RIIIIIIIŽAAAAAA!

Fotografiranje na utrci – kako ‘ispasti’ dobro?

Utrka je prošla, dojmovi se polako sliježu i još se samo čekaju fotke kako bi se označili, sačuvali ili ponosno objavili svoj trkački pothvat. Radoznalo klikate kroz brdo slika, pronalazite poznanike, prijatelje i konačno… ijaaoo! “Pa kako me samo primio u tom trenutku?!” Bolna grimasa, crveno, oznojeno lice, oči zatvorene, neobičan položaj nogu – “što ja to zapravo radim?!”, pitate se.

 

Sigurno vam se dogodilo da se iznenadite svojom “fotogeničnošću u trku”, a vjerujem da ste se nerijetko i nasmijali drugima. Neke ljude kamera jednostavno “voli” i gotovo uvijek na slikama ispadnu odlično, ali za nas ostale postoje sitnice na koje možemo obratiti pažnju kako na slikama s utrka ne bi izgledali kao da nam je zadnja.

Evo što možete:

 

1. Pratite fotografe, spremnost je pola pobjede!

Najčešće su najgore slike one kada nismo ni bili svjesni da nas fotografiraju, prilikom ispijanja vode na okrijepi, jedenja banane ili spoticanja na čašice. Obratite pažnju na fotografe na stazi, obično su lako uočljivi i ne skrivaju se po obližnjem žbunju:

 

2. Brada gore, ramena uspravno

Dobra tehnika trčanja ne samo da vam omogućava efikasnije trčanje, već i održava posturu ispravnom. Tijelo je uspravljeno, ruke svinute u 90 stupnjeva, pogled naprijed – pola dobre fotografije je tu!

 

3. Nasmijte se, molim!

Drugu polovicu dobre fotke definitivno ćete ostvariti osmijehom. Na startu utrke svi su entuzijastični, poletni i smijanje ne predstavlja ni najmanji problem, ali kako se približavate cilju sve je teže natjerati se na osmijeh. No, nemojte se libiti nabaciti osmijeh preko volje, samo za fotografa. U suprotnom ćete vjerojatno izgledati kao da vas boli (ok, ne “kao” 😀 ), kao da patite od zatvora ili planirate uskoro umrijeti. Kad prođete fotografa, nastavite s time, ali kad mu ulazite u kadar recite – RIIIIIIIIŽAAAAAA! 😉

 

 

4. Mahati ili ne mahati?

Vidjeli ste zasigurno odlične fotke trkača koji mašu fotografu. To ispada vrlo jednostavno, ali potrebno je i malo sreće da takva slika uspije. Pratite koga fotograf ima u fokusu i kada ste sigurni da ste u kadru – osmijeh na lice i ruke gore. Iskusnom fotografu neće promaknuti vaš pozdrav.

 

5. Performans

Osim smiješnih outfita, neki trkači imaju želju za vrijeme utrke odraditi i kratki foto-performans. Nećemo im zamjeriti, adrenalin i svi ti drugi hormoni izlučuju se pojačano, pa se i neke barijere ponašanja lako ruše. Ako se spremate na performans (skokove, ležanje na cesti, ili tko zna što drugo), dajte fotografu do znanja da će se nešto neobično dogoditi. U protivnom možda neće biti spreman, a vaš će trud biti uzaludan.

 

6. Prepoznajte objektiv

Profesionalni fotografi sportske događaje najčešće fotografiraju dugim telefoto objektivima. Njih možete prepoznati po tome što su – dugi. Zašto je ovo važno? Telefoto objektivi “hvataju” na većim udaljenostima, a mnogi i ne mogu fokusirati kada ste im blizu. Dakle, nema smisla mahati u kameru s telefoto objektivom na pola metra – ta fotografija neće biti “uhvaćena”. Kad vidite fotografa s dugim objektivom, znajte da vas on “hvata” na 10, 20, a možda i 50 metara.

 

 

7. Slavite u cilju

Ulazak u cilj vrhunac je višemjesečnih priprema za utrku i svega onog što ste prošli za vrijeme utrke. Proslavite ga! Umorni ste, teško vam je, možda padate s nogu, ali tih zadnjih par metara budite ponosni i radosni zbog svog uspjeha – završetka utrke. Vremena za pobrojavanje svega što vas boli ima napretek nakon utrke.

 

Samo za dame
Kosa.
Trebate pronaći najbolje rješenje s obzirom na frizuru kakvu nosite, buff, gumica za rep ili ukosnice. Nemojte dozvoliti da vam vjetar razbacuje kosu, šanse da ispadnete k’o manekenka pred ventilatorom su jako male.

Šminka. U vrlo malim količinama dozvoljena i poželjna, ali nemojte pretjerati.

Outfit. Provjereno i udobno. Nema drugih pravila. Trend je sparivanja boja na sebi do zadnjeg detalja i, ako vas veseli, uživajte u svojim kombinacijama.

 

Nakon ulaska u cilj i dobivanja svoje zaslužene medalje imate razloga za radost i olakšanje. Bilo da pozirate službenom fotografu ili svojim prijateljima pazite da vam medalja bude okrenuta na pravu stranu i u sredini.

Iako ste možda očekivali velike stvari, tajna je zapravo u sitnicama. Neke od njih možete lako primijeniti, neke vjerojatno ne, ali najvažniji detalj svake lijepe fotografije uvijek je besplatan – vaš osmijeh!

Kada nas vidite na kojoj od dolazećih utrka, nasmijte se, mi smo tamo zbog vas! 🙂

 

 

 

 

 

 

Autor: 3sporta (lm)

- Marketing -

Nema postova za prikaz