POVREMENO ZAMIJENITE KILOMETRE KILOGRAMIMA

Funkcionalni trening kao saveznik trčanja

Ove godine sam imala namjeru napokon krenuti u teretanu uz trčanje. Nekoliko godina sam sama kod kuće vježbala ‘Insanity’ i slične vježbe, no, naravno, nakon tri godine došlo je do zasićenja i jednostavno, nije bilo više novih i zanimljivih programa koje bih mogla isprobati.

S teretanom sam planirala započeti ovu jesen, taman kad mi se smanji intenzitet u trčanju, ali me u toj namjeri spriječio funkcionalni trening koji se iz vedra neba pojavio u kvartu. Odmah sam znala da je zapravo to nešto za mene. Teretana može čekati.

Mnogo mojih poznanika i prijatelja je htjelo ići na tu ‘novost’, činilo im se izazovno, zanimljivo, ali nisu znali kakvi su to točno treninzi i što to točno je. Sad, nakon tri mjeseca iskustva, će mnogi od njih reći da je to najbolja stvar koja im se u posljednje vrijeme dogodila. Slažem se u potpunosti s tom rečenicom.

Pristupimo ‘definiciji‘ funkcionalnog treninga: skup različitih vrsta vježbi (brzine, snage, izdržljivosti) kojima treniramo cijelo tijelo te kojima pokrete izvodimo u svim smjerovima tj. dimenzijama, a pritom radimo i na eksplozivnosti i na kondiciji. Također, tom vrstom treninga razvijamo i poboljšavamo svoje tjelesne sposobnosti koje su nam potrebne u svakodnevici ili pri bavljenju nekim drugim sportom; ostvarujemo željene funkcije i ciljeve. Mnogi ga definiraju i kao trening koji je potpuna suprotnost treninzima u teretani upravo stoga jer se trenira i koristi cijelo tijelo dok u teretani radimo na izolaciji određenih mišićnih skupina.

Kod funkcionalnog treninga postoji veliki broj rekvizita, no postoje i vježbe koje radimo bez pomagala u kojima je težina našeg tijela glavno opterećenje. Neki od rekvizita su: bučice, medicinske lopte, bugarske vreće, vijače, girje, elastične trake, TRX trake, konopi, pliometrijske kutije itd. Poanta treninga je u mnoštvu serija u kojima radimo razne vrste vježbi te u kratkim stankama između serija. Na treningu svatko individualno određuje svoj tempo; netko će, unutar određenog vremenskog perioda, napraviti više, netko manje ponavljanja, a s vremenom dolazi do napretka. Funkcionalni trening je vrlo intenzivan i dinamičan trening, s raznovrsnim i zanimljivim vježbama. Postoji jako mnogo kombinacija i teško da će vam lako dosaditi. Naravno, puno toga ovisi o stručnosti i o kvaliteti trenera (što bolji trener, to zanimljiviji trening).

Takav način treniranja ima svoje porijeklo u fizioterapiji i proslavio ga je upravo fizioterapeut Gary Gray 90-ih godina prošlog stoljeća. Smatrao je da se funkcija mišića treba temeljiti na pokretima koji uključuju cijelo tijelo, a ne na izoliranim pokretima. Upravo se u tome skriva cilj takvog treninga: poboljšanje funkcionalnosti tijela u svakodnevnom životu i radu.

Odmah na početku sam primijetila pregršt pozitivnih promjena. Volim dodatno vježbati uz trčanje jer sam uvidjela pozitivne učinke vježbanja na trčanje. Trčanje trenira određene dijelove tijela, mnogo doprinosi izdržljivosti i kondiciji, no određeni dijelovi tijela bi mi uvijek bili zanemareni (gornji u odnosu na donje). Npr. kada bih imala stanke u godini od vježbanja i kada bih isključivo trčala, osjetila bih veliku mlohavost, najviše na području trbuha i ruku što me dosta smetalo te bolove u leđima nakon dužih treninga (trčanje po cesti), a čim bih krenula s vježbanjem, gornji dio tijela bi mi očvrsnuo. Takav slučaj je kod mene, ne mora biti i kod vas, imamo različite tjelesne građe i metabolizme. Npr.imam prijateljicu koja kaže da joj trbuh najbolje izgleda kad trči, no moj ‘donji trbuh’ se ne bi složio s tom rečenicom.

Već nakon par tjedana funkcionalnog treninga sam počela uživati u svim dobrobitima takve vrste vježbanja u svakodnevnom životu, a pogotovo u trčanju. Osjetila sam čvrstoću, kondicija mi se još više poboljšala, sporije se umaram, trčim bolje i brže, držim se uspravnije, imam snage, smanjujem opasnost od ozljeda itd. Funkcionalni trening najviše utječe na trbuh i donji dio leđa, osnažuje takozvani ‘core‘ (engl. srž ili jezgra; mišići oko područja trupa i zdjelice) i promjene su vidljive na tijelu iz dana u dan. Čak i moje prijateljice i poznanice, koje prije toga nisu apsolutno ništa trenirale, su nakon vrlo kratkog vremena počele uviđati sve pozitivne efekte ovog treninga (neke od njih su i izgubile dosta centimetara). Isto tako, veliki bonus ove vrste treninga za mene su trener i grupa. Kao trkačica volim samoću, ali na treninzima uživam u skupnom vježbanju i u druženju. Trener je vrhunski stručnjak, a grupa dodatno motivira.

Učinkovitost ove vrste treninga dolazi najviše do izražaja kod trkačkih dužina; bolovi se javljaju u puno manjoj mjeri, ako i uopće, a što je najvažnije, oporavak je jako brz. Mogu reći da se npr. nakon maratona u Ljubljani uopće nisam ni morala nešto posebno oporavljati, nisam ga ni osjetila. Divim se toliko jasnom i očitom utjecaju ovog treninga na cjelokupno psihofizičko stanje. Promijenio je moj pogled na trčanje. Nevjerojatno je na koje sve načine možemo otkrivati ono što najviše volimo te iz kojih sve perspektiva možemo pristupiti tom sportu.

Profesionalni trkači uz trčanje obvezno rade dodatne vježbe i u teretani i kroz funkcionalni i kondicijski trening, kao i ostali profesionalni sportaši uz svoje sportove. Sportaš mora imati snažno i izgrađeno tijelo koje sačinjava jednu cjelinu u kojoj su sve karike jednako razvijene i čvrste. On mora biti istreniran u svim segmentima kako bi postigao svoje najbolje rezultate i kako bi bio najbolja verzija sebe. Njegovo tijelo je jedan savršeni mehanizam. Naravno, ne smijemo zaboraviti i na um jer se u njemu zapravo kriju početak i kraj svega.
Sjetimo se stare narodne poslovice: ‘Um caruje, snaga klade valja.’ i zato ostanite motivirani, fokusirani, trčite, vježbajte, budite aktivni!

Primjer treninga:

Autor: 3sporta / Valentina Đureković

- Marketing -

Nema postova za prikaz