FAVORITI OUT

Henning i Butterfield osvojili Abu Dhabi

Ispostavilo se da sam loš prognozer. Ni pobjednik muške utrke Henning in pobjednica Butterfield nisu bili među favoritima koje sam izdvojio u najavi utrke. Henning mi u zadnjih godinu dana nije izgledao uvjerljivo i mislio sam da mu je karijera u silaznoj putanji.

Upravo su na ovoj utrci prošle godine počeli njegovi problemi sa grčevima koji su ga mučili i u ostatku godine. Nikki Butterfield mi je promakla na startnoj listi, inače bi je uključio u uži krug favorita. Bavila se biciklizmom, a lani je na Hy-Vee triatlonu imala daleko najbrže vrijeme na biciklu. S obzirom da je ova utrka naklonjena biciklistima njena pobjeda nije iznenađenje. Barem sam pogodio da će biti teško bilo što prognozirati :-).

 

Ženska utrka

Utrku je prema očekivanju povela Jodie Swallow. Unatoč što je napravila grešku u navigaciji iz vode je izašla s nešto više od 2 minute prednosti pred najbližim pratiteljicama. Iza Swallow se formirala grupa u kojoj su između ostalih bile Steffen i Joyce. Malo dalje iza su Butterfield, Naeth i Rollinson zajedničkom vožnjom smanjivale zaostatak kojeg su imale nakon plivanja.

Sredinom biciklističke dionice formirala se grupa u sastavu: Swallow, Butterfield, Naeth, Steffen i Rollinson. Pred kraj se Butterfield odvojila i u tranziciju ušla sa nešto manje od 2 minute prednosti pred Naeth, 3 minute ispred Steffen i 6 minuta ispred Swallow i Rollinson.

Poredak prve 4 natjecateljice se na trčanju nije promjenio. Butterfield je čak uspjela malo povećati prednost. Najjača trkačica u grupi Rollinson je prije par tjedana izvrnula zglob što ju je onemogućilo da utrku učini zanimljivijom.

1. Nikki Butterfield (AUS) 7:00:22
2. Angela Naeth (CAN) 7:03:00
3. Caroline Steffen (SUI) 7:04:29
4. Melissa Rollison (AUS) 7:05:00
5. Rachel Joyce (GBR) 7:06:05

 

 

Muška utrka

Muška utrka je imala sličan početak kao i ženska. Poveo je Fettell koji je kao i Swallow napravio grešku u navigaciji, ali je unatoč tome isplivao sa minutom prednosti ispred velike grupe. Prvo iznenađenje dogodilo se na početku biciklističke dionice kad se Paul Ambrose odvojio od velike grupe i nakon 30km uhvatio priključak s Fettellom. Njegovi prijašnji rezultati, iako dosta dobri, nisu upućivali da je spreman na tako nešto.

Dva Australca su dosta vremena proveli u vodstvu da bi im se u drugom dijelu biciklističke dionice priključili Faris Al-Sultan i Andrew Starykowicz. Starykowicz je unatoč sudaru s volonterom došao kao prvi u drugu tranziciju. Međutim taj sudar je kao posljedicu imao slomljeno rame zbog čega je morao odustati na trčanju. Velika grupa se pomalo osipala, ali svi veći favoriti su zadržali priključak. Grupa je u drugu tranziciju ušla sa 6 minuta zaostatka.

Na oduševljenje domaće publike Faris je na početku trčanja prešao u vodstvo. Iza njega, Henning i Llanos su letjeli stazom i značajno smanjivali zaostatak iz kilometra u kilometar. Farisova prednost se potpuno istopila 2 km prije cilja kad ga je prestigao Henning i u cilj ušao kao pobjednik. Faris je uspio sačuvati drugo mjesto, a Llanos je zauzeo posljednje mjesto na postolju.

1. Rasmus Henning (DEN) 6:21:44
2. Faris Al-Sultan (GER) 6:22:11
3. Eneko Llanos (ESP) 6:22:44
4. Andreas Boecherer (GER) 6:24:38
5. Frederik Van Lierde (BEL) 6:25:12  

Autor: Andrej Vištica / Foto: screenshot

Nema postova za prikaz