GLAVU DOLJE I TISKAJ

[INTERVJU] Matija Kovačević – 726 km u 24 sata za novi hrvatski rekord

Matija Kovačević živi u Čakovcu, ima okruglih 40 godina i od ne tako davno bavi se biciklizmom. Razlog za ovaj kratki intervju njegov je rezultat na nedavno održanom Europskom prvenstvu u vožnji na 24 sata, gdje je postavio novi hrvatski rekord.

 

Koliko se dugo baviš biciklizmom, voziš li samo cestu ili i MTB, i kakva su tvoja biciklistička iskustva?

Aktivno se bavim biciklizmom četiri godine. Pretežno sam na cesti, makar znam zalutati i na makadam (s naglaskom na zalutati 🙂 ). Većinom vozim brevete, od 200 do 1200 kilometara, a od utrka sam završio HardCro za 108 h prije četiri godine.

 

Kako si se odlučio nastupiti na Europskom prvenstvu na 24 u Sloveniji, koliko su trajale pripreme, kako si se pripremao?

Za tu trku sam se odlučio jer je moj  klub OceanOrchids jedan od suorganizatora. Nisam se specijalno pripremao za tu utrku, makar mi je bila želja vidjeti koliko ću odvoziti za 24 h po ravnom. Glavni ovogodišnji cilj mi je ipak legendarni Paris-Brest-Paris.

Što te dočekalo u Sloveniji, kakvi su bili uvjeti za vožnju, kakva je bila staza?

U Sloveniji nas je dočekalo skoro pa idealno vrijeme, super ekipa koja je pratila sve naše želje što se tiče suporta. Vozio se krug od 11 km, ravnica. Nastupilo je oko 55 natjecatelja iz cijele Europe.

 

Opiši ukratko tijek same utrke, imao si na kraju prosjek od 34.1 km/h, koliko si odmarao, što ti je bilo najteže?

Sam start je bio u 12 h i uspio sam s prvom grupom voziti oko 200 km, koje smo prošli za otprilike pet sati, s 40km/h prosjekom – znači glava dolje i tiskaj 🙂 . Mentalno je bilo dosta zahtjevno jer je odmaranja bilo minimalno (ukupno oko 2 h), a i vozila se ravnica u krug. Dosada je na momente bila issue :).

Reci nam nešto više o HR rekordu na 24 sata, tko je bio dosadašnji rekorder i s kojim rezultatom?

Nažalost nisam uspio na netu naći službeni rekord, ali po biciklističkim ultramaraton krugovima sam saznao da je Ares Buršić (jedan od naših najboljih ultraša i finišer RAAM-a) napravio do sada najviše, tj. 704 km za 24h.

 

Kako si zadovoljan sa svojim nastupom, hoćeš li nastaviti s ovim tipom biciklizma?

Plan za EP mi je bio 600 km tako da je 726 km (a još k tome i rekord) daleko iznad očekivanog. Volim raditi duge vožnje. Kao što sam rekao, PBP je cilj.

 

Koju marku bicikla voziš, imaš li sponzore ili podršku kluba i slično?

Vozim Giand Defy, klupska podrška od Orhideja vrlo dobro funkcionira, a sponzore nažalost (još) nemam.

 

Nema postova za prikaz