UTRKA ŽIVOTA

TOUR DE FRANCE – Utrka nad utrkama

COL DU TOURMALET, FRANCE - JULY 12: A group of riders climb the final kilometer of the Col du Tourmalet in Stage 9 of the 2009 Tour de France on July 12, 2009 in France.

Znanstvenici diljem svijeta su složni – Tour de France je jedna od najtežih utrka izdržljivosti na svijetu. Utrka broji između 20 i 22 ekipe, od kojih svaka ima 9 članova. Vozi se tri tjedna, a dugačka je oko 3.500 km, te se sastoji od 21 etape i samo dva slobodna dana. Oko 15 milijuna gledatelja prati vozače svake godine, redajući se i bodreći sudionike utrke uživo, a ovaj broj se penje na fascinantnih 3.5 milijarde ukupnih gledatelja diljem svijeta.

 

Granice izdržljivosti

Prvi tjedan Tour-a vozači su svježi i odmorni i bez problema uspijevaju biti ukorak sa zadatkom, te postići svoj maksimum. Uspijevaju održati maksimalan puls. Situacija se, međutim, drastično mijenja tijekom dana koji prolaze, te se u finalnom tjednu maksimalan puls spušta čak i do 30%. Srce jednostavno više nije u mogućnosti pratiti potrebe organizma za kisikom i hranjivim tvarima, a sve je to posljedica pretreniranosti.

 

Hormonalne promjene

 

Prvi tjedan utrke i uoči samoga početka, hormon stresa kortizol je na najvišoj mogućoj razini kod većine vozača. Tomu prethodi nervoza i uzbuđenje, te neizvjesnost uoči starta. Ukoliko se vozači kroz prvih tjedan dana ne uspiju opustiti i svoje mentalno stanje dovesti u red, nakon određenog perioda taj isti hormon stresa započinje proces uništavanja mišića.

 

Energetske potrebe

Prema nekim podacima, natjecatelji će na svakoj etapi potrošiti više od 5000 kcal. Iako većina vozača tijekom prvog tjedna uspješno regulira unos hrane,  pravilno održavajući omjer s potrošenim, s vremenom ta ista većina polako ali sigurno ulazi u katabolizam, i to suočavajući se već s prvim zahtjevnijim usponima. I, dok se u početku troši cca 3-5% rezervi proteina, do kraja utrke taj se broj penje na 15-20%, a mišići su značajno oštećeni, te nisu više u mogućnosti pohraniti dovoljne količine glikogena.

Na dane odmora biciklisti zapravo ne odmaraju u pravom smislu te riječi, već dan provode u regenerativnoj vožnji, kako bi uklonili što više laktata i otpadnih produkata metabolizma.

 

Pad imuniteta

 

Tijekom dugotrajnog napora takvih razmjera, tijelo pojačano gubi eritrocite, a koncentracija hemoglobina opada. Do kraja čitave utrke, vozači gube sposobnost prijenosa i pohrane kisika do te mjere da da se gotovo mogu okarakterizirati anemičnima. Sve to djeluje pogubno na imunološki sustav, koji postaje preosjetljiv i veoma ranjiv na potencijalne infekcije.

Paralelno s time, smanjuje se i sposobnost organizma da se bori sa slobodnim radikalima, koji rastu proporcionalno stresu. Tako su drugi i treći tjedan najkritičniji, jer je proizvodnja antioksidanata u tijelu svedena na minimum.

Interesantne činjenice

Mnogo je zanimljivosti vezanih uz ovu utrku, a ovo su samo neke od njih:

 • Prosječan broj potisaka pedala tijekom čitave utrke iznosi 486 000 (pri kadenci od 90 okretaja u minuti)
 • Do 1960.-ih godina natjecatelji su konzumirali alkohol da umrtve osjećaj bolova u mišićima
 • godine je tek 10 vozača uspješno završilo utrku
 • Od početka do kraja Tour-a, peloton iskoristi ukupno 790 guma
 • Ranijih godina Tour de France-a bilo je ukupno 14 dana odmora, dok su danas samo dva
 • Pobjednik Tour-a 1947. godine Jean Robic, koristio je bidone punjene olovom, kako bi na spustu postigao veću brzinu
 • Slavni Eddie Merckx je natjecatelj s najviše pobjeda u ukupnom poretku, a samim time i najviše provedenog vremena u žutoj majici
 • Pobjednik prve utrke Tour de France-a bio je Maurice Garin, koji je godinu dana kasnije, također kao pobjednik, uhvaćen u varanju-na jednom dijelu utrke sjeda na vlak, kako bi što prije i što lakše došao do cilja, zbog čega je, naravno, naknadno diskvalificiran
 • Najveća prosječna brzina Tour-a zabilježena je 2005. godine i iznosi 41.3 km/h
 • Novčanu nagradu koju osvoji, pobjednik Tour-a dijeli sa ostalim članovima svoga tima
 • Dvadesetih godina vozači su prije uspona međusobno dijelili cigarete, vjerujući da će tako ostvariti bolju funkciju pluća
 • Vozač s najvećim brojem kilometara u „bijegu“ je Albert Bourlon, a radi se o nevjerojatnih 253 km
 • Najveći broj pobjeda Tour de France-a, čak 36, odnijeli su upravo Francuzi

 Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

- Marketing -

Nema postova za prikaz