UČINKOVITO ČIŠĆENJE

Kako ukloniti mrlje od lanca?

Koliko puta ste nakon vožnje primijetili sličicu preslikanog lanca na svojim hlačama ili dresu, a možda se i pozdravili sa svojim omiljenim odjevnim predmetom, zbog nemogućnosti uklanjanja masnih ostataka? Srećom, postoji nekoliko provjerenih trikova koji će vašoj odjeći uspješno vratiti stari izgled.

 

Ručno pranje

Zašto bismo prali ručno, kad postoji perilica da nam olakša život i uštedi vrijeme? Ta praksa ne vrijedi kod masnih zaprljanja. Iako se osjetljiva biciklistička odjeća u pravilu ne pere na visokoj temperaturi, već i mlaka voda će „zalijepiti“ masnoću dublje u vlakna, zbog čega će je biti nemoguće ukloniti.

Prije ubacivanja u perilicu namočite mrlju sredstvom za odmašćivanje, a može poslužiti i običan deterdžent za posuđe ili sredstvo za odmašćivanje u kuhinji. Pustite da se upije koliko može i lagano utrljajte u mrlju. Nakon nekog vremena isperite u hladnoj vodi, a postupak ponovite dok mrlja potpuno ne iščezne.

 

Čišći lanac – manje problema

Masne mrlje na biciklističkoj odjeći najčešće potječu od lanca. Masnoća u kombinaciji s blatom, prašinom i ostalim nečistoćama s ceste, stvara nepobjedivu smjesu nečistoće koju je mnogo teže ukloniti s odjeće nego čistu masnoću.

Održavajte lanac čistim i umjereno podmazanim, kako bi se mrlje uklonile što efikasnije. Previše ulja na lancu uzrokuje prskanje tijekom vožnje, stoga je poželjno lanac nakon čišćenja i podmazivanja lagano prebrisati čistom krpom, kako bi se uklonio višak masnoće, ali i spriječilo lijepljenje nečistoće s ceste.

 

Birajte tamnu odjeću

Ako vam se uvijek nekako događa da nalazite masne tragove na svojoj odjeći i iz nekog razloga ne uspijevate izbjeći zaprljanja, najbolje je uskočiti u crnu odjeću. Osim uštede na vremenu i sredstvima za čišćenje, štedite i novac na kupnju novih, a čak i ako ne uspijete „izvući“ svu masnoću iz vaših omiljenih hlača, barem se nećete morati pozdraviti s njima i bit će nosive još dugo vremena.

 

Kad zapne na putu

Bilo da se radi o kraćoj vožnji ili duljim izletima u prirodu, uvijek treba računati na sitne nezgode koje se mogu dogoditi putem. Možda će biti potrebno zamijeniti probušenu gumu ili namjestiti lanac koji je ispao, što znači da ćemo morati uprljati ruke.

Kako se prljavština i masnoća s ruku ne bi prenijela na odjeću i druge dijelove bicikla, poput gripova, pobrinite se da sa sobom uvijek imate paketić papirnatih i vlažnih maramica. Suhima ćete ukloniti mast, a vlažnima ostatak zaprljanja i „oprati“ ruke.

 

Ne odgađajte čišćenje

Stare mrlje se mnogo teže uklanjaju, a ako dugo stoje i osuše se na tkanini, vjerojatno ih uopće više neće biti moguće ukloniti. Ne ostavljajte uprljanu odjeću za „drugi dan“ i primijenite odmašćivač čim je skinete sa sebe, dok su mrlje još uvijek svježe i odjeća će vam biti zahvalna.

 

Autor: 3sporta/Dina Tuzlić

- Marketing -

Nema postova za prikaz