POMALO OD SVEGA

Cross trening za bicikliste

Biciklizam je odličan sport za mnoge aspekte ljudskog zdravlja. Ipak, ubacimo li ponekad u kombinaciju i neke druge vrste aktivnosti, tijelo će sve njegove dobrobiti iskoristiti još uspješnije, a sportu koji nam je primaran pridodati svojevrsno osvježenje.

 

Planinarenje

Osim što vas okružuje čista priroda i čini čuda za psihičko zdravlje, pomaže izgradnji svih mišićnih skupina donjeg dijela tijela, što je izuzetno važno za bicikliste, održava zdravlje i fleksibilnost kukova, poboljšava koordinaciju i osjećaj ravnoteže, a održava i zdravlje, te gustoću kostiju, dodajući im teret na vašim leđima.

Iako ste na biciklu u top formi, planinarenje je potpuno drugačiji tip aktivnosti, stoga ne bi bilo ništa neobično ukoliko se sljedeći dan probudite s upalom mišića. Ali, to je zapravo odličan pokazatelj da ste na drugačiji način aktivirali svoje mišiće. Kako biste ipak izbjegli neke veće neugodnosti, u početku krenite lagano, na neke lakše staze umjerene težine, potom, s vremenom, povećajte zahtjevnost terena.

 

Skijanje

Odlična aktivnost zimskog perioda i dodatak baznom biciklističkom treningu. Osim što razvija donji dio tijela, u ovome sportu aktivno sudjeluje i gornji dio tijela. Trup je čitavo vrijeme aktivan, što ga čini čvršćim i jačim, a posljedica su i ojačani leđni mišići, koji su ključni za udobnost i one duge vožnje bez bolova i neugodnog zatezanja u donjem dijelu leđa.

Ukoliko niste nikad skijali, krenite na laganije rute s nekim tko već ima iskustva, a s vremenom, kad steknete dovoljnu dozu sigurnosti i samopouzdanja, te ovladate vještinom, iskoristite maksimum što vam ovaj sport može ponuditi.

 

Teretana

Pri pomisli na sprave, prvo što nam padne napamet je – snaga. Treninzi snage učinit će vas jačima i bržima na biciklu, a produljit će vam i vrijeme provedeno na biciklu bez bolova. Vježbanje u teretani ojačat će prvenstveno mišiće, ali i kosti.

Krenite polako, provodeći u početku kraće vrijeme na spravama i zadržite se u zoni udobnosti, dok mišići ne prihvate ovaj nov oblik tjelovježbe. Kasnije dodajte težinu i vrijeme vašim posjetima teretani i ne zaboravite na obavezno istezanje nakon vježbanja.

Men with battle rope in functional training fitness gym

 

Trčanje

Kao izvrsnu aerobnu aktivnost, trčanje možete uvrstiti ako nemate vremena za duge biciklističke vožnje. Ako ste na putovanju i ne možete povesti svoj bicikl sa sobom, ubacite u torbu svoje trkačke tenisice i krenite-bilo kamo.

Za početak je najvažnije opskrbiti se kvalitetnom obućom, kako biste prevenirali eventualne ozljede i smanjili stres doskoka na tetive i zglobove. U početku nemojte predugo trčati u komadu, čak i ako osjećate da možete. Trčite minutu – dvije, pa isto toliko potom hodajte. S vremenom produljujte vrijeme.

 

Plivanje

Odlična alternativa ako ste, primjerice, doživjeli kakvu biciklističku ozljedu. Sportska aktivnost najmanjega stresa na lokomotorni sustav, dodaje snagu i održava aerobnu kondiciju. Plivanjem ne gubite vrijeme u treningu, a istovremeno pomažete i ubrzavate zacjeljivanje ozljeda. Povećava aerobni kapacitet, a može poslužiti i kao trening oporavka od duge i zahtjevne vožnje ili utrke.

Dodajući plivanje u svoj trening, u početku je najvažnija dobra organizacija. Pripreme prije, ali i pospremanje nakon odlaska na bazen može oduzeti nešto dragocjenog vremena, no kad se jednom uhodate u rutinu, sve o čemu trebate poslije razmišljati je – kojim ću stilom danas plivati.

Fit man swimming with swimming hat in swimming pool

 

Joga/pilates

Ove izvrsne vježbe možete raditi doslovno bilo gdje, i to bez nekakve posebne opreme. Joga za bicikliste izrazito je korisna jer poboljšava snagu, fleksibilnost, izdržljivost, ali i sposobnost koncentracije. Vježbajući jogu istrenirat ćete i pravilnu tehniku disanja, što je na biciklu često od ključne važnosti. Pilates, s druge strane, savršeno razvija trup i ove dvije vrste vježba savršeno se nadopunjavaju.

Proučite za početak neke jednostavnije poze/vježbe i krenite lagano. Brzo ćete početi osjećati gipkost i bolju fleksibilnost pokreta, a vaše vožnje će proteći bez ukočenosti i bolova.

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

Nema postova za prikaz