KIŠA PADA, MI SE VOZIMO

Bicikliranje u kišnim uvjetima nije nemoguća misija

Bicycling on rainy weather near green fields outdoor

Kiša i loše vrijeme ne moraju nas spriječiti u omiljenoj biciklističkoj aktivnosti. Potrebno je samo malo prilagodbe kako bi vožnja bila što ugodnija i što više nalikovala onoj u danima lijepoga vremena.

 

Odjeća

Biciklistička odjeća specijalne namjene, u kojoj ćete ostati suhi i zaštićeni trebala bi biti dio vaše biciklističke garderobe, ukoliko ne želite zapostaviti trening za vrijeme tmurnoga i kišovitog vremena ili se jednostavno ne želite odreći svoga omiljenog prijevoznog sredstva. Takva odjeća je napravljena od specijalnih, sintetičkih materijala, koji propuštaju vlagu s površine tijela, ali zadržavaju tjelesnu toplinu i vodonepropusna je, a najčešće i vjetronepropusna.

Kvalitetniji komadi, imaju i ventilacijske otvore na specifičnim mjestima, poput primjerice pazuha, a često se mogu i skinuti rukavi, ukoliko postane pretoplo. Također, sastoji se od brojnih reflektirajućih elemenata, a nerijetko dolazi i u jarkim, neonskim bojama, kako bi se što bolje održala vidljivost na cesti.

Od istog vodonepropusnog, ali laganog i prozračnog materijala moguće se opremiti od glave do pete, stoga ne zaboravite na rukavice, navlake za obuću i zaštitnu navlaku za kacigu.

Ukoliko imate mogućnost, birajte isključivo odjeću namijenjenu biciklističkim aktivnostima, jer se funkcionalnošću razlikuju od ostalih sličnih odjevnih predmeta. Jakna je nešto dulja na leđima, kao i rukavi, zbog položaja pri kojemu se povlače u vožnji, a krojevi su uski i uz tijelo, što smanjuje otpor zraka i sprječava ulazak hladnoće između tijela i tkanine.

 

Oprema za bicikl i sigurnost

Za kišnoga, oblačnoga ili maglovitog vremena, posebno u nadolazećim jesenskim danima, drastično se smanjuje vidljivost na cesti. Upotreba svjetla, stoga, postaje neophodna i tijekom dana.

Ako tip vožnje dozvoljava, dobro je staviti i blatobrane, jer ne štite samo vas, već i vaš bicikl. Osim toga, cesta može masna, a takve mrlje na vašoj osjetljivoj biciklističkoj odjeći teško će se skinuti, čak i uz upotrebu specijalnih deterdženata i sprejeva.

Šire, „ripnaste“ gume lakše i bolje podnose mokre površine, a pritisak u gumama bi trebalo smanjiti kako bi bile što stabilnije i što bolje prianjale uz podlogu.

Pripazite na oštećenja uz cestu. Lokve i mokro lišće mogu sadržavati skrivene opasnosti, a ako naletite na kakvo staklo ili druge oštre materijale, riskirate bušenje gume. Mokro lišće je veoma sklisko i ako ste prisiljeni naglo kočiti, takvo zaustavljanje može završiti u horizontali.

Iako se to naoko ne vidi, cesta je ustvari vrlo masna i kad se prvi put smoči postaje jako skliska. Izbjegavajte nagla kočenja i prilagodite brzinu svojim sposobnostima i ostalim sudionicima prometa.

Ako mogućnosti i vrsta vožnje dopuštaju, birajte kočnice s diskovima. Jače su i bolje podnose vlažne uvjete, stoga su sigurnija varijanta za kišnoga vremena. Osim toga, dugotrajnije su i sporije se troše od „običnih“.

 

Održavanje bicikla

Bicikl kojega vozite po kiši trebate češće i pažljivije održavati. Lanac bi bilo dobro podmazati nakon svake kiše i redovito ga čistiti. Povremeno očistite cijeli bicikl od prljavštine ili ga operite čistom vodom pod laganim mlazom (nikako miniwashom!).

Ne ostavljajte bicikl parkiran na kiši. Što je prije moguće, nakon vožnje po mokrome, očistite i osušite svoj bicikl. Čistite između spojeva, a posebnu pozornost posvetite mjestima gdje bi voda mogla ući u unutrašnjost bicikla ili se zavući u osjetljive dijelove.

Redovito i pravilno održavan bicikl će dugo vremena biti ispravan, dijelovi će biti očuvani, a vi pošteđeni neugodnih škripuckanja.

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

- Marketing -

Nema postova za prikaz