NEMOJ UČITI NA TEŽI NAČIN

Kako preživjeti biciklističke vožnje dok se asfalt topi

Za slučaj da su ti se receptori rastopili pa ne primjećuješ, vani je pasja vrućina. Ipak, kao pravom sportašu vrag ti neda mira i furt ti se nekud ide, imaš potrebu nešto raditi, a i ne možeš si dozvoliti da propuštaš treninge samo zbog malo više temperature. Jer malo vrućine nikog nije ubilo… Ili? Zato, evo nekoliko savjeta kako biciklirati dok se asfalt topi.

 

Večeras je koncert i H. i ja skroz smo nabrijane, ali što ćemo raditi cijeli subotnji dan dotad. Između isprobavanja njenih novih kremica i maski za lice i nekog laganog biciklističkog đira, odlučujemo se za ovo drugo jer šteta je provesti ovako krasan sunčan ljetni dan u zatvorenom. Naravno, već samu odluku donijele smo malo prekasno…

 

Greška br. 1

Dok smo se iskobeljale iz kreveta, popile kavicu, odlučile što ćemo doručkovati, otišle u trgovinu po doručak, jele i obukle se i spakirale – još nije bilo gotovo. Naime, ona nije bila sigurna kakve su joj gume na biciklu jer ga dugo nije vozila. Spuštamo se u podrum i vidimo da je zadnja guma potpuno prazna. Guramo bicikle do benzinske da ju napumpamo, kupujemo ulje za lanac i podmazujemo lance, a onda ona još mora kupiti kartu za bus jer sutra putuje na more. Službeno krećemo na “vožnjicu“ od 52 kilometra u 10.50 sati prije podne. Usput rečeno, moja draga H. kao vođa puta na njoj ovu već poznatu rutu, procijenila je nekih 40 kilometara vožnje.

Savjet br. 1

Imperativ za visoke ljetne temperature jest polazak na bicikliranje što ranije ujutro kad je još relativno svježe. Za duže rute odluku ne donosi spontano u “pet do 12“, nego planiraj unaprijed, barem večer prije – pripremi si što misliš doručkovati, što obući i ponijeti te kojom rutom i koliko kilometara voziti.

Greška br. 2

Ja prije polaska, dok se mažem zaštitnim faktorom: H, hoćeš da i tebe namažem?

H: Ne treba. Budem se ja sama tek tol’ko malo kol’ko mogu dosegnuti.

Vozimo se iz Zagreba, a to traje i traje dobrih desetak kilometara i čekanja na stotinjak semafora.

Ja: H, piješ vodu? Pij, nemoj čekati da počneš osjećati žeđ jer onda je kasno!

H: Ne treba mi još, budem kad izađemo iz grada.

Ja: Zašto si ne staviš šiltericu? Dobit ćeš sunčanicu.

H: Neda mi se sad stajati, budem tam’ kad dođemo do onog podvožnjaka na izlazu iz grada.

Nakon izvjesnog vremena primjećujem kako moja H. koja bi, prema svemu sudeći, trenutno trebala biti u boljoj formi od mene, sve više i više zaostaje za mnom i ja ju sve duže moram čekati. U jednom trenutku stajemo, ona pije vodu i stavlja kapu i kaže kako joj je postalo jako teško i da joj je slabo. Boji se da je dehidrirala i dobila sunčanicu. Na lijevoj lopatici (ima majicu bez rukava, s križem na leđima) pojavila joj se crvena mrlja odnosno opekotina jer se namazala tek toliko, koliko joj ruka može dosegnuti.

Savjet br. 2

HIDRACIJA, hidracija i hidracija! Ponesi dovoljno tekućine na ljetne vrućine! Nemoj se štedjeti teretom u tom pogledu. Vode (za ponijeti) nikad ne može biti previše. Posebice, ukoliko ideš u divlje, šumske predjele izvan civilizacije. Nebrojeno puta mi se dogodilo da sam naišla na presušeni izvor na koji sam računala. Jasno, u civilizaciji uvijek možeš računati na poneku birtiju ili trgovinu. U najgorem slučaju, možeš uletjeti nekome u kuću i poput zalutalog u pustinji, četveronoške zavapiti za nekoliko kapi s njihove česme J.

Dobro je imati dva stalka za bidon na rami bicikla i uzmi si najveće bočice koje stanu unutra. Također, na veće kilometraže ne idi bez ruksaka u koji ćeš, ionako, staviti rezervne gume i/ili opremu za krpanje (bez čega smo, također, krenule na put i ovaj put imale više sreće, nego pameti). U ruksak stavi bar još jednu bočicu ili čak mijeh za vodu.

Ukoliko se odlučiš na opciju bez ruksaka, biciklistička majica zahvalna je po tome što ima duboke džepove na leđima pa si možeš barem jednu manju ledenu bočicu utrpati unutra, a koja će te istodobno ugodno hladiti.

Naravno, sve znaš o tome kako se ne trebaš konstantno oblokavati čistom vodom i isprati sve elektrolite iz organizma, tako da svakako u te silne bočice ulij i izotonik i pokoji sokić. Neki preporučuju da si dio bočica zamrzneš, pa kad one dođu na red za piće, imat ćeš još uvijek hladan, osvježavajuć napitak. Ipak, ukoliko ti se tekućina ugrijala, nemoj ju izbjegavati piti koliko god neukusna bila. Bolje je piti i mlačnu vodicu, nego nikakvu. Sve je stvar navike i meni to više ne pričinja nikakav problem. Samo se sjeti beduina koji žive u pustinji pa konstantno piju čaj 😉 .

 

Savjet br. 3

a) Nemoj glumiti frajer-a/-icu i misliti da ti na biciklu, gdje “ćarlija vjetrić mio“ dok ti juriš, ne treba zaštitni faktor i pokrivalo za glavu. Sunčeve zrake i dalje dopiru do tebe, ni jedna osoba nije otporna na njih koliko god tamnoputa bila. Ako želiš konstantno mackanje skinuti s dnevnog reda, odmah se namaži faktorom 50 i imat ćeš mira do kraja vožnje. Smežurana preplanulost, ionako, je out.

b) Što se glave tiče, pravi biciklist i biciklistica znaju da se na vožnju ne ide bez kacige. Ali, recimo da je ovo bila većinom ravničarska i cestovna izletnička vožnja s minimalnim rizikom, pa je ovaj put odluka pala na šilterice. Međutim, kod nekih prekasno. U svakom slučaju, na jakom suncu i visokoj temperaturi za pokrivalo za glavu ne čeka se ni do idućeg ugla, a pogotovo ne dok ne prigusti. Također, postoje pokrivala koja se stavljaju i ispod šilterice – od bandana koje možda više imaju ulogu upijanja znoja, ali neke od njih prekrivaju i vrat; do zgodnih biciklističkih šilterica upravo za tu namjenu.

Osim toga, koliko god bilo vruće, za ljetne aktivnosti po najjačem suncu, ipak je preporučljivo obući majicu s rukavima (kratkim), a ne bez rukava ili biti bez nje. Ako još nosiš i ruksak, on može iziritirati tvoju ogoljenu kožu ispod ruke, na vratu i na lopaticama. A ne gine ti ni vrlo neatraktivan uzorak od sunca kraj tolikih tregerčića.

 

Savjet br. 4

Da malo napravimo odmak od nabrajanja pogrešaka, neke smo stvari, čak, uspjele napraviti kako treba J. Kako je gore navedeno, pažljivo isplaniraj svoju rutu i za ovakvih dana potrudi se da ona barem većim dijelom prolazi hladovinom odnosno šumom. Kada i nisi u previše pošumljenom dijelu, gledaj da dovoljno često zastaneš makar pod šljivom nečije kuće da kratko odmoriš, popiješ vode pa i okrijepiš se pokojom šljivom (osim ako nemaš sklonost trčanja prema niskom raslinju, nakon konzumacije sa spomenutog visokog 😉 ). Ukoliko neki čiča ne stoji s puškom ispod, ne sramim se iskoristiti svaku priliku ovog godišnjeg doba i pogostiti se plodovima drveća pod kojim prolazim. Voće će te uvelike podići! Mi smo, eto, na teži način morale saznati da hladovina spašava život, ali najvažnije je da smo saznale na vrijeme…

 

Savjet br. 5

Imajući na umu da si dovoljno ostaviš za piće, slobodno se osvježi polijevajući se vodom i vlažeći si odjeću. Danas ima svakakvih čuda na tržištu sportske opreme, pa tako i cooling rukava odnosno rukava za sunce sa zaštitnim faktorom. Pa kad ih još dodatno osvježiš hladnom vodom, neko si vrijeme na miru.

Neke iskusnjare savjetuju ponijeti ženske najlonke pa u njih, ako si u prilici (birc, trgovina), utrpati led i spustiti ih pod majicu, na leđa.

 

Savjet br. 6

Po pitanju planiranja rute po teškim vremenskim uvjetima, pokušaj da ona ne ide pravocrtno u jednom smjeru odnosno da njena krajnja točka nije na najvećoj mogućoj udaljenosti, pa se tek onda s iste vraćaš natrag. Nije loše da napraviš neku vijugavu, križnu ili kružnu rutu, gdje ćeš uvijek imati nekoliko alternativnih opcija za povratak kući ukoliko ti postane stvarno nepodnošljivo teško.

Ukoliko imaš tu mogućnost, pokušaj si složiti neku rutu uz jezero ili rijeku u kojima se možeš usput osvježiti.

 

Savjet br. 7

Još jedna stvar koju smo napravile dobro – ne ignoriraj kafić i trgovinu sad kad je prilika! Osim ako se ne radi o kraćem brzinskom treningu na provjerenoj ruti, ne opterećuj se vremenom u kojem ćeš odraditi svoju vožnju. Kao i u trčanju, tako i na biciklu, ljeti se ne ganjaju brzine i rezultati. Ne po cijenu života jer i najbolji sportaši, uvjerili smo se, nažalost završavaju kobno ako ne poduzmu sve sigurnosne mjere za treniranje po visokim temperaturama. Zato, radije zadrži život i zdravlje, a pametno raspoređenim lakšim treningom samo održavaj kontinuitet za pogodnije temperature. I uživaj u izletu!

 

I posljednji i ne manje važan savjet – privikavanjem na boravak na visokim temperaturama, suncu i sparini, aklimatiziraš se te tako lakše podnosiš ekstremne uvjete.

Besplatan ekstra savjet –  A možete i ostati kod kuće i imati princess party, isprobavajući kremice i maske za lice 😉

Piše: Martina Maloča

Nema postova za prikaz