MUST HAVE

7 obaveznih radnji prije vožnje

Prije nego se uputite na dulju vožnju biciklom, potrebno je obaviti nekoliko sitnih priprema, kako bi vožnja bila što bezbrižnija i ugodnija i kako bi se izbjegli eventualni problemi tijekom same vožnje, a vi se vratili sretni i ispunjeni.

 

1. Krema za prepone

Predugo sjedenje općenito izaziva iritacije, no dodamo li kombinaciji i konstantno trenje prilikom vožnje, riskiramo crvenilo, urastanje dlačica ili, u najgorem slučaju, pojavu ranica na koži, kao posljedice kroničnog oštećenja površinskog sloja kože. Koža na preponskom dijelu je iznimno osjetljiva i nježna, stoga ju je potrebno zaštititi posebnim kremama koje ublažavaju trenje ali i smiruju iritacije.

Na tržištu je dostupno mnogo vrsta krema posebno prilagođenih potrebama biciklista, no ukoliko nemate mogućnost nabaviti svoju, možete improvizirati sadržajem svoga kupaonskog ormarića. Pritom je važno pripaziti da to ne bude bilo kakva krema, već prilagođena osjetljivim dijelovima tijela, poput neutralnih, dječjih krema.

 

2. Podmazan i čist lanac

Kiša, vlaga, ali i prljavština su faktori koji skraćuju životni vijek vašeg lanca. Masnoća pogoduje zadržavanju nečistoća između zubaca, što za posljedicu ima brže trošenje lanca i kazete, ali i otežano mijenjanje brzina. Takvo nepotrebno istezanje kao posljedicu može imati puknuće lanca u vožnji i, osim što prekida vožnju, može uzrokovati i pad.

Prije svake vožnje provjerite u kakvom je stanju vaš lanac, treba li ga očistiti ili dodatno podmazati, a ako je dotrajao, zamijenite ga novim, kako bi se očuvali drugi vitalni dijelovi bicikla.

Lanac treba biti podmazan i ispravan.
Lanac treba biti podmazan i ispravan.

 

3. Magnezij i elektroliti

Kraće i laganije vožnje ne iziskuju previše napora, a izgubljeni elektroliti mogu se uspješno kompenzirati iz obične vode. No, svaka dulja, ali i intenzivnija vožnja garantira pojačan gubitak elektrolita ali i minerala, i to najviše putem znojenja i mišićnog rada.

Ako niste planirali dulju vožnju, ali ste negdje ipak spontano skrenuli s puta, a ponestalo vam je vašeg sportskog napitka ili je u bidonima obična voda, postoji brzo rješenje. Prije vožnje se opskrbite s nekoliko tableta elektrolita koje se, po potrebi,  samo ubace u bidon i vaš napitak je u trenu pripremljen, a osjetite li neočekivan zamor mišića ili nedostatak energije, magnezij u obliku granula za pod jezik idealno je brzo rješenje.

 

4. Mini sendviči

Iako je tekuća (gel) hrana ili ona u obliku različitih energetskih čokoladica najpraktičnije rješenje, nakon dugotrajnih i iscrpljujućih (višesatnih) vožnji poželjno je u organizam unijeti i nešto krute hrane. Razina energije brzo opada i tijelo vapi za nečim konkretnim.

Ukoliko niste na utrci, ali planirate pola dana provesti na biciklu, složite si mini sendviče u obliku peciva u koje možete ubaciti bananu, med ili maslac od kikirikija. Dovoljno je samo nekoliko zalogaja da se tijelo prisjeti kako je to biti sit (ali ne i natrpan), a ujedno ćete organizam odmoriti od trpanja umjetno proizvedenim nadomjescima.

 

5. Rezervna zračnica (i pumpa)

Iako se takve nezgode u pravilu događaju rijetko, pogotovo ako ne vozite po zahtjevnijem terenu, moguće je tu i tamo neugodno se iznenaditi. Napunite svoju malu torbicu ispod sjedala rezervnom zračnicom, a nemojte zaboraviti ni malu priručnu pumpu, koju praktično možete pričvrstiti za okvir bicikla. Drugo rješenje bi bio set za krpanje guma, no takav dulji i „prljaviji“ posao ipak ostavite za doma, a vrijeme koje ste uštedjeli prvom varijantom radije iskoristite za produljenu vožnju.

Prije vožnje svakako provjerite u kakvom su stanju vaše gume i treba li im dodati nešto zraka, pogotovo ako se neko dulje vrijeme uopće niste vozili.

Gume izgube pritisak nakon nekog vremena, ali potpuno prazna guma prije vožnje znači da je treba zamijeniti ili pokrpati
Gume izgube pritisak nakon nekog vremena, ali potpuno prazna guma prije vožnje znači da je treba zamijeniti ili pokrpati

 

6. Svjetla

Nema potrebe da ih nosite ako ste na jutarnjoj vožnji, no uputite li se nekamo u popodnevnim satima, iako ste se planirali vratiti prije mraka, nikad ne znate što vas može zadržati negdje na putu. Praktična i jednostavna za pričvrstiti, neka uvijek putuju s vama.

Vidite i budite viđeni!

Mali multi alat neka uvijek bude u torbici na biciklu
Mali multi alat neka uvijek bude u torbici na biciklu

7. Alat

Možda uvijek izlazite spremni i opremljeni na cestu ili u šumu, a bicikl je podešen poput sata, no tijekom vožnje se može dogoditi niz nepredviđenih situacija zbog kojih je veoma korisno sa sobom uvijek imati mali set imbus ključeva. Dok ste tamo negdje, može popustiti neki dio na biciklu ili je potrebno dodatno učvrstiti neki vijak koji je nenadano popustio.

Ovaj alat je praktičan i malen, a kako ne zauzima mnogo prostora, možete ga ubaciti u torbicu ispod sjedala zajedno s rezervnom zračnicom. Nećete ni znati da je tamo – dok vam ne zatreba.

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

- Marketing -

Nema postova za prikaz