GO HARD OR GO HOME

[INTERVJU] Najava HARD CRO ultra biciklističke utrke

Ljubitelji biciklizma, osobito oni koji vole vrhunske izazove, već su čuli za novu utrku koja se krajem proljeća po prvi put održava u Hrvatskoj. O njoj smo porazgovarali s jednim od ogranizatora.

3sporta: Prije svega, čestitam vam na odvažnosti da u Hrvatskoj organizirate ovakvu utrku. Predstavite nam organizatore ovog događaja.

KOrnel Boros: Idejni začetnik ove utrke je Ivan Rogić. Ivan je zaljubljenik u biciklizam, sudionik ozbiljnih biciklističkih tura kroz BK Pedalinac (Zagreb-London, Zagreb-Istanbul, Dubrovnik-Baku).

Ja sam friško u biciklizmu. Od prije 3 godina aktivni randonneur bez biciklističke povijesti. Ljeti vozim brevete (više o brevetima http://randonneurs.bksvn.hr/, http://www.audax-club-parisien.com/), zimi se takmičim na cyclocross natjecanjima (HR, SLO).

Nas dvojica smo se upoznali na brevetima. Ozbiljno smo se zarazili brevetarenjem i odradili od standardnih 200, 300, 400, 600 km non-stop vožnji s vremenskim limitom. Prošle godine sam kao pripreme za PBP odvozio 1400+ km turu u Mađarskoj te smo zajedno uspješno završili brevet „olimpijadu“ PBP od 1200 kilometara među cca 6000 biciklista iz cijelog svijeta.

Od proljeća 2015. Ivan je počeo pričati o ideji organizacije ultra-maratonske biciklističke utrke kakvih (sličnih) ima u susjednim državama.

Osobno sam se malo nećkao, no pao je dogovor, što želimo, koja je ideja, kakav je format utrke i krenuli s istraživanjem javnog mijenja. Interes nas je iznenadio i potaknuo! Sad ili nikad! Krenuli smo…

Trst-KOrnel-Ivan

 

3sporta: Po samom nazivu, jasno je da će Hard CRO ultra race biti teška utrka. Recite nam nešto više o trasi utrke.

KOrnel Boros: Za respektabilnu utrku potrebna je i respektabilna kilometraža s dosta penjanja. Zbog jednostavnosti organizacije sa što je moguće manje osoblja odlučili smo se na slobodni format, bez predefinirane putanje; start, dvije kontrolne točke i cilj. U početku smo utrku zvali Croatia SWNE, 4 točke koje su po zemljopisnim pozicijama naj-točke u zemlji.

Prevlaka je najjužnija kopnena točka, Savudrija najzapadnija, od Svetog Martina na Muri postoji sjevernije naselje ali zbog lokacije i sponzora kontrolne točke (LifeCalss Terme) odlučili smo se za tu lokaciju, u Iloku je cilj jer je najistočnija točka Hrvatske.

Svi voze po izabranoj ruti uz uvjet da moraju voziti na teritoriji države. Izuzetak je prelazak kroz BiH na graničnim postajama. Ovisno o izabranoj ruti vozači moraju odvoziti preko 1.400 kilometara. Procjenjujemo da će biti oko 16.000 metara uspona.

Ovako „postavljena“ ruta omogućit će svim natjecateljima da „uživaju“ u različitim krajevima Hrvatske i onaj koji završi svakako će moći izjaviti da se provozao Hrvatskom i imati ideju kako zemlja izgleda.

Nakon 600-ak kilometara vožnje po obali ili u zaleđini, ovisno o vremenskim uvjetima koji mogu biti vrlo povoljni (npr. jugo), zahtjevni maestral – ili izuzetno zahtjevni koji u potpunosti mogu blokirati vožnju na nekim dijelovima – bura ispod Karlobaga, kod Senja- natjecatelji će se penjati na Učku prvi put. „Spust“ do Savudrije, okret i ponovno penjanje na Učku. Nakon toga nešto više od 200 km valovitog predjela do Svetog Martina na Muri kroz zapadni rub Zagreba. Vjerujemo da će onaj tko dođe u zadanom vremenu na drugu kontrolnu točku uspjeti završiti utrku.

 

3sporta: Čitao sam da su natjecatelji self-supported, tj. da nemaju pravo na pratnju. Zašto ste se odlučili na ovaj tip utrke?

KOrnel Boros: Organizirati utrku sa pratnjom je vrlo komplicirano. Samo pravilnik o pratnji je dugačak i kompliciran dokument (Primjeri: RAAM, DOS-RAS, Tortour). Organizacijski, za nas bi bilo neizvedivo bez ozbiljne novčane potpore sponzora, potpore zajednica, općina, županija, cijele zemlje i bez utrošenog vremena kojeg realno i nemamo…

Ujedno bi za većinu prijavljenih natjecatelja financijski teret pratnje bio nesavladiva prepreka (jedno vozilo s minimalno tri osobe kao posada). Taj problem je prisutan na sličnim natjecanjima. Sve više i više se stvaraju kategorije „unsupported“ ili „selfsupported“ da bi privukli što više natjecatelja. Na primjer utrka s podrškom „The Race“ (EU varijanta utrke RAAM) se trudi pojaviti, jedne godine se održi nezamijećeno, dok se druge godine otkaže. Slovenski DOS-RAS je ove godine isto otkazan.

S druge strane za “unsupported“ format utrke “Trancontinental Race” ima takav interes da se već davno formirala lista čekanja za startnu poziciju, a start je u kolovozu.

Ukratko, utrka mora biti jednostavna i dostupna za natjecatelje.

 

3sporta: Naslanjate li se kao organizatori na neke postojeće utrke, u smislu prenošenja iskustva?

KOrnel Boros: Na žalost iskustva iz prve ruke su vrlo mala ali ono je izuzetno vrijedno. Ares Buršić – prvi i jedini hrvatski RAAM finisher – prenosi nam svoja iskustva sa ultra cycling događaja, na kojima je sudjelovao kao natjecatelj. Pomagao nam je ukazati na probleme i zajedno smo razradili i maksimalno pojednostavnili „knjigu“ pravila (utrke). Pošto je Ares licencirani organizator breveta u Hrvatskoj ima dosta iskustva s organizacijske strane i među prvima je koji je podržao Hard Cro.

Ostala iskustva su generalno osobna iz sudjelovanja ne sa utrka ali sa randonnée vožnji koje su isto self-supported sa kontrolnim točkama i vremenskim limitom. Poznati randonnée događaji su vrlo slični sa stajališta organizacije bez javno objavljenog i promoviranog natjecateljskog karaktera. U organizaciji razmišljamo što bi sve bilo dobro ponuditi vozačima prije, tijekom i nakon utrke te kako učiniti utrku interesantnom i „gledaocima“.

 

3sporta: Kako rješavate financijske troškove utrke? Imate li podršku sponzora?

KOrnel Boros: Prvenstveno jednostavnost forme utrke nam osigurava razumne troškove. Ove godine nećemo financijsku konstrukciju zatvoriti na 0. Gubitak je zagarantiran. Entuzijazam nadomješćuje financijska sredstva. No svaki element sponzorstva dogovaramo i za sljedeće godine. Tako da 2017. godine, tj. ovog ljeta krećemo s poznatim parametrima, partnerima.

S kotizacijom možemo pokriti samu utrku, ne i organizacijske troškove. Sa sponzorima možemo napraviti događaj primamljivijom s više usluga koje možemo pružati natjecateljima na startu, kontrolnim točkama i u cilju te im probati osigurati kakvu takvu sigurnost tijekom natjecanja. I naravno jedan značajan i širok nagradni fond koji obuhvaća veći broj uspješnih natjecatelja bi mogao rezultirati većim interesom, ozbiljnijim, poznatim vozačima.

S druge strane nisam siguran da bi za sponzore i publiku kod nas puno značilo da na natjecanje dođe aktuelni svjetski prvak u 24h TT (time trial), koji je ujedno višestruki RAAM finisher, itd. i živi u susjednoj nam Sloveniji.

Zbog nas sigurno neće porasti u postotnim razmjerima prodaja bicikala. Mada će, zahvaljujući ovoj utrci, pojedinci koji još nisu sudjelovali na ovakvim vožnjama i nemaju adekvatnu opremu potrošiti značajne novce. Od bicikla preko rezervnih dijelova i dodatne opreme/sitnica od kojih može ovisiti uspješan završetak nastupa, do potrošenih izvora tijekom priprema. Teretana, prehrana, …

cover

Utrku želimo kroz dostupne nam medije plasirati kao „cjelogodišnji“ događaj. Vezati neke događaje (npr. randonnée vožnje) i medijski adekvatno popratiti prije i poslije same utrke da nam glavni medijski prostor ostane dobro posjećen što može osigurati vidljivost i naših sponzora i privući interes novih.
3sporta: Prema predprijavama jasno je da će utrka biti popunjena. Od kuda dolaze natjecatelji? Imate li nekih zvučnih imena ultra biciklizma?

KOrnel Boros: Broj predtpriljavljenih vozača nam daje vjeru da će se na startu pojaviti reprezentativan broj natjecatelja. Zadnji dan za potvrdu sudjelovanja tj. uplate startnine je 30. travnja. Početkom svibnja ćemo točnije znati broj vozača.

Predprijavljeni (http://hardcro.com/roster-2016/) vozači su većinom ne iz Hrvatske (39) ali po državama ipak najbrojniji. Slovenija (5), BiH (6), Srbija (11), Mađarska (5), Austrija (5), Njemačka (7), Italija (3), Francuska (2), Finska (1), Belgija (1), Velika Britanija (5), Meksiko (1), Kanada (1), Irska (1). Ukupno 93 u ovom trenutku. Radi opreza limitirali smo broj sudionika na 100 vozača.


3sporta:
Kako se ljudi uopće pripremaju za ovakav pothvat?

KOrnel Boros: Vrlo različito i individualno i ovisno koje su im pobude, ciljevi, motivi i mogućnosti… Oni koji imaju u nogama (stražnjici) non-stop vožnji sličnih udaljenosti i imaju provjerenu opremu rade na kondicijskim pripremama. Ti će loviti rezultat.

Oni koji ovakvo nešto nisu odradili postavljaju si cilj završiti u predviđenom vremenskom roku. Oni isto rade podosta kilometara na biciklu. Kada je moguće vani na cesti ili provode sate na trenažeru. Čitaju iskustva drugih, planiraju opremu, testiraju opremu.


3sporta:
Koje su vam preporuke za sudionike?

KOrnel Boros: Neka voze puno, sami, noću, po kiši, vjetru i neka uzmu dovoljno vremena za odmor prije utrke da budu željni vožnje.


3sporta:
Što mislite, hoće li se ovom utrkom uspjeti popularizirati ultra biciklizam u Hrvatskoj?

KOrnel Boros: Vjerujemo da će se vidljivošću discipline pojaviti zainteresirani endurance sportaši koji će se okušati u ovoj disciplini.

Ne samo ultra biciklizmu kao natjecateljskoj disciplini nego i u brevet vožnjama koji su već po sebi prilično zahtjevna disciplina bez, naglašavam, natjecateljskog karaktera.

 

SAZNAJTE VIŠE O HARD CRO ULTRA RACE

Autor: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz