BIVŠI PRVACI OPET NA VRHU

Ironman Hawaii Craigu Alexanderu i Chrissie Wellington

U subotu 8. listopada održana je utrka svjetskog prvenstva u Ironman triatlonu na Havajima. Dva bivša prvaka su vratila titule, novi/stari svjetski prvak je postao Australac Craig Alexander, a prvakinja Britanka Chrissie Wellington. Iako su na kraju pobjede uzeli glavni favoriti, utrka je bila izuzetno zanimljiva i napeta do samog kraja.

Na plivanju je utrku poveo Amerikanac Andy Potts, izašao je iz vode s vremenom 49:44. Oko dvije minute iza Pottsa je izašla prva grupa u kojoj su bili Chris Lieto, Craig Alexander i Andreas Raelert.

Nakon 30 kilometara biciklističkog segmenta, u vodstvo je prešao Amerikanac Chris Lieto, ali se unatoč odličnoj vožnji nije uspijevao odvojiti skoro pola biciklictičkog dijela. U drugu tranziciju je ušao nakon 4:18:31, oko 5 minuta ispred tročlane grupe u kojoj su bili Marino Vanhoenacker, Luke McKenzie i Craig Alexander s mnogo boljom vožnjom od prošlogodišnje.

Nakon 9 kilometara trčanja, vodstvo u utrci je preuzeo Craig Alexander. Na drugo mjesto se probio Andreas Raelert koji je išao jako i polako nadoknađivao zaostatak za Alexanderom, ali nije izdržao u tom tempu, pa je usporio. Odličan trkač, Australac Pete Jacobs je dostigao Raelerta za borbu za drugo mjesto. Malo uzbudljivosti u završnici je dodao Craig Alexander koji je nekoliko puta stao istegnuti se zbog grčeva koji su ga počeli mučiti. Unatoč tome, u cilj je ušao prvi s novim rekordom staze, fenomenalnih 8:03:56, više od pet minuta ispred drugoplasiranog. Drugi je ciljem prošao Pete Jacobs (8:09:11) s najboljim vremenom trčanja od 2:42:29. Treće mjesto je uzeo Andreas Raelert sa 8:11:07.

Žensku utrku su povele Amanda Stevens iz SAD-a i Britanka Julie Dibens koje su plivale s vodećom muškom grupom. Chrissie Wellington je iznenadila šest minuta lošijim plivanjem od svog zadnjeg nastupa u 2009.

Julie Dibens je prednost s plivanja još povećala na biciklu. Sišla je s bicikla s jedanaest minuta prednosti pred Švicarkom Caroline Steffen. Dibens je počela hodati zbog ozljede stopala, pa je na kraju i odustala. Caroline Steffen je prešla u vodstvo i držala je prvo mjesto do 25-tog kilometra. Tada je vodstvo preuzela Chrissie Wellington koja se probila sa šestog mjesta.

Chrissie je prošla kroz ciljem nakon 8:55:08, za svoju četvrtu pobjedu na Havajima. Na drugom mjestu je završila prošlogodišnja pobjednica Mirinda Carfrae (8:57:57) koja je jedina trčala brže od Chrissie. Leanda Cave je završila treća s vremenom 9:03:29.

Ford Ironman World Championship
8. listopada 2011. Kona, Hawaii

Muški
1.    Craig Alexander (AUS) 8:03:56
2.    Pete Jacobs (AUS) 8:09:11
3.    Andreas Raelert (NJEM) 8:11:07
4.    Dirk Bockel (LUX) 8:12:58
5.    Timo Bracht (NJEM) 8:20:12

Žene
1.    Chrissie Wellington (UK) 8:55:08
2.    Mirinda Carfrae (AUS) 8:57:57
3.    Leanda Cave (UK) 9:03:29
4.    Racel Joyce (UK) 9:06:57
5.    Caroline Steffen (ŠVI) 9:07:32

Autor: 3 sporta; Photo by: Bakke-Svensson/Ironman.

Nema postova za prikaz