BK MURA AVANTURA POTEGNUO DO PULE

Izvještaj s ciklokros prvenstva u Puli

Utrkom Nacionalnog prvenstvu u Ciklokrosu, održanom u nedjelju 8. siječnja u Puli službeno je krenula nova biciklistička sezona po HBS-ovom natjecateljskom kalendaru. Ciklokros je disciplina u biciklističkom sportu koja se održava u zimskom periodu godine.

Utrke se održavaju izvan običnih cesta, na livadama, putovima i savladavajući prirodne i umjetne prepreke, dok se natjecanje održava u ograničenom vremenu, a vozi se na kružnoj stazi. Ovog puta u Puli jedan krug  staze bio je dužine 1870 metara, od toga 180 metara asfalta, 800 metara neravnog terena po makadamu i šumici s kratkim usponom za trčanje i jednom umjetnom preprekom, pa ponovno 690 metara asfalta s nekoliko oštrih zavoja, te na kraju  50 metara razvučene betonske stepenice i još 150 metara asfalta.

Naslove državnih prvaka u ciklokrosu za 2012. godinu ponijeli su: u kategoriji Elite-U23 Bečirović Jasmin iz “Meridiana Kamen Team”-a, u kategoriji žene prvakinja je postala međimurka Mija Radotić vozaćica “BD Sloge” iz Varaždina,  juniorskoj kategoriji Bruno Vuglovecki iz “BD Sloga”, za kadete Marko Bertetić iz “MTB IstraPazin”,  početnici A-B-C  Filip Gvozdanović iz “BK Sveta Nedelja”, žene početnici  Sara Kaluđerović iz “BK Sveta Nedelja” i u veteranskoj A-B-C kategoriji Tino Smoković iz “MTB Istra Pazin”.

Na utrci Nacionalnog prvenstva u Puli nastupilo je ukupno 108 vozačica i vozača, a među njima i sedam predstavnika BK Mure Avanture iz Svetog Martina na Muri. Hrabrom i srčanom vožnjom ostvaren je solidan plasman, te su se dečki vratili s jednom osvojenom srebrnom medaljom. Drugo mjesto u veteranskoj kategoriji ostvario je Robertino Vidović te tako postao nacionalnim doprvakom. Među Početnicima do 13 godina Timotej Kocen zauzeo je odlično 4. mjesto i malo je nedostajalo da se popne na postolje. Odmah iza njega, na 5. mjesto plasirao se Stjepan Hunjak. U kategoriji Početnici do 15 godina predstavnik Mure Avanture bio je Marcel Rob i osvojio je 9. mjesto. U Kadetima boje kluba branilo je troje predstavnika, Damjan Mikec zauzeo je 11. poziciju, Jan Rebernik 15., dok je Michel Tomažić bio primoran odustati radi puknuća gume.

Kako je ovo specifična disciplina biciklizma, za natjecanje su potrebni i posebni bicikli koje su za ovu prigodu mladim biciklistima Mure Avanture posudili Martina Bezek, Matija Šimunić i Pavao Vlahek, i tako im omogućili nastup, te im se ovim putem zahvaljujemo. Naime, bicikli kojima se vozi ciklokros vrlo su slični biciklima za cestovne utrke (popularnim „specijalkama”). Lagane sa tankim kotačima, ali robusnije i manje tvrde sa gumama s više ili manje profila. Okvir bicikla nešto je manji, sa srednjom osovinom više podignutom od tla (zbog izbjegavanja neravnina i prepreka), vilice su nešto šire da se izbjegne zadržavanje blata na kotačima, a iz istog su razloga i kočnice nešto drugačije konstruirane. Prednji zupčanik prijenosa ima nešto manje „zubi” nego klasični „cestovnjak” iz razloga da se može bolje iskoristiti na težim terenima. Ciklokros zahtijeva veliku spretnost kod vozača budući da mora često silaziti, odnosno penjati se na bicikl, a i snage jer se na pojedinim dijelovima staze bicikl mora nositi na ramenu. Jasno je da su zbog teškog terena česti kvarovi na biciklima, kao i pucanja guma stoga osim snage, znanja i tehnike treba imati i malo sportske sreće da se pobjedi na ciklokros utrci.

Treba spomenuti da je prijevoz na utrku u Pulu osigurao Vladimir Hunjak vlasnik Huni Bike Shopa iz Preloga, koji je ujedno bio i glavna servisno-tehničku podrška našim vozačima. Dok su pratnja i podrška klincima bili Željko Rob i Zlatko Kocen.

Biciklisti Mure Avanture i nadalje nastavljaju s aktivnim pripremama i treninzima za glavni dio sezone i Kup utrke koje startaju krajem ožujka ponovno u Istri. A već naredni vikend, točnije u subotu 14. siječnja, svetomartinske bicikliste očekuje godišnja izborna Skupština kluba, koja će se održati u kongresnoj dvorani Općine Sv. Martin na Muri s početkom u 16 sati. I ovim putem se pozivaju članovi i prijatelji kluba da se okupe i sudjeluju u sjednici Skupštine.

Autor: BK Mura Avantura

Nema postova za prikaz