KARTA ZA HAVAJE

Izvještaj s Xterra Germany kros triatlona

Prošlogodišnji domaćin Europskog prvenstva u Cross triatlonu, a ove godine pretposljednji vlak iz Europe na putu prema Havajima sa samo 41 slobodnim mjestom za preko 300 boraca za kartu i sjedalo. Nakon toga ostaje još samo Švicarska za 4 tjedna.

Startna lista Xterre u Zittau brojala je 718 natjecatelja na četiri utrke; Xterra, Original Trail, skraćena verzija i klinci, od toga 351 natjecatelj na 1.500 m plivanja, 36 km mountainbikea i 9 km trčanja. Kako je ovo bila utrka Svjetskog kupa, utrka Europskog kupa, utrka kupa i prvenstvo Njemačke te ujedno i Češkog cross triatlon kupa, natjecatelji su bili većinom iz cijele Europe ali i nekoliko zemalja svijeta; USA, Kanada, Brazil, Novi Zeland, Argentina, Južno Afrička Republika itd., sveukupno 25 zastava vijorilo se u zone izmjene. 

Zona je bila postavljena na obali jezera Olbersdorfer (O-See) srednjovjekovnog gradića Zittau koji se ugnijezdio na tromeđi Njemačke, Češke i Poljske u predivnom nacionalnom parku. Mjesto od 28.000 stanovnika 3 tjedna prije starta ostalo je bez  slobodnih kreveta u krugu od 20 km – sve su zauzeli ovisnici o adrenalina i njihova pratnja. Slobodna mjesta za prespavati tražila su se i u susjednoj Češkoj i Poljskoj udaljenoj nekoliko kilometara od starta.

Plivanje

Neveliko umjetno jezero, s pješčanim plažama smjestilo se između dva grada domaćina prvenstva; Zittau i Obersdorf. Start plivanja i zona izmjene bili su na Zittau obalama jezera. Zajednički start dvije utrke s preko 500 plivača zapjenio je vodu u 11:30 prijepodne, nakon što se pomolilo sunce iza debelih hladnih oblaka iz kojih je pljuštala kiša cijelo jutro, a s vrhunaca planina puhao je hladan vjetar i raznosio sive oblake.

Plivalo se dva kruga – trokuta od po 750 m s jednim izlazom prije kraja plivačke dionice. Voda je bila dovoljno topla da se zabrane neoprenska odijela za sve kategorije – ova vijest nije baš razveselila lošije plivače i ljubitelje gumenih plivaćih koža. Naime, do samog starta utrke nije se znalo da li će se plivati s neoprenom ili bez njega, jer su povremeni pljuskovi nekoliko dana prije utrke te loše i hladno vrijeme na dan takmičenja ohladili vodu za par stupnjeva; sa 26 na 22 Celzijusa. Ali bez obzira na mnogobrojne pritužbe organizatoru, pravila su pravila, i nakon što je temperatura zraka porasla za 10 stupnjeva bilo je ugodno za okupati se u zelenom, planinskom jezeru.

Bicikl

Vozio se 1 krug od 36 km i visinskom razlikom od 1.124 m. Vozilo se šumskim putevima neposredno po bivšoj granici Njemačke i Češke. Prva polovica staze je dugi, ne pretjerano strmi, uspon s penjanjem na “toranj” zadnjih par kilometara prije spusta i okrepne stanice. Na “toranj” rijetko tko da nije uzeo bajk u ruke i pješke krenuo do vrha. Na drugoj polovica staza se pretvara u spust, barem je tako izgledalo na profilu staze. Ovdje je sve đankije čekao njihov diler sa špricom adrenalina po koju su došli iz raznih krajeva svijeta.

Spust je većinom po single track šumskim stazicama i brzim, kratkim ali strmim nizbrdicama s velikim, skliskim kamenjem neposredno prije ulaska u zonu. Do zone izmjene svi su bili predozirani, čak i oni koji to nisu ni htjeli. Staza nije dozvoljavala odmor niti psihički niti fizički – koncentracija je morala biti maksimalna. Ova staza je tehnički zahtjevna ali opet ne preteška, no definitivno najteža dionica svjetskog kupa nakon Francuske. Strme uspone popločene kamenjem i korijenjem, nakon dva dana obilnih pljuskova, nisu uspjeli voziti niti najbolje pripremljeni. Karta i profil staze govorili su da će prva polovica staze biti prava patnja, a nakon toga slijedi odušak do cilja, ali to je bilo samo na papiru. Prava patnja čekala je zadnjih 10 km vlažne crnogorične šume, gdje su kratki strmi usponi izvlačili i posljednje atome energije -usponi kratki ali nikako da im dođe kraj, nikako da dođe taj makadam do zone izmjene.

 

 

Trčanje

Trčalo se također jedan krug s blagim, konstantnim usponom prva 4 km i par strmih uzbrdica uz drvene stepenice i nakon toga lagani spust prema cilju s opet par prestrmih kratkih uspona da se ubije monotonija. Krug je bio oko jezera, a staza je bila brza te je odgovarala jakim brdskim biciklistima koji su, ako im se posrećilo, mogli napraviti nedostižnu razliku na biciklu.

Situacija u Svjetskom kupu zahuktala se već tjedan dana prije na utrci u Češkoj, tako da su svi prijavljeni profesionalci u muškoj i ženskoj kategoriji bili na obje startne liste Xterra Češka i Xterra Njemačka. Već prije starta, sam pogled na listu sudionika, šaputao je da ovo neće biti lagana utrka. Oliver Marco, Francuz koji nastupa za Švicarsku bio je favorit i prošlogodišnji pobjednik Europskog prvenstva, poznavao je stazu, odabrao je kvalitetnu taktiku. Ali neće mu biti lako jer za vratom će mu dahtati cijelim putem do cilja napaljeni Nijemac Rony Dietz da mu otme titulu na vlastitom terenu i da mu se osveti za prošlogodišnje drugo mjesto sa Europskog te poraz od samo 7 sekundi sa Svjetskog prvenstva na Hawajima. Stazu su napamet znala i dva vrhunska Čeha; Zadak Karel i Kubiček Jan, koji se obojica nadaju postolju ali tamo ima mjesta samo za trojicu. A to je mjesto gdje se želi ugurati i Novozelanđanin Usher Richard, osmoplasirani sa Svjetskog prvenstva 2011. godine, s također 7 sekundi zaostatka iza Dietza. Ovo će biti borba do samog finiša!

Borbu bi moga odlučiti odabir bicikla; hardtail koji je lakši za kilu od fullsuspensiona te ga je lakše vući uzbrdo ali se gubi velika količina energije na nizbrdicama, gdje ipak fully dolazi više do izražaja te omogućuje prednost na trčanju. Od ove godine u Svjetskom kupu više nitko ne dvoumi između mountain bike od 26 cola tzv. “dječjeg biciklića” i 29ke. Svi su prešli na 29 pošto su proizvođači od ove godine uspjeli olakšati bicikle te ih dovesti do manevarskih mogućnosti 26ice, skrativši dužinu bicikla za nekoliko centimetara. 29ka je brža po ravnim dijelovima, malo slabije ubrzava ali lakše prelazi preko korijenja i kamenja. Uz ovu dilemu postoje još dvije, a to je pravilan odabir guma; jedne su za mokar teren i blato s većim ripnama, boljim gripom na podlogu i većim otporom dok su druge za suhi teren, brže, lakše i uže od prethodno navedenih, ali o tome danas nitko ne dvoumi jer je blato do koljena zadnja 2 dana na odlično označenoj stazi. Postoji još i treća dilema, vozač mora izabrati koliko će biti tvrda suspenzija, na koliko bara će napumpati gume i kojim mazivom će podmazati lanac, da se ne nakuplja prašina, pijesak ili blato. To su neke od malih čarolija velikih majstora cross triatlona, i općenito XC staza. Uz sve to mora postojati ogromna doza sreće da ne dođe do ozbiljnijeg pada jer padova je bilo i uvijek će ih biti ili da se ne dogodi neki tehnički kvar na karbonskoj napravi od samo 8 kg.

Ovdje je plivanje više kao neki uvod u utrku i neće biti odlučujući segment za pobjedu u ovoj vrsti multisporta gdje se sportaši bore sami protiv sebe, protiv mnogobrojnih konkurenata i velikog broja prirodnih prepreka. Kros triatlon nije prerastao samo u popularan sport, za mnogobrojne natjecatelje ovo je način života, ovisnost o adrenalinu, avanturi i zabavi. To je savršen spoj triatlona, brdskog biciklizma i avanturističkih utrka. Kros triatlon zahtjeva puno energije, veliku izdržljivost, pametno određen tempo u utrci i ogromnu snagu, hrabrost i snalažljivost. Ova vrsta triatlona se u svojem plivačkom dijelu ni po čemu ne razlikuje od klasičnog, olimpijskog triatlona, ali nakon plivanja, brdsko-biciklistički dio i trkački dio postaju jedan drugi sport – sport koji je bliži prirodi. Xterra triatlon te udaljava od ceste i od grada, od smoga i buke, betona, stakla i metala i dovodi te u prirodno okruženje zelenila, prirode i cvijeća, mirišljave trave i crnogorične šume.

U 3 ujutro uoči utrke počeo je jak pljusak, prestao je tek pred svitanje, ali ponovo počinje padati lagana kišica oko 8 ujutro. Svi smo mislili da će to biti hladna, blatna i vlažna utrka. No, vremenski bogovi došli su s malo vjetra i sunca u 10 sati i uvjeti za utrku su postali gotovo idealni.

Na plivanju nije bilo nekih prevelikih iznenađenja; Aussie Ben Allen, Rory Downie i braća Shaw vodili su brzu plivačku dionicu, dok je u ženskoj konkurenciji bilo neočekivano vodstvo ITU natjecateljice Kathrin Muller koja  je vodila više od minute nad Jacqui.

Na vrhu najvišeg uspona, tzv. tornja, nije bilo iznenađenje da je Alex Haas imao vodstvo, ali neki momak s brojem 268 je drugi, oko 10 m iza njega. Tko je taj tip? Treći je Asa Shaw slijedi ga mala skupina na čelu sa Sebastianom Kienleom, a iza Olivier Marceau, Karl Shaw te Nico Lebrun i Yeray Luxem rame uz rame. Richard Ussher je imao nesreću na prvom spustu i bio je izvan utrke, da bi kasnije izjavio; “Bio sam iza Nico Leburna, počinje spust, otišao sam malo širok i udario u mali panj i našao se na zemlji “. Ussher je dobio duboki rez, sve do kosti, posjekao se na lančanik prilikom tog teškog pada. Ali smogao je snage i na jednoj se nozi vozio biciklom niz brdo zatražiti liječničku pomoć. Pa tko je 268? Ispada da je Marvin Gruget. Samo 20 godina, ali već prvak u XTERRA Svjetskom kupu u dobnoj skupini 15-19. I njegova pozicija nije bila pogreška. Bio je up front sa elitnim natjecateljima!

Sljedeće iznenađenje dana bilo je da Kathrin Müller u ženskoj konkurenciji još uvijek ima vodstvo od 1:30 nad Helenom Erbanovom. Južnoafrička Carla van Huyssteen je samo 30 sekundi iza leđa, a Jacqui Slack je s njom. Maud Golsteyn i Carina Wasle (Europska prvakinja), su daleko iza njih.

U zonu izmjene ulaze Asa Shaw i njemački omiljeni cross triatlonac Alexander Haas, ponovno zajedno kao što su to učinili i u Češkoj – jasno je da ta dva momka imaju identičnu vještinu vožnje te da su dobro tehnički potkovani za ovu zahtjevnu stazu. Četvrti je Lebrun, a nedaleko iza mladog Francuza Francoisa Carloni nalazi se prvak Češke Jan Kubicek i Yeray Luxem zajedno s Karlom Shawom. Kubicek je vozio jako dobro ali i Karl je pokazao svoju MTB vještinu.

Kod žena iznenada je Carla prva, a zatim Jacqui Erbanova, a treća slijedi Maud i Muller, pa Carina. Vrlo neočekivano?! Nešto čudno se događalo na blatnoj biciklističkoj stazi ?

Nakon biciklističke dionice sada slijedi jedan puni krug trčanja od 9 km. U šumi iznad jezera oko pola km od cilja Asa Shaw se smiješi i trči stvarno lako. Nico ga slijedi s više od 2 minute zaostatka. Oko 20 sekundi kasnije dolazi Gruget čvrsto na trećoj poziciji,a Haas na četvrtoj. Zatim ubrzo stiže i Karl Shaw, trči teško, ne smiješi se jer je ovdje s Janom Kubicekom. Ali nevjerojatno, 300 m pred ciljem peti i šesti iznenada su treći i četvrti. Ova četiri prvoplasirana završavaju utrku unutar samo 37 sekundi! Brzi i žestoki u ciljnoj ravnini.

Kod žena Helena je izgledala umorno, ali je vodeća s preko pola minute nad Carlom, koja je bila samo malo ispred Jacqui, a onda dolazi Kathrin Muller i Maud Golsteyn. Ali opet, ono što se dogodilo, 500 m pred ciljem, imalo je malo veze s konačnim rezultatom. Neveliko iznenađenje je vidjeti Carlu i Jacqui ispred Erbanove na zadnjem spustu bicikla. Obje od tih žena su pobjednice utrka u Svjetskom kupu, ali Erbanova je bodovno samo korak ispred ove sezone.

Nakon utrke Nico Lebrun je izjavio da je pogrešno skrenuo te poveo na krivi put zajedno sa sobom i  Yeray i Sebastijana. Strelicu koja je označavala smjer olabavio je vjerojatno vjetar tijekom oluje noć prije utrke pa je pokazivala pogrešno skretanje. Nico je to shvatio i brzo se okrenuo i vratio na pravu stazu. No, u vrijeme kad su do te markacije stigle djevojke, Carla i Jacqui, strelica se potpuno olabavila, pala i one su otišle ravno. Put kojim su krenule nije bio dio staze ali ih je doveo prečacem ponovno na trasu i one su izbile na vodeću poziciju. Svi mrzimo kad se takve stvari događaju, ali izgleda da je i to moguće na odlično označenoj stazi Svjetskog kupa. Ovo je rezultiralo diskvalifikacijom kod tih natjecateljica pa se Muller prebacuje na drugu poziciju, Maud ide na 3., Carina Wasle na 4. i Hana Kolarova na 5.

Na kraju dana Asa Shaw i Helena Erbanova osvojili su XTERRA Njemačko prvenstvo u Zittau. To je treća uzastopna pobjeda na XTERRA europskoj turneji za Erbanovu te druga Euro Tour pobjeda za Shawa, koji je sada bodovno izjednačen sa Nicom Lebrunom te idu zajedno u finale na XTERRA Švicarskoj u rujnu.

Puno iznenađenja na kraju velikog dana !

Hrpe hrane za oporavak u ciljnoj ravnini, stotine kila raznih kolača, voća, napitaka toplih i hladnih. Dva izvrsna spikera rade najave na njemačkom, češkom i engleskom jeziku. Kasnije te večeri vrući salsa i latino ritam preuzima pozornicu, a malo mjesto još uvijek se ljulja i nakon ponoći.

Završna Europska utrka je tek 8. rujna tako da svatko ima malo vremena da se oporavi od ovog iscrpljujućeg događaja. Švicarska će sigurno biti zanimljiva!

XTERRA GERMANY CHAMPIONSHIP – 2012 ELITE RESULTS

Pro Men

Pos  First  Last  Nat  Time
1  Asa  Shaw   FRA  02:28:54
2  Nicolas  Lebrun  FRA  02:31:45
3  Karl  Shaw   FRA  02:32:14
4  Jan  Kubicek  CZE  02:32:18
6  Alexander  Haas  GER  02:32:51
7  Francois  Carloni  FRA  02:33:01
8  Yeray  Luxem  BEL  02:33:13
9  Sebastian  Kienle  GER  02:33:16
10  Felix  Schumann  GER  02:33:51

Also: Kris Coddens, Ben Allen, Stuart Marais, Nico Pfitzenmaier, Lars Van Der Eerden, Sebastien Neef, Graham Wadsworth, Fabrizio Baralla, Rory Downie, Clemens Coenen, Olivier Marceau

Pro Women

Pos  First  Last  Nat  Time
1  Helena  Erbenová  CZE  02:51:43
2  Kathrin  Müller  GER  02:54:37
3  Maud  Golsteyn  NED  02:54:41
4  Carina  Wasle  AUT  03:01:50
5  Hana  Kolarova  CZE  03:07:28
6  SABRINA  ENAUX  FRA  03:08:05
7  Lenka  Cibulkova  CZE  03:21:50
8  Judy  Van Den Berg  NED  03:22:32
9  Alexandra  Borrelly  FRA  03:28:35

 

Rezultati:
apsolutno


kategorije

 

Galerija slika

Autor: Tekst: Nikola Borić // foto: O-See Challenge

Nema postova za prikaz