100 PUTA BRAVO!

Jasmina Ilijaš – nova hrvatska ironman rekorderka!

Na jučerašnjem dugom triatlonu u mađarskom Nagyatadu Jasmina Ilijaš je potvrdila svoju kvalitetu – osvojila je drugo mjesto u ženskoj konkurenciji (od 65) i prvo mjesto u svojoj kategoriji. No ono što je iznenadilo sve, pa i nju, njeno je vrijeme – 10:36:51 h – novi hrvatski ironman rekord!

O Jasmini smo već pisali na portalu, o njezinom talentu, predanom radu i volji. Članica je Trkačkog kluba Marathon 95 iz Varaždina, a već nekoliko godina svoje trkačke i triatlonske rezultate ostvaruje pod vodstvom trenera Gorana Pongračića. Od većih utrka ove je godine nastupila na maratonu u Trevisu koji je završila za 2:56 h te na Plitvičkom maratonu gdje je bila sedma s vremenom 3:19:51 h.

– Na utrku sam išla s ciljem da budem barem malo bolja nego lani. S obzirom da je to ipak moja “već” druga godina u triatlonu i moj drugi ironman, očekivala sam da mogu postići bolji rezultat nego prošle godine (11:36 h). Međutim, prognoza lošeg vremena, koja se i ostvarila, prilično je smanjila taj optimizam prije starta. Na treninzima je bilo vidljivo da sam dosta napredovala na plivanju i na biciklu, a trkačka forma je dokazano bila bolja nego lani. Sve to je davalo nadu da bih u idealnim uvjetima mogla ići brže od 11 sati, međutim uvjeti su bili sve samo ne idealni. Nakon plivanja koje je proteklo po planu, na biciklu sam se osjećala jako dobro, držala se plana prehrane i nakon stotog kilometra počela ipak vjerovati da bih možda ipak mogla završiti ispod 11 sati. Bez obzira na navale adrenalina, da pojačam već na biciklu, držala sam se plana da vozim nešto malo preko 30 km/h, znajući da će mi to omogućiti lakše trčanje. Odluka se pokazala ispravnom jer sam maratonsku dionicu na kraju istrčala za 3:23 h što je bilo potpuno neočekivano za mene, a još više za kolege s kojima treniram, koji su bili na stazi i davali mi podršku. Po ulasku u cilj trener Goran Pongračić, koji je završio oko pola sata ranije, obavijestio me da je moj rezultat novi državni rekord, što mi od velike iscrpljenosti u tom trenutku nije previše značilo. Sad mi taj postignuti rezultat znači puno u smislu da ću možda promijeniti planove za sljedeću godinu u kojoj sam se namjeravala isključivo posvetiti trčanju, budući da ozbiljno treniranje za triatlon traži puno odricanja i prilično je skupo. Imam jako puno obiteljskih i drugih obaveza i ograničena sredstva, a podršku npr. sponzora ili neku drugu materijalnu satisfakciju nemam. Međutim, ovaj rezultat je zaokret u mojim razmišljanjima i nadam se da ga mogu još prilično poboljšati. – izjavila je nova hrvatska rekorderka Jasmina Ilijaš nakon povratka iz Mađarske.

Vremenski uvjeti za utrku bili su iznimno teški – +35 stupnjeva u hladu, a sve se odvijalo na suncu i užarenom asfaltu gdje je bilo barem 45 stupnjeva. Tek pred kraj utrke sunce se malo sakrilo za oblake i olakšalo trčanje.

– Rezultat koji je Jasmina ostvarila samo je dokaz njezinog iznimnog talenta i nagrada za trud i ozbiljnost koje ulaže u treninge. Budući da joj je ovo tek druga godina u triatlonu, volumen treninga u biciklizmu je prilično skroman (600-700 km mjesečno) jednako kao i na plivanju, tako da ima mnogo mjesta za napredak u sljedećim godinama u tim segmentima, dok je trčanje kod nje na visokoj razini zbog toga što je ona prvenstveno trkačica. Ukoliko se u budućnosti uspije posložiti sve što bi joj omogućilo da može trenirati više nego do sada, nema sumnje da će i sljedećih godina napredovati i ostvarivati rezultate koji bi bili u skladu s njenim vrhunskim talentom, a koji je pokazala ove godine s istrčanim maraton za 2:56 i ovim triatlonskim rezultatom 10:36:51. Njezina volja i ozbiljnost na treninzima i utrkama motivira i sve nas koji smo dio zajedničke sportske ekipe da joj pomognemo da bude još puno vrhunskih rezultata u budućnosti. – rekao je o Jasmininom rezultatu njezin trener Goran Pongračić.

Mi samo dodajemo – bravo Jasmina!

REZULTATI

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz