BITI TRKAČICA/TRKAČ

Je li polumaraton – prava mjera?

Parafrazirat ću onaj poznati vic: Trčao si polumaraton? Da! Je li ti bilo premalo? Nije! Previše? Ne! A što onda? Taman! I upravo je tako s polumaratonskom distancom – ona pred trkačice i trkače postavlja ozbiljan izazov, a s druge strane ne traži previše da bi ga se ostvarilo.

 

Polumaratonska distanca od 21.1 km u svijetu je najpopularnija trkačka distanca. Nekih preciznih statistika za cijeli svijet nema, ali za USA se zna da godišnje ovu distancu barem jednom pretrči oko 2 milijuna ljudi. Naravno, na službenim utrkama.

Treniranje za polumaraton je prihvatljivo svima – od onih koji nikad nisu trčali pa sve do maratonaca, kojima polumaratonske utrke služe kao test brzine ili jači trening. Polumaratonske utrke uvijek su najmasovnije i nude mogućnost zajedničkog trčanja u grupi, čak i kod nas. Vjerojatno iz svih ovih razloga i škole trčanja, koje često pohađaju potpuni početnici, za cilj imaju dovesti “učenike” do polumaratona.

Treniranje za polumaraton je lako uklopiti u užurbani tempo kojim živimo. Ne zahtijeva velika odricanja kao trening za maraton, a opet nudi neki opipljivi cilj na kraju puta. A završiti polumaraton, za mnoge koji su prije nekoliko mjeseci “ustali s trosjeda” predstavlja postignuće života u sportskom smislu.

Zbog svega ovog, polumaraton nije samo “pola nečega”, polumaraton je prava utrka, pravi, ostvarivi izazov za svakog početnika, distanca u koju se možete trajno zaljubiti i koja će vas držati u trčanju. A ako ikad zaželite istrčati maraton ili neku dužu distancu, iskustvo trčanja polumaratona će biti prava odskočna daska za to.

Za informacije o polumaratonskim (i svim drugim) utrkama posjetite našu Planirku.

Autor: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz