NIZ STEPENICE NATRAŠKE!

Kako se oporaviti od prvog (polu) maratona?

Nakon istrčanog maratona (ili polumaratona) vaše će tijelo trebati neko vrijeme za oporavak. Možda ste u cilju pomislili “nikad više”, ali obično nakon par dana ta misao prestane dominirati i razmišljate o ponovnom trčanju.

Tijelu treba dva do tri tjedna da se oporavi od trčanja 42 kilometra. Nakon istrčanog maratona barem 26 dana nemojte  trčati jakim tempom i ići na utrke. Prvih tjedan dana se opustite i nemojte ništa forsirati, dajte svojim mišićima šansu da se odmore i nadograde. Studije su pokazale da je mišićna snaga veća kod trkača koji su se odmarali pet dana nakon trke od onih koji su trčali svaki dan nakon maratona.

Hal Higdon preporuča da radite sljedeće: nakon nekoliko dana odmora, počnite s laganim trčanjem, recimo 3 km laganog trčanja.  Dan nakon toga vrijeme je za plivanje ili laganu vožnju biciklom (ali nemojte to raditi ako niste i prije maratona plivali ili vozili bicikl). Ako niste tada samo hodajte tri do četiri kilometra.

Sljedeći dan ako se dovoljno dobro osjećate, pozovite prijatelja na lagano trčanje, ali nemojte se natjecati, vaše tijelo se možda dobro osjeća ali nije oporavljeno do kraja. Trčite najviše do 10 km. U sljedećim tjednima lagano povećavajte kilometražu i vrijeme trčanja.  To su savjeti koji vrijede općenito, ali sve ovisi o kondiciji i fizičkoj spremi pojedinca – oni koji imaju iskustvo više pretrčanih maratona vjerojatno i sami znaju kako se oporaviti.

Oporavku nakon polumaratona treba pristupiti slično kao kod maratona, ali vrijeme kada se možete vratiti redovitim treninzima je puno kraće. Tjedan poslije utrke više odmarajte, a na njegovom isteku počnite s laganim trčanjem. Ako ste pretrčali prvi polumaraton trebat će vam oko 14 dana za potpuni oporavak. Možda ćete se osjećati snažno već nakon nekoliko dana, ali nemojte trenirati brzinu neko vrijeme dok ne osjetite da ste u istom stanju kao prije trčanja utrke.

Ako mislite da vas je nakon maratona bolio svaki mišić, pa i oni za koje niste znali da postoje, vjerujte NISTE SAMI! Smile

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz