SVEJEDNO MOKRI

Kako se opremiti za kišnu utrku?

Trčanje po kiši vrlo često predstavlja poseban doživljaj, ali ugoda prestaje nakon desetak kilometara i onda počinju problemi. U ovom članku pročitajte kako se opremiti za utrku po kišnom vremenu.

 

Što obući – ovisi o temperaturi

Ako trebate trčati po kiši u ljetno vrijeme, kada je temperatura zraka preko 20 stupnjeva Celzija, gotovo da i nemate problema. Ta će kiša ugodno djelovati, ako se radi o ljetnom pljusku čak vas i rashladiti. Uobičajena odjeća i obuća za trčanje bit će pravilan izbor, jedino se treba odmah nakon trčanja presvući u suho.

Trčanje po kiši pri nižim temperaturama predstavlja dodatan izazov. Kišno trčanje više od jednog sata na temperaturama ispod 15 stupnjeva Celzija može značajno utjecati na izvedbu, osobito ako dozvolite da se pothladite i budete potpuno mokri. Što nositi u tom slučaju obući?

 

Kapa šilterica

Uložite nešto novca u kvalitetnu vodonepropusnu šiltericu. Jedan od najneugodnijih osjećaja na trčanju po kiši je slijevanje vode po licu i potpuno mokra glava. Ovakva kapa zaštitit će kosu i glavu od kiše, ali i oči i lice od slijevanja vode po njima.

 

Tajice/majica/čarape

Glavna je preporuka – nositi pripijenu odjeću od sintetičkih materijala. To znači, tajice, a ne sportske lepršave hlače, te majicu pripijenu uz tijelo. Time smanjujete opasnost od trenja kože o mokri materijal, što vrlo brzo može dovesti do neugodnih ogrebotina i boli. Ženama se preporučuju tamne boje – bijela odjeća kada je mokra vrlo brzo postaje prozirna. Za kišnog trčanja svakako zaboravite pamučne čarape, bez obzira nosite li ih inače. Pamuk će se vrlo brzo natopiti vodom i postati težak i hrapav – pravi izvor neugode. Izaberite sportske čarape “koje dišu” i koje neće upiti vodu.

 

Šuškavac/jakna

I opet, ovisno o temperaturi možete se odlučiti trčati utrku sa šuškavcem ili bez njega. Ako uz kišu dan bude i vjetrovit, “plastika” na torzu dobro će vas zaštititi od udara vjetra koji pojačavaju osjećaj hladnoće i mogu dovesti do pothlađivanja. Šuškavaca ima raznih, od onih najjeftinijih koji “ne dišu” do skupih s tehničkom membranom koja omogućava isparavanje vode s tijela. No nemojte do kraja vjerovati marketingu – bez obzira što izaberete, dok trčite znojit ćete se i nema te jakne ispod koje ćete biti suhi – što od kiše, što od znoja. Možda je najbolja preporuka uzeti jaknu koja je tanka, lagana i lako se složi ili zaveže oko pojasa ako za vrijeme utrke postane višak.

 

Rukavice

Mnogi trkači mrze hladne dlanove. Dok se prsti na rukama počnu grčiti teško se može trčati ugodno i opušteno. Ako imate problem hladnih ruku stavite na njih tanke rukavice, preporučljivo od “sportskog” materijala, ne vunene ili pamučne. Uvijek ih možete skinuti za vrijeme utrke i zataknuti za pojas ako procijenite da su višak.

 

Podmazivanje

Iako možda nemate problema s trenjem dok trčite za suha vremena, trčanje po kiši predstavlja puno veću opasnost za nastanak bolnih ogrebotina od trenja. Zato namažite sva mjesta na kojima može doći do trenja nekom vazelinskom ili sličnom kremom. Prije svega stopala – pete i prste, pa onda područje između butina i pazuhe. Možda će osjećaj biti malo čudan (ako to ne radite inače), ali vjerujte da ćete si uštedjeti dosta neugode za vrijeme trčanja.

 

Muškarci – bradavice

Jedna od najvećih neugoda koju muškarci imaju na trčanju su – ozlijeđene bradavice. Zaboraviti ih zaštititi prije “mokrog” trčanja jedna je od najvećih pogrešaka koju možete napraviti – majica će vam sigurno biti mokra, a trenje po bradavicama može na kraju rezultirati jakom boli. Neki to rješavaju podmazivanjem, ali najdugotrajnija i najbolja zaštita je medicinska ljepljiva traka preko njih. Neke se trake lakše, a neke teže odljepljuju i nije svaka koža ista, pa tu treba malo eksperimentirati. Bijela medicinska traka Micropore proizvođača 3M (može se kupiti u gotovo svakoj ljekarni) pokazala se kao izvrsna. No postoji trik kako je zalijepiti – lijepite je na suhu kožu, uzmite komad od 5-6 cm i dobro utrljajte. Ako ne utrljate, traka se neće dobro uhvatiti za kožu i može se odlijepiti za vrijeme trčanja. Želite li dodatnu sigurnost, preko jednog sloja zalijepite i drugi pod kutem od 90 stupnjeva i ponovno dobro utrljajte. Skidanje trake svakako će biti puno manje neugodno od nekoliko dana boli od ozlijeđenih bradavica.

 

Prije starta – vreća ili kabanica za jednokratnu upotrebu

Dok jednom počnete trčati po kiši – kisnut ćete. No nema potrebe da budete potpuno mokri prije starta i dok se zagrijavate. Za tu će vam namjenu najbolje poslužiti kabanica za jednokratnu upotrebu ili vreća za smeće, dovoljno velika da je navučete preko sebe. Napravite otvor za glavu na vreći, ako želite možete napraviti i otvor za ruke. Nakon što se obučete za trčanje navucite je na sebe i tako se zagrijavajte i dođite na start. Odbacite je prije starta i krenite u utrku suhi. U slučaju jake kiše ponesite je sa sobom ili čak trčite s njom dok vam odgovara.

 

Kad prođete ciljem

Prije svega skinite sa sebe sve što je mokro i presvucite se u suhu odjeću i obuću. Ako možete otuširajte se. Što prije se utoplite i rehidrirajte – možda je bilo hladno, ali sigurno ste se znojili. Mokre tenisice napunite kuhinjskim ubrusima i osušite na sobnoj temperaturi.

 

Neka vas kišni uvjeti ne obeshrabre – mnoge utrke s teškim uvjetima ostaju u posebnom sjećanju! 😉

 

Autor: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz