10. ZAGORSKI TRIATLON

Lovorov vijenac Sari Vilić i Matiji Lukini

U lijepom Hrvatskom zagorju jučer je održan 10. jubilarni Zagorski triatlon u organizaciji TK Rudolf Perešin. Natjecanje s ovakvom tradicijom privlači brojne natjecatelje, ali i sponzore pa se s pravom može reći da je ovo jedna od najbolje organiziranih triatlon utrka u Hrvatskoj. Ovo izdanje utrke bilo je ujedno i državno prvenstvo u sprint triatlonu.

Hendikep koji organizatori imaju, a to je udaljenost jezera od trkačkog dijela staze, iz godine u godinu rješavaju s lakoćom pa je sve, od prijevoza bicikala do jezera, osiguranje ceste policijom i redarima i jučer bilo odrađeno rutinirano. Oni koji su već ranije nastupili na ovom triatlonu znaju “proceduru”, a oni kojima je bilo prvi put brzo su shvatili (relativno kompliciranu) stazu s dvije tranzicije.

Dan je bio, kako je i očekivano za sredinu ljeta, vruć, ali vjetrovit. Voda u omalenom jezeru u kojem se plivalo bila je tek koji stupanj hladnija od zraka (oko 30) pa natjecateljima nije nudila osvježenje na početku utrke.

Nakon standardnih prijava i ostalih formalnosti u centru Gornje Stubice natjecatelji su smjestili svoje bicikle na kamion koji ih je zatim odvezao do jezera u Bedekovčini gdje se odvijao plivački dio natjecanja. Prvo su održana natjecanja u aquatlonu za djecu, nakon čega je krenula utrka sprint triatlona, prvo muški natjecatelji pa žene i na kraju supersprint za mlađe uzraste. Većina sudionika na sprint utrci imala je barem jedan “bliski susret” sa nogom ili nekim drugim dijelom tijela susjednih plivača, osobito radi toga jer je prva bova prilično blizu startu pa su natjecatelji do nje dolazili u grupama.

Nakon izlaska iz vode (i “veš mašine”) pred natjecateljima je bila valovita i zavojita staza od 20 km na sprintu, odnosno 16 km na supersprintu. Cesta na mjestima s jako lošim asfaltom, dobro označena i osigurana. Promet nije bio zatvoren ali su rijetki vozači upozoravani na održavanje utrke tako da je biciklistički dio prošao bez ikakvih problema. Zagorski bregi ponudili su triatloncima nekoliko ozbiljnih (no ne predugih) uspona i serpentina, a sve to začinjeno vjetrom koji je puhao uglavnom u prsa potvrdilo je i jučer ovu stazu kao jednu od najtežih triatlonskih biciklističkih staza u Hrvatskoj.

Poslije dolaska u drugu tranziciji triatlonci su krenuli na trčanje, 2 kruga od 2.7 km sprint tj. jedan takav krug u supersprint triatlonu.

Najbrži u sprint triatlonu bili su Matija Lukina, kojem je ovo četvrta uzastopna pobjeda “na domaćem terenu” i juniorka Sara Vilić iz TK Pula koja je ujedno i nova rekorderka staze s 1:10:32 h. Lukina je prvi isplivao, zadržao prednost na biciklu i još je povećao na trčanju pa je ciljem prošao 1:05 min ispred drugoplasiranog Mateja Šporara i 2:53 min ispred trećeg, Matije Kriveca (obojica TK Swibir). Domaćeg dečka na kraju je čekao zasluženi lovorov vijenac i himna TK Rudolf Perešin koju smo jučer čuli više-od-previše-puta.

Slična situacija kao kod muških pobjednika bila je i kod žena – Vilić je isplivala prva, na biciklu je bila nešto sporija, ali je zato s nevjerojatnom svježinom istrčala 5.4 km i odnijela pobjedu ispred Darie Pletikape (TK Zrinski Novatec) i Tee Miloš (TK Pula).

Na sprint triatlonu nastupilo je 82 natjecatelja i četiri tročlane štafete, a na supersprintu 17. Za kraj sportskog programa održane su utrke u trčanju za različite kategorije učenika osnovnih škola, predškolce i građane. Naravno, podjela medalja i priznanja i dugi, dugi razgovori o završenoj utrci…

 

Rezultati:

 2011-07-18_01-42-49G_Stubica_Sprint.pdf

2011-07-18_01-42-15G_Stubica_Supersprint.pdf

2011-07-18_01-44-00Stafete.pdf

 Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz