11. RIVAL OPEN

Matija Lukina i Tea Miloš najbrži u elite utrci sprint triatlona 4. Rapskog triatlona

Ove subote, 9.lipnja 2012., u Gradu Rabu, na rivi ispred Hotela Padove, održan je 4.Rapski triatlon. Organizator utrke je Triatlon klub Rival, kojem je ovo 11. utrka Rival opena, a suorganizator je Triatlon kluba Rab. Utrka se održala pod pokroviteljstvom Grada Raba i TZ Grada Raba.

Program 4. Rapskog triatlona sastojao se od pet utrka; aquatlona za djecu od 4 do 11 godina starosti (50 m plivanja + 500 m trčanja), triatlona za djecu  od 10 do 12 godina starosti za mlađe kadete/kinje, kadete/kinje i rekreativce (50 m plivanja + 2500 m biciklizma + 500 m trčanja), supersprint triatlona (375 m plivanja + 10 km biciklizma + 2,5 km trčanja) za mlađe uzraste i rekreativce, te glavne utrke, sprint triatlona (750 m plivanja + 20 km biciklizma + 5 km trčanja) i sprint triatlona za štafete.

Utrke u sprint triatlonu za juniore i seniore bile su Prvenstvo Hrvatske.

Nakon odlične prošlogodišnje organizacije, ove godine Rapski triatlon bio je na još višoj razini. Uz bogat prateći, zabavni program, mnogobrojna publika, koju se činili i brojni stranci uživala je u utrkama triatlona, Brojni volonteri, njih 120, okupljenih u Udrugu za djecu i mlade „Kocka“ i ove godine uvelike su pomogli organizatorima da utrka bude što bolje organizirana.

Vrijeme je bilo gotovo idealno, mjestimično oblačno, sa ne previsokom temperaturom na kopnu i sa temperaturom mora od 20’C.

Prva je startala utrka aquatlona. Najbrži su bili Saša Vučić (TK Rival) u muškoj, te Alja Erjavec (TK Pula) u ženskoj konkurenciji. Saša je imao i najbolje ukupno vrijeme – stazu je savladao za 4 minute i 3 sekundi.  Utrka je okuplia 53 djece, od kojih su najmlađi, od četiri godine, bili najinteresantniji u svladavanju svog prvog aquatlona. Poslije njih startala je utrka triatlona za djecu, u kojoj je najbolji rezultat od dječaka imao Karlo Polić (TK Pula) i od djevojčica Emma Fonažar (TK Pula).

Mlađi kadeti/kinje, kadeti/kinje i rekreativci krenuli su zatim u utrci supersprint triatlona. Od ukupno 29 natjecatelja najbolju je formu pokazao Josip Živković (TK Zrinski Novatec), koji je pobijedio pred drugoplasiranim Lukom Paliskom (TK Pula) i trećeplasiranim Leonom Pandžom (TK Rival). Inače, u ovoj utrci nastupilo je mnogo mladih natjecatelja i natjecateljica iz Rivala, njih 15, kojima je supersprint utrka poslužila kao klupsko prvenstvo kadeta, a svojom brojnošću pokazali su da Rival ozbiljno radi s mlađim uzrastima. Četvrto, peto i šesto mjesto ukupno, te prvo, drugo i treće u ženskoj konkurenciji osvojie su tri odlične Rivalovke; Dorotea Čargonja prva, Lucija Petrović druga i Karla Šešelja treća. Vrijedno je istaći da je u ovoj utrci nastupilo više pripadnica ženskog nego muškog spola, njih 18. U apsolutnom poretku rekreativaca prvo mjesto pripalo je Ozrenu Maretiću (TK Rival), drugo Edgaru Nimcu (TK Zadar) i treće Anici Klanac (TK Zadar).

Elitna utrka dana Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu, krenula je oko 15 h, a na startu je bilo ukupno 56 natjecatelja. Na jednoj od zahtjevnijih staza, kad je u pitanju vožnja bicikle (vozi se glavnom prometnicom do trajektne luke Mišnjak i natrag, a staza ima mnogo uzbrdica, nizbrdica i zavoja), prvi u cilj došao je Matija Lukina (TK Rudolf Perešin), koji je utrku završio s vremenom 1:02:59 h, iza njega drugi je Matija Krivec (TK Swibir) s vremenom 1:06:19 h i treći je Eugen Jagušt (TK Zrinski Novatec), koji je došao za 1:06:45 h. U ovoj utrci nastupilo je, za razliku od supersprint triatlona, samo šest žena, a najbolje su bile Tea Miloš (TK Pula) prva s odličnim rezultatom 1:10:04 h, druga Marina Milković s vremenom 1:15:28 h i treća Ana Škifić (TK Pula) s vremenom 1:17:30. U apsolutnom poretku utrke prvi je bio Matija Lukina, ispred Uroša Semea (TK Mamut,Slovenija), koji je zaostao za četiri stotinke iza Lukine i treći Matija Krivec. U štafetnohj  utrci sudjelovalo je šest štafeta, a najuspješnija je bila štafeta Belamarić-Dumić-Težak s vremenom 1:14:18 h, ispred štafete Ćepić-Balen-Končuret s vremenom 1:16:02 h i trećeplasirane štafete Grgorinić-Fornažar-Paliska s vremenom 1:25:11 h.

Svakako vrijedi posebno spomenuti natjecatelje TK Pula, koji su se istaknuli svojom brojnošću i odličnim mjestima na utrci, kao i TK Matulji, mladi klub, koji se istaknuo u utrci aquatlona. Članovi Rivala dominirali su brojnošću i rezultatima u mlađim kategorijama, a doma su se vratili sa pet zlatnih, pet srebrnih i pet brončanih medalja u aquatlonu, apsolutnom supersprint triatlonu i u kategorijama mlađih kadeta/kinja, kadeta/kinja i seniora 1.

Organizatori Triatlon klub Rival i Triatlon klub Rab zahvaljuju svim sponzorima koji su pomogli u uspješnoj organizaciji 4. Rapskog triatlona – 11.Rival opena; IMG-u  Zagreb, JGL-u Rijeka, Riječkom sportskom savezu, Županijskoj lučkoj upravi Rab, Croatia osiguranju, Rapskoj plovidbi, Orecu Rijeka, Pičuljan marinama Rab, Pučkom otvorenom učilištu Rab, Dioni, Jamnici, Petra marketima Rab, Tiskari Reflex Rijeka, Dundovo šumama, Udruzi za djecu i mlade „Kocka“, Natura Rabu, Hotelu Padova, Cestama Rijeka, HAC-u, Županijskoj upravi za ceste PGŽ-a, Vinariji Žigo, Policijskoj postaji Rab, te medijskim pokroviteljima; Radio Rabu, Novome listu, Radio Rijeci, Radio Soundsetu, portalima 3sporta.com, kigo.hr, adventuresport.net, trcanje.hr, rijekadanas.com, tritivat.com,

Izvještaj: Mirna Međimorec, voditeljica odnosa s javnošću TK Rival, mirna.domina@gmail.com

Fotografije: Damir Gruber – TK Rival i Triatlon Zrinski Novatec

Rezultati: http://www.grabarsport.hr/triatlon-2012/rapski-triatlon/


 


Autor: Mirna Međimorec / Foto: Damir Gruber; TK Zrinski Novatec

Nema postova za prikaz