KAD HORMONI PODIVLJAJU

MUŠKO ZDRAVLJE – Testosteron i trčanje

Jedan od najfinije uravnoteženih sustava u ljudskom tijelu zasigurno je endokrinološki sustav. Hormoni, glasnici koji prenose poruke do ciljnih stanica, luče se u našem tijelu u nanogramskim količinama, a unatoč tome, važnost koju imaju je životna.

 

U modernom načinu života mnoge nas stvari mogu „izbaciti“ iz hormonske ravnoteže, a trčanje, kao sport izdržljivosti koji postavlja visoke zahtjeve našem organizmu, može ponekad poljuljati taj precizno podešeni sustav.

 

Osnovne uloge testosterona

Testosteron je najvažniji spolni hormon u muškaraca, a stvara se dominantno u testisima, u takozvanim Leydigovim stanicama. U puno manjim količinama nalazimo ga i u žena – štoviše u razdoblju prije puberteta nema većih razlika u koncentraciji ovog hormona između djevojčica i dječaka, a nadbubrežna žlijezda je najvažniji izvor u tom periodu.

Osim svima poznate uloge testosterona u razvoju muških spolnih obilježja, vrlo su važne i njegove uloge u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, mišićnom rastu, zaštiti od osteoporoze te višim mentalnim funkcijama kao što je pamćenje, orijentacija i sposobnost koncentracije. Sinteza testosterona pod nadzorom je hipofize, malene žlijezde veličine graška na bazi mozga, a rad hipofize pak nadgleda hipotalamus, jedan od centralnih dijelova mozga. To je takozvana hipotalamus-hipofiza-testis os.

U hipotalamusu se na neki način zbrajaju različiti impulsi koje mozak dobiva iz tijela, a endokrinološki sustav na temelju tih informacija pokušava održati ravnotežu. Međutim, neki impulsi djeluju negativno na hipotalamus i ometaju njegov rad, a dobar primjer za to je stres.

Naše tijelo stresno reagira ne samo na stvari koje nas subjektivno smetaju, već i na infekcije, gladovanje, težak fizički napor i slično, a tu negdje se uklapa i dugoprugaško trčanje, kao mogući izvor stresa za organizam.

Nizak testosteron u trkača?

O utjecaju aerobnih sportova izdržljivosti i pretreniranosti na hormonski sustav u žena već smo pisali, međutim o vrlo sličnom efektu kod muških trkača relativno se malo zna i govori. Razlog je možda jednostavan – kod žena je izostanak menstruacije vrlo jasan pokazatelj hormonskog disbalansa, no možda su i muškarci manje skloni govoriti o tome. Koliko stvar može postati ozbiljna govori i to da je Ryan Hall, najbrži bijeli maratonac u povijesti, naveo kronično niske razine testosterona kao glavni razlog prestanka profesionalnog bavljenja atletikom. Iz njegovih intervjua možemo doznati da su simptomi koji se mogu javiti u ovom stanju dosta nespecifični – umor, spor oporavak, bezvoljnost, smanjenje mišićne mase, lošiji uspjeh na treninzima i utrkama.

Kao i kod ženske sportske trijade, ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje kako trčanje može narušiti ravnotežu endokrinološkog sustava u muškaraca. Naravno, kako ne bi bilo nesporazuma, svaki čovjek je jedinka za sebe i različito će reagirati na obujam i intenzitet treninga, prehranu, svakodnevni stres itd., tako da se određeni poremećaj neće javiti u svih koji se bave trčanjem, niti možemo govoriti o broju kilometara na tjednoj ili mjesečnoj bazi koji dovodi do pretreniranosti i hormonske neravnoteže. Ipak, postoji tendencija da se razine muških spolnih hormona smanjuju kako se tjedna kilometraža povećava, a glavni krivac za to je vrlo vjerojatno kortizol, hormon stresa koji se pojačano luči prilikom dugih i napornih treninga, ponajviše u slučaju pretreniranosti.

Drugi mogući uzrok je vrlo nizak postotak masnog tkiva, što je česta pojava u dugoprugaša. Masno tkivo se također ponaša poput endokrinog organa, a to znači da luči hormone koji komuniciraju s drugim stanicama u organizmu. Zanimljiva je upravo komunikacija između masnog tkiva i hipotalamusa – kada masnog tkiva nema dovoljno, ono šalje signale hipotalamusu da prekine stimulaciju lučenja spolnih hormona kako ne bi došlo do stvaranja potomstva u vrijeme „gladovanja“. Koliko god mi pokušavali nadmudriti svoje tijelo, ono se i dalje ponaša kao da živimo u kamenom dobu!

 

Što učiniti?

Simptomi poput umora, gubitka mišićne mase i snage, slabije spolne želje i lošeg trkačkog napretka mogu upućivati na niske razine testosterona, ali mogu biti uzrokovani i brojnim drugim stanjima, tako da je važno obratiti se liječniku i napraviti barem temeljne pretrage kako bi se ustanovio točan problem. Ako se potvrdi manjak muških spolnih hormona, dugoročno najbolje rješenje leži u pronalasku dobre ravnoteže između treninga, odmora i prehrane koja će omogućiti normalno funkcioniranje organizma, a samim time i bolje sportske rezultate. Treninzi snage i eksplozivnosti mogu podići razine testosterona, iako nije poznat njihov dugoročni efekt. Postoje i preparati testosterona kojima se on unosi u organizam izvana, najčešće preko kože u obliku kreme ili gela, međutim kako je testosteron poznato sredstvo dopinga, dvojbena je njegova primjena u sportaša, čak i kada su njegove razine u tijelu snižene.

Autor: Anda Tomaš / 3sporta.com

Nema postova za prikaz