I GORE NA SVOJ POGON

Najava utrke Enduro Psunj

Mt Buller, Australia - December 30, 2015: Downhill mountain bike riders attempt the ABOM track on December 30, 2015 in Mt Buller, Australia

U Pakracu 12. lipnja okupiti će se brdski biciklisti jer se održava Enduro Psunj, utrka nacionalnog prvenstva hrvatske i utrka EndCro kupa hrvatske.

Enduro je novija MTB disciplina koja ima enormi rast u svijetu, ali i kod nas. Razlog tomu je koncepcija utrke. Štopericom se mjere dionice nizbrdo koje su srednje tehnički zahtjevne te mogu sadržavati do 10% ravnog dijela ili uspona. Na vrh (početak iduće etape) natjecatelj se mora popeti vlastitom snagom u zadanom vremenu. Upravo ti faktori su krivi što enduro disciplina privlači veliki broj biciklista.

Za potrebe utrke, odlučili smo se za tri staze na Kalvariji (brdo iznad grada, tko ne zna ili sumnja), dijelom se vozi po već dobro uvoženim stazama, a dobrim dijelom smo istrasirali i po nekim dijelovima gdje ljudska guma još nije kotrljala. Staze su ukupno 20-ak kilometara duge, uz 700 metara visinske razlike. Nije tako strašno kao npr. kad su se ljudi grčili na psunjskom maratonu prije nekoliko godina. Za potrebe utrke, neke staze će se voziti i dvaput.

Ono što želimo je da se svi lijepo okupimo, družimo, odmjerimo snage, i saznamo tko je dobar, tko je bolji, tko je loš, a tko je zao. Ipak, ispred svega stavljamo naglasak na sigurnost, tako da pod obveznu opremu spada integralna kaciga i štitnici za koljena. Za najbolje goniče aluminijskih strojeva smo osigurali simpatičan fond nagrada, da se ne ide kući baš praznih ruku, i da se bolje polovice manje ljute zbog „nekog tamo naganjivanja po šumama cijeli dan“, umjesto da ste kao sav pošten svijet nedjeljom na misi, a onda na goveđoj juhi kod rodbine.

Ono što nam preostaje je nadati se da nas vrijeme neće opet iznevjeriti sa upornim kišurinama, i ono bitnije – da se 12. 6. 2016 vidimo u dvorištu kurije Janković u Pakracu u što većem broju, kako bismo isprobali i ovu, dosad neviđenu utrku na ovim prostorima. Lijepi pozdrav do tad!

web: www.bk-titan.hr
face event: https://www.facebook.com/events/117259872024980/
Face page: https://www.facebook.com/bkTitan/
prijave: http://bk-titan.hr/#section-our-team

Autor: BK Titan

Što misliš o temi?