I OVE GODINE NA +40

Nenad Šimunko – drugi ultra triatlon u mjesec dana

Proteklog su vikenda slovenski Bakovci ponovno bili poprište Dvojnog ultra triatlona na dvostrukoj ironman distanci (7.6 + 360 + 84.4 km). Vrijeme je (ponovno) bilo pakleno, ali su domaćini učinili sve da bi ultra triatloncima i triatlonkama omogućili kvalitetno natjecanje.

Ova je utrka čitateljima ovog portala dobro poznata od prošle godine. Tada je naime naš triatlonac Nenad Šimunko postao prva osoba na svijetu s dijabetesom koja je završila ovu ultra distancu, a mi smo snimili dokumentarni film o tom pothvatu. Osim toga, oni koji prate Šimunkove utrke znaju da je prije manje od mjesec dana u njemačkom Lensahnu ljestvicu još malo podigao kada je završio ultra triatlon na trostrukoj ironman distanci. I, kao da mu to nije bilo dovoljno, ove se godine ponovno pojavio i na startu u Bakovcima.

Evo njegovog viđenja ove utrke:

“Kako sam ove godine dobio priliku da radim za svjetsku dijabetološku organizaciju u Bruxellesu, gdje sam morao otputovati početkom kolovoza, tako sam sa velikim žaljenjem bio svjestan da moram propustiti ovu utrku. No, sudbina je htjela da mi viza mi nije bila odobrena na vrijeme pa sam tjedan dana prije utrke nazvao organizatora Dvojnog ultra triatlona koji me bez problema ubacio na popis natjecatelja.

Kako je od trostrukog Ironmana prošlo nepunih mjesec dana te mi je sam početak tjedna još donio želučane probleme, znao sam da nisam onaj pravi ali nisam se dao smesti. Stigao sam na utrku u četvrtak, smjestio se, pozdravio svoje stare prijatelje Bakovčane, upoznao puno novih te je tako sve započelo jako dobro.

U petak mi se popodne pridružuju roditelji koji će biti logistika i pružiti mi sve što će trebati. Kako sam dvostruki i trostruki uspio već završiti, ove godine mi cilj nije bio samo završiti već poboljšati rezultat. Sve to jako lijepo zvuči prije same utrke.

Start utrke, petak u 16:00 h, navlačim neopren i ulazim u vodu. Odlično se osjećam na plivanju, izlazim van iz vode nakon 3 h 10 min. Odlično, pomislim. Nadoknadio sam 30 min u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatom. Brzo presvlačenje u biciklističku opremu i gas. Kako sam prošle godine imao slab rezultat na biciklu, očekivao sam da ću bez problema ostvariti veliki pomak.

Ali…..

Na 180 km imam prosjek 30 km/h i tada počinju problemi. Hranio sam se koliko sam to uspijevao i koliko mi je tijelo dopuštalo. Nisam imao veće probleme sa šećerom i sve je izgledalo da će biti dobro. Ali nakon polovice biciklizma kao da mi je netko odsjekao noge, jednostavno nisam mogao održavati veliku brzinu. Mišići me bole, spava mi se, ništa ne ide po planu. Nisam posustao, znao sam da mora doći dan pa će biti bolje. Roditelji i ekipa (hvala Darko, Anita, Alen, Željko) me bodre i drže na životu.

Vrijeme bicikla: 14:04 h. Bolje nego prošlogodišnji rezultat. Nadoknadio sam još 20 min. Ali sve je to došlo na naplatu na trčanju. Vrućina koja je bila jedva izdržljiva, u svakom krugu led pod kapu te u svaku ruku i put pod noge. Sa mnom trče prijatelji, Matija, Željka koja mi na biciklu vozi led, vodu, grožđe i sve što treba da se izdrži ova temperatura, hvala Željka.

Krugovi jako sporo prolaze, dosta njih je već odustalo. Na utrci nastupa i prijatelj iz Srbije, Karlo Hubai koji također boluje od šećerne bolesti i sjajno mu ide. Bodrimo jedan drugog u svakom krugu. Pridružuju se ekipi  Rafael, Erika, Nitro, Jelena, Veronika, Boris, Damjan, Aleksandra, Tomislav. Dragi prijatelji iz Slovenije također sa mnom trče i bodre me. Jedna prekrasna atmosfera vlada na stazi, bez takve podrške ovo niti ne bi imalo smisla. Predivan osjećaj, svaki prolazak kroz šator pun ljudi koji plješću i viču na sav glas vaše ime. Trčim sve bolje, lovim natjecatelja ispred sebe koji mi bježi za krug. Kako dobro, do zadnjih 20 km sam se vukao, sad trčim kao luđak. Uspio sam stići natjecatelja ispred sebe, ekipa je uz mene, ništa me ne može zaustaviti.

Ulazim u cilj s vremenom 30:09:36, 30 min sporije nego prošle godine. Nisam opterečen time već sam sretan što sam uspješno završio ovu trku te bio dio ovog događaja koji zauzima posebno mjesto u mom srcu.  Hvala

Hvala sponzorima Novo Nordisk Hrvatska, Medilab d.o.o., Schneekoppe Croatia, Huni-bike Shop, Arteferro Doho Mont d.o.o. na donacijama, pomoći i velikoj podršci.

Hvala Vam svima od srca!”

 

Na utrci su nastupila još trojica natjecatelja iz Hrvatske – Josip Dikon, Mladen Čižić i Željko Pale, ali nažalost nisu završili utrku.

Više informacija i rezultate pronaći ćete ovdje.

Autor: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz