TVOJ POMOĆNIK BOČICA

Neoprani bidon može biti opasan za zdravlje

Prilikom svake dulje i fizički zahtjevnije sportske aktivnosti, poželjno je za okrjepu koristiti nešto više od obične vode. Mnogo je vrsta sportskih pića, no jedna karakteristika im je svima zajednička-nakon konzumacije ostavljaju ljepljiv film na našim spremnicima za tekućinu, koji mogu postati dom različitim vrstama bakterija i plijesni. Nekoliko je bitnih stvari na koje treba obratiti pozornost o ovoj, naizgled nevažnoj i često potpuno zanemarenoj sportskoj ambalaži.

 

Ručno pranje

Nikad nemoj ostavljati bidone neoprane nakon treninga. Ljepljivi trag teže je ukloniti iz zavučenih dijelova, a, ukoliko se radi o plastici, računajte na neugodne mirise koji će se s vremenom zavući u plastiku i uvijek vas podsjećati na ono što ste pili na prethodnom treningu. Najbolje je stoga, odmah po povratku kući, oprati bidon toplom vodom i blagim deterdžentom za suđe, te ga ne zatvarati dok se ostatak tekućine ne osuši na zraku.

 

Tvoj pomoćnik četka

Ukoliko je bidon dubok i uzak i teško je zavući ruku u njega, možeš upotrijebiti običnu kuhinjsku četku za boce. Odlično je to rješenje pri uklanjanju ljepljivih naslaga iz unutrašnjosti, a ako je dulje stajala neoprana, i potencijalnih slojeva plijesni.

 

Ne zaboravi poklopac

Ljepljivi sportski napici, koji prolaze kroz uzak otvor poklopca, mogu biti savršena podloga za stvaranje plijesni. Iako se čini komplicirano, uz malo truda, vrlo ga je jednostavno očistiti pomoću vode i deterdženta ili sapuna. Ukoliko se ne radi o tvrdokornim naslagama, dovoljno je istisnuti nekoliko mlazova tekućine za pranje, a ako se radi o starijim naslagama, potrebno je rastaviti dijelove poklopca (kod modela koji imaju tu mogućnost) i oprati svaki dio zasebno.

 

Izbjegavaj perilicu

Iako je jednostavnije rješenje ubaciti bidon u perilicu posuđa, pogotovo ako na njemu piše da je otporan na visoke temperature, plastika je ipak samo plastika i ako ne odmah, s vremenom će sigurno doći do deformacija uzrokovanih djelovanjem visokih temperatura, koje će ispuštati određene kemikalije u napitak. Za zdravlje uvijek izdvoji par minuta više, koliko traje ručno pranje.

 

Operi nakon svakog treninga, čak i ako je u bidonu bila voda

Čak i ako piješ običnu vodu, ostaci znoja i sline bit će dovoljni za razvoj nepoželjnih mikroorganizama na bidonima, a ukoliko nešto i prigrizeš, tu su i sićušni ostaci hrane, koji se mogu zavući u otvor poklopca. Ne moraš nužno koristiti deterdžent u ovome slučaju, ispiranje mlazom čiste vode bit će sasvim dovoljno.

 

Isto i s mijehom

Ako se rehidriraš iz mijeha, i njega treba oprati nakon svakog korištenja, a bitno je i osušiti ga iznutra. Za cijev, koja je osobito podložna gomilanju bakterija i plijesni, koristi posebnu četkicu na sajli kojom se cijev mehanički čisti iznutra.

 

Bez kemije

Kod tvrdokorne nečistoće ne pribjegavaj agresivnim sredstvima za čišćenje i kemikalijama. Velika je vjerojatnost da se tvari iz kemijskih sredstava za pranje, poput soli ili lužina, neće moći dobro isprati sa stjenki unutrašnjosti, što znači da ćeš budućim sportskim napicima dodati djelić nepoželjne kemije.

 

Vrijeme za novi

Ako sportska bočica već izgleda toliko loše da joj ni uobičajeno pranje ne može pomoći, vjerojatno je došlo vrijeme da je zamijenite novom. Sve ima svoj rok trajanja, pa tako i ovaj komad plastike, koji s vremenom može postati pravo leglo nevidljivog života. Osim što slojevi prljavštine nisu baš lijep prizor, osjetit ćeš okus i miris navedenoga pri svakome gutljaju. Uloži u novu ambalažu, a pravilnim i redovnim održavanjem produljit ćeš vijek ovom neizostavnome sportskom dodatku i sačuvati svoje zdravlje.

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

 

 

 

 

 

Nema postova za prikaz