ZA DUGE KILOMETRE

Predstavljamo Wattsocks biciklističke čarape

Osjećaj na biciklu ovisi o mnogim čimbenicima: od naše kondicije, pravilnog položaja na biciklu, odgovarajućoj opremi, kvalitetnoj odjeći i, posljednje, ali ne zato i manje bitno, na njega utječu i biciklističke čarape. Ne mislimo često o tome da su upravo noge generator sve snage i entuzijazma na putu – kvalitetne, specijalizirane biciklističke čarape imat će stoga značajan utjecaj na dobrobit i neizravno odrediti našu izdržljivost.

 

Napredne tehnologije izrade sportske odjeće promijenile su način na koji doživljavamo odjeću – radi se o novim materijalima i tehnikama tkanja koje su odjeću pretvorile u udobne, ali i funkcionalne i svrhovite predmete.

Prema tome, materijal može biti nježan za kožu, a istovremeno stimulirati uklanjanje vlage, omogućavajući da zrak prođe do epiderme. Naravno, odjeća mora biti i vizualno privlačna, pogotovo kada je riječ o biciklizmu, koji nam nije samo omiljeni hobi, već i način života.

Wattsocks čarape dizajnirane su za specifične potrebe biciklista. Proizvode se u Italiji, a tehnološki sofisticirani procesi, vrhunski materijali i niz zaštićenih patenata osiguravaju izuzetnu trajnost i održavaju kvalitetu tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Počeci proizvodnje čarapa sežu još u 1979. godinu, kada je jugoslovenska tvornica u Kočevju (Slovenija) počela proizvoditi čarape za domaće tržište. Od tada, pošto je tvrtka otvorila proizvodnju u drugim europskim zemljama, mnogo se toga promijenilo. Iako je proizvodila sportske čarape za najcjenjenije i svjetski poznate marke, kompaniji je nedostajao važan segment korisnika – biciklisti.

Tu dolazimo mi – entuzijastični biciklisti. Željeli smo dizajnirati najbolje biciklističke čarape do sada, koje bi bile dostupne prosječnom biciklistu. Tako su 2019. godine nastale prve  Wattsocks čarape  li WS-ke, kako ih mi sami zovemo.

Prilikom dizajniranja modela imali smo na umu ono što nam je najčešće nedostajalo u sličnim čarapama. Koje su ključne značajke Wattsocks čarapa?

 

PRAVILAN IZBOR MATERIJALA

U posljednjih dvadeset godina upotreba materijala u proizvodnji sportskih čarapa drastično se promijenila. Napredni sintetički materijali potpuno su zamijenili pamuk, unatoč njegovim prirodnim svojstvima.

Čarape od prirodnih materijala inače su ugodne za kožu, sve dok satima nisu pretjerano pod stresom, vlažne ili zarobljene u biciklističkim cipelama. Noviji materijali omogućavaju bolju propusnost, brže sušenje te smanjuju iritacije kože zbog trenja i mogućnost nastanka žuljeva. Zbog mogućnosti gušćeg tkanja, sintetičkim se vlaknima mogu dodati i antibakterijska vlakna koja sprječavaju razvoj mirisa.

Wattsocks biciklističke čarape  izrađene su od izuzetno izdržljive tkanine nazvane Nanoglide. To je politetrafluoroetilen koji se uspješno bori protiv topline, UV zraka, vlage i trenja te je stoga idealan izbor za sportsku odjeću.

Nanoglide tkanina također je mekša od konkurentne tkanine te, prema tome, ugodnija za nošenje – koeficijent trenja WS čarapa jedan je od najnižih na svijetu, čime se mogućnost nastanka plikova i ogrebotina svodi na minimum. Iako su Wattsocks mlade čarape, Nanoglide je isprobana tkanina koja se nedavno istaknula u jednoj od najekstremnijih biciklističkih utrka na svijetu – Across America Race. Marko Baloh – ultra biciklist – testirao je  Wattsocks čarape cijelih 9 dana. Utrka je i ove godine održana pod visokim temperaturama, koje su u drugom dijelu bile zamijenjene jakim kišama i hladnoćom. Marko je završio na prvom mjestu u kategoriji i na drugom mjestu u apsolutno. Marko je izuzetno uzbuđen zbog Wattsocks čarapa, a mi smo ponosni što ih nosi drugi najjači ultra biciklist na svijetu.

Trenje, međutim, nije jedini problem za stopala i čarape. Kao što znamo, na nogama imamo više od 60.000 znojnih žlijezda, više nego bilo gdje drugdje na tijelu. Stoga je količina znoja koju stvaramo tijekom vožnje biciklom poprilična. Upotreba sintetičkih vlakana i posebne mrežaste tkanine osigurava učinkovitiju kontrolu temperature, čime se zadržava manje vlage i postiže više svježine. Stoga se, čak i nakon nekoliko sati vožnje, čarape neće sasvim natopiti.

Čarape za bicikliste Wattsocks inkorporiraju posebna antibakterijska vlakna koja sprječavaju pretjerano znojenje i na taj način održavaju optimalnu mikroklimu stopala.

 

DUŽINA JE VAŽNA

Ispostavlja se da je najveći problem upravo dužina. Čarape, srednje ili kratke, koje su za jedne prekratke, za druge su preduge. Wattsocks biciklističke čarape dolaze u tri duljine – klasičnoj, srednjoj i dugoj. Klasične biciklističke čarape kreću se od 17 do 23,5 centimetara od pete do ruba čarape.

Naravno, duljina čarapa povećava se s veličinom nogu. Srednja duljina znači da udaljenost između dijela pete i oboda iznosi 19 do 25,5 centimetara. To je  i duljina koju odabire sve veći broj biciklista – naše čarape idealne su za one koji svoj izgled žele nadopuniti pravim čarapama i možda malo se istaknuti. Za one koji vole dugačke čarape pripremili smo i dužu verziju Wattsocksa, čija mjera iznosi od 20,5 do 28,5 centimetara. Trend nošenja dužih biciklističkih čarapa možda se čini kao novost, ali zapravo potječe iz razdoblja kada je Sir Bradley Wiggins počeo nositi dulje čarape, a njemu je za primjer poslužio glasoviti Armstrong. Bez obzira na dužinu čarapa koju odaberete, najvažnije je da se u njima osjećate samopouzdano i ugodno.

 

SAVRŠRENO PRISTAJANJE VS  KOMPRESIJA?

Iako se čarapa mora optimalno prilagoditi pojedincu, stupanj kompresije često je stvar izbora. Kompresija često pomaže da se skrati vrijeme regeneracije, ali nije baš korisna kada pedaliramo punom snagom. Iako Wattsocks provodi minimalnu kompresiju, teško bi ih bilo klasificirati kao kompresijske čarape.

Svojim anatomskim dizajnom, Wattsocks čarape nude savršenu prilagodbu i potporu, zahvaljujući čemu čarapa ne kliže niti se presavija. Anatomski oblikovano stopalo čarapa Wattsocks prilagođeno je posebno za lijeva i desna stopala.

 

MINIMALISTIČKO UBLAŽAVANJE

Kada govorimo o čarapama, najčešće spominjemo ublažavanje. Ali moramo se zapitati, ima li ublažavanje ulogu i kod biciklističkih čarapa? Biciklisti doživljavaju potpuno drukčije opterećenje nogu od trkača, a istraživanje je pokazalo da vožnja biciklom ne zahtijeva dodatna pojačanja.

Prilikom trčanja, prigušenje apsorbira vibracije kad je noga u kontaktu s tlom, ali na biciklu nam je potrebniji osjećaj za guranje pedala i udobnost. Upotreba prevlažnih biciklističkih čarapa ili upotreba čarapa za trčanje tijekom vožnje biciklom imala bi suprotan učinak – brže stvaranje žuljeva ili mikrotrauma koje bi se na kraju mogle upaliti.

 

BOJE ZA SVAKI UKUS

Osim bicikla, kacige i dresa, čarape su definitivno najvidljivije na biciklistu. Vremena kada su biciklističke čarape bile samo bijele definitivno su prošla. Danas je na raspolaganju čitav niz različitih dizajna, dužina, uzoraka i boja – a ako su dugačke biciklističke čarape za bicikliste bile NO-GO, danas je priča potpuno drugačija. Čarape su postale najlakši način da izrazite svoj biciklistički stil i upotpunite svoj trendi izgled.

Zato vam nudimo čarape u šest neonskih boja prilagođenih RGB dresovima koji zadržavaju specifičnosti kroz duže vremensko razdoblje: žuta, zelena, narančasta, ružičasta, plava i crna. Ali za vrijeme pisanja ovog članka, dodali smo i bijelu.

 

ZA ZAKLJUČAK

Budući da smo i sami entuzijastični biciklisti, znamo kako će vas novi komad biciklističke opreme ili odjeće definitivno nadahnuti. To uzbuđenje očitovat će se i u češćim izlascima i vožnjama. A što češće vozimo bicikl i što je veći naš entuzijazam, to će veća biti i naša izdržljivost, snaga, a učinak će biti vrhunski ☺. Ne, ovo nije šala, doista postoji psihološki fenomen koji se zove “enclothed cognition“. To je kognitivna percepcija nas samih kao cjelovitog entiteta, kojim se sugerira sposobnost odjeće da utječe na naša sportska dostignuća. Činjenica je da u jarkim neonskim bojama biciklističkih čarapa Wattsocks nećete proći nezapaženo.

Vjerujemo da čarape govore puno o čovjeku, a Wattsocks će o vama reći samo najbolje. GoWattsocks!

Promo tekst

Nema postova za prikaz