MINERALI I ENERGIJA

Nikolina Stepan predstavlja – EFS Drink

Moje ime je Nikolina Stepan, maratonka sam i iza sebe imam nastupe na Svjetskom prvenstvu u atletici u Londonu 2017. godine i Europskom prvenstvu u atletici koje je prošle godine održano u Berlinu. U budućnosti ću, nadam se, imati priliku nastupiti na Olimpijskim igrama, a do tada treba marljivo trenirati i na što bolji način izvući najbolje iz sebe. Maraton nije baš lagana disciplina, bez upornosti, ustrajanosti, volje i strpljenja nema ničega. Treniram dva puta dnevno i tjedno prikupim stvarno puno kilometara, što nije lako, ali vjerujem da mogu još napredovati i to je ono što me motivira i potiče.

 

Treninzi dovode organizam do veće potrošnje pa nije uvijek moguće nadoknaditi sve što je potrebno tijelu za bolji rad i oporavak. Samo odmor nije uvijek dovoljan, a to sam shvatila kada sam u prehranu ubacila Ultragen, izuzetno dobar regeneracijski napitak američkog brenda First Endurance namijenjen sportašima koji se bave sportovima izdržljivosti. Ultragen sadrži sve potrebne sastojke za brži oporavak od treninga, zbog čega je umor manji i mogu lakše odrađivati trening za treningom. Nakon što sam se stvarno ugodno iznenadila Ultragenom, željela sam isprobati nešto za hidrataciju.

S obzirom na to da dolazi ljeto i sve je toplije, a dobra hidratacija organizma može puno olakšati treninge, uz preporuku nutricionista iz 4Endurance-a, odlučila sam probati EFS. EFS je energetski napitak namijenjen sportašima koji, u odnosu na sve ostale napitke tog tipa prisutne na tržištu, sadrži najveću koncentraciju elektrolita (1160 mg svih pet elektrolita po dozi) s dodatkom BCAA i glutamina.

Energija i hidracija bitni su za zdravlje organizma i imaju veliku ulogu u sportovima izdržljivosti. Energija koju proizvodimo (masti, ugljikohidrati, proteini) nakuplja se u našim mišićima i jetri, i služi kao pokretač, a naše je tijelo u velikom postotku izgrađeno upravo od vode, zbog čega je dobra hidratacija neophodna.

Važno je piti dovoljno tekućine tijekom aktivnosti jer prilikom njezina gubitka izlučujemo minerale i elektrolite (kalcij, magnezij, klor, kalij, natrij), što najčešće dovodi do neravnoteže minerala u tijelu, a posljedica svega je umor i grčenje mišića. Ukoliko u takvim situacijama pijemo isključivo vodu ona će na neki način dodatno isprati organizam, no neće nadopuniti već dovoljno razrijeđene minerale i elektrolite.

Oni koji treniraju par puta tjedno i čije tijelo nije pod tolikim stresom, dobru će zamjenu za bolju hidraciju organizma napraviti vodom s malo limunovog soka i soli, ali kada redovito i intenzivno treniramo, tijelu je potreban bolji izvor energije.

S više od 1 g elektrolita po porciji, EFS te potrebe sigurno može zadovoljiti. Osim toga 4Endurance je za ovaj proizvod koristio najbolji oblik eletrolita – malat  (kiselina od jabuka) tako da svaka doza sadrži 700 mg jabučne kiseline. Ona je, osim što olakšava apsorpciju tekućine i potiče potrošnju kisika, zaslužna za stvaranje važnog izvora energije u tijelu (ATP).

Uz to, EFS sadrži i nezaobilazne aminokiseline i to u najraspoloživijem obliku. Razina čistoće korištenih AjiPure aminokiselina je 99 – 100%, zbog čega se brže i bolje apsorbiraju. Također ovaj napitak sadrži i vitamine, kalcij i magnezij, čija je apsorpcija izuzetno dobra zbog izvora koji su korišteni (dikalcij malat i dimagnezij). Cijela kombinacija sastojaka koje sadrži EFS uz ugljikohidrate pruža optimalnu razinu energije za vrijeme treninga koja duže ostaje na raspolaganju.

Kada je o okusu riječ nemam zamjerke. EFS je dostupan u nekoliko voćnih osvježavajućih okusa: voćni mix, naranča, limun-limeta i grožđe. Probala sam voćni mix i meni baš odgovara. Okus nije preintenzivan, a jedna mjerica praha može se miješati s 250 – 800 ml vode pa si svatko po želji napitak može dozirati ovisno o tome voli li slađe ili neutralnije.

Konzumira se tijekom treninga, svakih 45-60 min jedna doza, no može se piti i nakon ili između treninga kako bi se tijelo bolje hidriralo. Osobno, za vrijeme treninga baš ne volim piti ništa osim vode, no EFS mi nije radio nikakve probleme. Jako mi je bitno da nemam nikakvih nuspojava ukoliko unosim nešto prije ili za vrijeme treninga, a EFS je po tom pitanju dobar izbor jer je lagan za probavu i stvarno dobro sjeda.

Za svaki od segmenata koje sadrži ovaj napitak korišteni su gotovo najbolji postojeći izvori koji omogućavaju bolju apsorpciju. Osim što je jako dobar za hidrataciju, utječe na smanjenje grčeva, ali i smanjuje hormon stresa što automatski olakšava regeneraciju.

Osobno nikada nisam bila osobiti zastupnik konzumacije bilo kakvih dodataka prehrani, no intenzivno bavljenje sportom, osobito kada govorimo o sportovima izdržljivosti, zahtijeva posvećenost prehrani kao segmentu treninga. EFS kao hidratacijski napitak brže vraća tijelo u optimalno stanje, zbog čega sigurno može olakšati treninge, no ono ćemu pridonosi je prije svega zdravlje organizma koje ima veliki utjecaj u bavljenju sportom. Svakako bih svim aktivnim sportašima preporučila EFS kao idealnu opciju za odličan energetsko-hidratacijski napitak!

Promo tekst

- Marketing -

Nema postova za prikaz