BEZ KACIGE NI U DUĆAN!

NOSITE KACIGU! Njemu je spasila život…

Da biciklistička kaciga štiti prilikom pada znamo svi, ali mnogi i dalje ignoriraju opasnost koja prijeti na našim ulicama kada biciklom sudjelujemo u prometu.

Prije nekoliko dana u vrijednost kvalitetne biciklističke kacige uvjerio se Goran Pongračić, Varaždinac s dugogodišnjim trkačkim, biciklističkim i triatlonskim stažem.

“Upravo sam ulazio u svoj 100-ti kilometar treninga, kada se ispred mene u trenutku pojavio automobil koji je skretao iz suprotnog smjera. Nije bilo vremena za reakciju pa sam punom brzinom udario bočno u prednji dio automobila. Naime, bila je kolona i autobus u koloni je propustio taj automobil da skrene iz suprotnog smjera, točno preko biciklističke staze na kojoj sam vozio. Zbog visine autobusa vozač automobila nije me primjetio, a nisam niti ja njega kako skreće pred mene. Udarac u automobil je bio silovit tako da sam preletio preko automobila zajedno s biciklom i završio na asfaltu nekoliko metara dalje. U projekcijama takve nesreće valjda je najgora varijanta pad na glavu – upravo to se meni dogodilo. Međutim, ispostavilo se da je to bila sretna okolnost jer je kvalitetna kaciga amortizirala udarac tako da je glava ostala cijela, a zbog pada na glavu sve kosti su ostale u komadu. Naknadna snimanja i pregledi kostiju i glave pokazali su da srećom nema nikakvih težih posljedica tako da mogu slobodno reći da zahvaljujući kacigi imam razloga 7. travnja slaviti kao novi rođendan. Zato preporuka svima da uvijek nose kacige na biciklu, a onima bržima na sportskim biciklima da ne štede na cijeni kacige, jer glava je samo jedna i treba je dobro zaštititi.” – izjavio je Goran nakon nesreće. Na fotografiji je vidljivo oštećenje s vanjske strane kacige koja je potpuno deformirana s unutrašnje strane.

Uz to ide i upozorenje za brže bicikliste da vozači automobila uglavnom ne prepoznaju razliku izmedju sporih i brzih tako da često svojim skretanjima izazivaju incidentne situacije, ne očekujući da će biciklist tako brzo doći pred njih. Imajte na umu da ste i vi aktivni sudionik prometa i da morate dodatnim oprezom paziti na svojom sigurnost.

Dakle… nosite kacigu uvijek kad ste na biciklu, čak i ako idete 200 m do dućana. Na cesti nikad ne znate što se može dogoditi, a mnogi su teško nastradali zbog vožnje bez kacige.

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz