OLIMPIJSKI TRIATLON I PUNO VIŠE

Održan festival triatlona na Jarunu

Jučer je na Jarunu u Zagrebu održan festival triatlona. S pravom su ovako jučerašnja natjecanja okarakterizirali organizatori, Triatlon klub Zagreb. Triatlonci su okupirali Jarunsko jezero i cestu oko njega.

Službeni naziv ove utrke je 15. Zagreb open – memorijal Marijana Pedišića. Po gotovo svim kriterijima najveći je ovo triatlon događaj u Hrvatskoj na kojem se redovito okupi “krema” hrvatskog triatlona, uz gostujuće triatlonce iz okolnih zemalja. Na rasporedu su bile četiri utrke, supersprint, olimpijski triatlon, triatlon za sve i po prvi put paratriatlon za osobe s tjelesnim oštećenjem.

Samo nekoliko minuta nakon 9 sati prvi su startali natjecatelji u supersprintu. Bilo je ovdje najviše mlađih natjecatelja, ali i dosta starijih koji se iz raznih razloga nisu odlučili za glavnu utrku dana. Nakon 375 m plivanja, vozili su 2 kruga oko jezera (12.8 km) i trčali još jedan krug od 2.5 km. U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio mlađi junior Eugen Jagušt iz TK Zrinski Novatec ispred Ivana Jakovca (TK Swibir) i kadeta Luke Paliske (TK Pula). Kod djevojaka najbrža je bila Ana Škifić (TK Pula), druga je bila Sonja Škevin (TK Zagreb), a treća Antonia Zaharija (TK Rival).

Nakon 10:30 h krenula je i najvažnija utrka dana. Riječ je naravno o olimpijskom triatlonu koji je ujedno bio i državno prvenstvo u ovoj disciplini. Prvi su krenuli puno brojniji muški natjecatelji, a desetak minuta nakon njih i žene. Plivalo se 2 kruga (ukupno 1.500 m) s izlaskom iz vode nakon čega su uslijedili atraktivni skokovi s pontona. Nakon izlaska iz vode trebalo je otrčati dvjestotinjak metara do zone tranzicije i početi s biciklističkim dijelom utrke – 6 krugova oko Jaruna, tj. 40 km.

Iako favoriti nisu izišli zajedno iz vode, već nakon prvog kruga spojili su se u grupu koja je brzinama većim od 40 km/h kružila Jarunom – jednom od opasnijih biciklističkih triatlon staza u Hrvatskoj. Ne odnosi se ovo niti na konfiguraciju terena a niti na promet (jer je bio zatvoren) već na – ležeće policajce! Ne znam koliko ih je postavljeno, ali svakih nekoliko stotina metara na cesti se ispriječi jedan “od njih” i opasno prijeti biciklistima koji nisu na pravoj putanji (uglavnom u sredini ceste) gdje se može proći bez poskakivanja. Na sreću jučer ova “naprava” nije nikoga koštala ozbiljne ozljede iako je hitna pomoć morala intervenirati kod jednog (naizgled jako opasnog) pada. Osim “policajaca” vožnju je otežavao i jak vjetar koji je osobito bio problematičan natjecateljima koji su vozili sami – oni u grupi bar su dio dionice bili u zavjetrini i mogli su čuvati energiju.

Nakon završetka biciklističke dionice favoriti su zajedno krenuli na trčanje. Trčalo se četiri kruga od 2.5 km. Natjecatelji su po sparnom i vrućem danu obilno koristili pomoć na okrepnim stanicama pa su mnogi i na trčanju imali “vodenu” dionicu.

Nakon 1:52:12 h prvi je na cilj došao Matija Lukina iz TK Rudolf Perešin i tako postao državni prvak u ovoj diciplini. Samo 13 sekundi nakon njega u cilj se stigao Dejan Patrčević (TK Zagreb) koji je vodio veći dio trčanja. Razlika bi bila i manja da se, vidjevši da mu drugo mjesto nije ugroženo, Patrčević u cilj u ušetao. Kao treće plasirani utrku je završio Andrej Vištica (TK Zagreb) s vremenom 1:52:48 h.

 

Najbrža kod žena bila je Daria Pletikapa (TK Zrinski Novatec) koja je s 2:06:03 h za četiri minute poboljšala (svoj) rekord staze na Jarunu. Za razliku od muškaraca koji su na biciklu imali dobru grupu ona je utrku odvozila sama, što ovaj rezultat čini još značajnijim. Druga je ciljem prošla Iva Tomić (TK Rival) s vremenom 2:17:37 h, a treća Žana Jereb (3K Šport SLO).

Zaista puno ostalih natjecatelja stizali su u cilj više ili manje iscrpljeni, ali užitak je bio gledati sva za ozarena lica u trenucima završetka utrke. I nije ovdje bilo samo triatlonski “isklesanih” tijela. Bilo je i gospode u ozbiljnim godinama i dosta onih kojima višak kilograma ne predstavlja toliku prepreku da ne bi završili ovu zahtjevnu triatlonsku disciplinu. BRAVO!

Triatlon za sve koji je održan nakon olimpijskog privukao je najšarolikije “društvo”. Zamišljen kao prvi korak u triatlonu, svojim nezahtjevnim dionicama (100 m plivanja, 6.4 km biciklizma i 1.25 km trčanja) potaknuo je na natjecanje dosta djece, ali i starijih na raznoraznim biciklističkim “napravama”.

Za sam kraj natjecanja održan po prvi put i supersprint paratriatlon za osobe s invaliditetom. Hvale vrijedna inicijativa uspjela je privući tri štafete s po tri natjecatelja. Nadamo se da će iduće godine i ovo natjecanje biti brojnije.

Nakon ručka održana je (poduža) ceremonija proglašenja pobjednika u utrci, državnom prvenstvu, ali i triatlon i duatlon kupu za 2010. godinu. Svežnjevi medalja, hrpe pehara i ponešto kuna podijeljeni su najboljima…

Vidimo se i dogodine na Jarunu!

Veliki broj fotografija nalazi se u “Foto galeriji” na ovim stranicama i na facebooku na wwww.facebook.com/3sporta gdje možete označiti sebe i svoje prijatelje.

Rezultati utrka @ Adriatic Timing

 
 Autor: Zvonimir Mikašek

- Marketing -

Nema postova za prikaz