NATJECATELJI I TURISTI

Održan jubilarni 10. Supetarski triatlon

Po oblačnom vremenu uz prizvuk južine i sparine u zraku, u nedjelju 25. kolovoza 2013. održan je 10. Supetarski triatlon. Oko stotinu triatlonaca okupilo se na Braču, otoku kulture i avanture (kako ga nazivaju), da bi nastupili u tri discipline: aquatlonu, supersprintu i sprintu.

Bolji opis tijeka i doživljaja same utrke (a da sami nismo sudjelovali u njoj) od onog Mladena Lukovića objavljenog na stranici Triatlon kluba Split, teško da možemo naći, pa prenosimo jedan njegov dio:  

”Plivački dio je gledateljima najvjerojatnije bio najzanimljiviji, jer su se dva kruga plivanja odvijala doslovce ispod njihovih nogu u maloj središnjoj vali gradića, uz glavnu šetnicu. Nakon starta stvorila se velika gužva kod prve dvije bove i cijela uvala je postala jedan veliki zapjenjeni prostor. Velika energija osjećala se u vodi i zraku, a natjecatelji su se stisnuti jedni uz druge, gurali, odgurivali, poklapali susjede sa rukama, škakljali one ispred po nogama… Sve to je možda izgledalo divljački i opasno, ali svi natjecatelji su unatoč svim problemima nastojali biti što je moguće obzirniji prema svojim konkurentima i doplivati do kraja ove etape.

Biciklistički dio je donosio novi izazov, većini poznati uspon do Škripa. Nije to tako strašan uspon samo se treba dobro psihički i fizički pripremiti za njega. Ovdje se pokazalo tko ima snage za brdo i mnogi rezultatski pomaci upravo su se ovdje iskristalizirali. Ovaj uspon do Škripa je glavna karakteristiku ove staze, ali ne treba zaboraviti niti spust koji nakon njega slijedi, koji je isto vrlo zahtjevan. Mnogi su se kasnije hvalili kako su postigli brzine veće od 70 km na sat. A tu je i nešto ravniji, valoviti, početni dio kojeg treba maksimalno koncentrirano odraditi, jer svaki dobro savladani uspon ili spust, može značiti ostvarenje još malo prednosti pred protivnicima. 

 Trkački dio opet je natjecatelje vratio među ljude i gledatelje. U dva kruga po supetarskoj rivi i uz plažu trebalo je pokušati sustići posustale i ne dopustiti pobijeđene na uzbrdici do Škripa da te sustignu. Tu i tamo se trebalo probijati između dokonih kupača. Zanimljiva je pomisao na taj kontrast koji se tu susretao: natjecatelji u punom sportskom naporu i turisti kojima je se teško pomaknuti, obuzeti lijenošću.” (preuzeto s www.tksplit.hr)

Utrka aquatlona za najmlađe odvijala se u 5 kategorija, za mlade aquatlonce 8 godina i mlađe, 9 – 10 godina, 11 – 12 godina, 13 – 14 godina i 14+ godina. Nastupilo je ukupno 20 natjecatelja. Najbolje se u moru snašao Paul Lombardić s vremenom 2 minute i 43 sekunde, a za njim i Dominik Radica (2 minute 46 sekundi) i Pablo Bezmalinović (3 minute 19 sekundi). Od aquatlonki najbrža je bila Emma Jureša, završivši utrku nakon 3 minute i 48 sekundi. Za njom su stigle Josipa Vuletić (3:58) i Lara Peruško (4:16).

Na supersprintu je nastupilo 10 natjecateljica i natjecatelja, te dvije štafete. Utrka se boduje za Kup Hrvatske u ovoj disciplini. Od djevojaka prva je ciljem prošla Chiara Peruško iz TK Pula. Za utrku supersprinta trebalo joj je 34 minute i 51 sekunda, a brži od nje bio je jedino prvoplasirani. Na drugom mjestu slavila je Zara Baković iz TK Zrinski Novatec (38:01), a na trećem Leonarda Strenja iz TK Rival (39:24). Još jednu pobjedu je u svoju karijeru upisao Denis Pleše iz TK 042, ovaj put u vremenu 32:58. Sven Lazić iz TK Zrinski Novatec stiže u cilj drugi s 4 minute zaostatka za prvoplasiranim, a za njim Ivan Vuletić iz TK Rival (40:47).

Najveću gužvu i spomenuto uzburkano more napravilo je 55 pari nogu triatlonaca na utrci sprinta. I ova utrka se boduje za Kup Hrvatske u sprint triatlonu. Iz gužve se najbrže uspio izvući Eugen Jagušt, te pobijediti u vremenu od 1 sat 2 minute i 22 sekunde. Nastupio je za TK Zrinski Novatec. Minutu sporiji bio je Viktor Sarić iz TK Zagreb, a u vremenu 1:04:15 stiže Mijo Bebić iz TK Split. Žensku pobjedu odnijela je Martina Ilijanić iz TK Swibir s vremenom 1:14:57. Za njom u cilj stiže Martina Vrdoljak iz TK Split (1:15:33). Trećeplasirana natjecateljica iz Češke, koja se namjerno ili slučajno baš u nedjelju našla u Supetru, je Daniela Loskotova s vremenom 1:18:22.

Ostali rezultati su na već dobro poznatoj stranici Grabarsporta. Uz svesrdnu pomoć g. Ivana Pavića i TK Split, poslove organizacije potpisuje Triatlon klub Brač, koji u nadi da su se svi dobro zabavili šalje sportski pozdrav i poziva na druženje dogodine.

 

Autor: 3 sporta (mh)

Nema postova za prikaz