USKOM PRUGOM KROZ ISTRU

Parenzana maraton opet iscrpio svoje sudionike

Biciklisti koji taj sport vole, a vole i boravak u prirodi uz natjecateljski duh po iznimno brzim i teškim stazama, znaju da je MTB Parenzana Stage race utrka za njih. Trodnevni maraton koi se odvija uz samo more i unutrašnjost Istre, s promjenama vizura i pogleda po kojima biciklisti iz cijele Europe ganjaju njihove bicikle i ove godine se održao krajem rujna, međutim ove godine po iznimno lijepom sunčanom vremenu.

 

Utrka je podijeljena u tri posebne utrke koju su sudionici samo mogli birati koju će odvoziti, ali je poredak za pobjednika uzimao u obzir samo sudionike koji su se natjecali sva tri dana.

Funtana, Vrsar, Poreč, Tar, Vižinada, Grožnjan i Motovun te svakako dijelovi stare uskotračne pruge “Parenzane” zabilježile su ovu utrku, po mnogima jedna od težih u sezoni, ali i najljepše utrke upravo zbog različitih krajolika kroz koje biciklisti prolaze. Naravno oni nemaju previše vremena za razgledavanje prirode pošto njihova pažnja mora biti cijelo vrijeme fokusirana na vožnju, po brzim dionicama uz vinograde ili strmim usponima i spustevima.

Veliki broj sudionika dolazi već godinama na utrku te je spaja s produženim odmorom u još uvijek idealnim klimatskim uvjetima Istre za to godišnje doba. Ove godine bilo je zanimljivo vidjeti i poznata lica biciklističkog svijeta koji su se odlučili za povratka staroj ljubavi, mtb-u ili iskusiti nove avanture.

Mogli smo tako vidjeti pobjednika Tour of Croatia Matiju Kvasinu, bivšeg vladara mtb utrka u širem okruženju Mateja Lovšeta ili višestruku prvakinju i stalnu gošću svjetskog kupa Tanju Žakelj, ali i druge zanimljive bicikliste koji čine ili činiti će povijest tog sporta.

matija-kvasina

Prva etapa koja se vozila okolicom Funtane je šprinterska, brza etapa bez tehničko teških dijelova, druga etapa koja kreće i završava u Taru postavlja već malo tehničku ljestvicu na viši nivo. Dok kraljevska nedjeljnja etapa je priča za sebe, nekima nedostižna, nekima teška i iscrpljujuća, ali svima najljepša i kao sve što je neosvojivo pruža im posebnu čar ulaskom u cilj u Vižinadu nakon 73 ili 55 km teškog Istarskog terena.

Ukupni pobjednik u Elite kategoriji svih tri dana je Gregor Dimic (Energija Team) dok je pobjeda  u ženskoj Elite kategoriji odnijela Tanja Žakelj (Unior Tools Team), najbolje plasirani Hrvat u najjačoj kategoriji bio je Matija Kvasina na 5. mjestu.

tanja-zakelj

Osim natjecanja i svladavanja svojih granica “MTB Parenzana” maraton služi kao veliki promotor ljepote istarskih krajeva za biciklistički turizam, što su prepoznale i lokalne turističke zajednice Funtane, Vrsara, Tara i Poreča, koje godinama već podupiru utrku uz IRTU i druge sponzore.

14445109_651629675005444_6856163958325199762_o

Kompletni rezultati:
Galerije slika:
Sve su slike dijelo Mateja Damijanića – Damijanić photography

PR članak

Nema postova za prikaz