NEKOLIKO OSNOVNIH PREPORUKA

Poboljšajte tehniku trčanja i trčite efikasnije

Svi mi koji trčimo, imamo neke svoje razloge za to. Netko trči da bi bio zdraviji, netko da bi pobijedio na utrci, netko da bi pobijedio susjeda, netko da bi smršavio, ali svima je zajedničko to što će im pravilna trkačka tehnika pomoći.

Pravilna tehnika će trčanje učiniti ugodnijim, bržim, i zdravijim. Iako postoji mnogo teorija i mišljenja, u ovom su članku navedena najčešća i najuvaženija. U nastavku pročitajte najčešće greške i kako ih ispraviti.

Kako biste analizirali i poboljšali svoju trkačku tehniku najbolje bi bilo snimiti se za vrijeme trčanja. Ako ste u mogućnosti, snimite se kamerom sa strane kako trčite na traci. Analizu trkačke tehnike ćemo podijeliti na gornji dio tijela i noge.

NOGE

Trčanje na petu

Vjerojatno najčešća greška je trčanje na petu. Prije se vjerovalo da je dobro imati što duži korak, a produžavanje koraka vodi do trčanja na petu. Kako bi olakšali trčanje na petu, proizvođači su radili tenisice s pojačanom petom. Mane trčanja na petu su mnoge. Najopasnije je za zglobove zato što se prilikom svakog koraka cijelo tijelo nabija na zglobove nogu. Osim toga, trčanje na petu je neefikasno, jer svakim korakom kočimo. Efikasan dio koraka nastupa tek kad stopalo dođe ispod težišta tijela. Trkači koji cijeli život trče na petu neće to lako popraviti, ali nije nemoguće. To se može učiniti vježbom i postupnim prelaskom s tenisica koje imaju debelu petu na tenisice koje imaju malu razliku u debljini potplata na prstima i na peti.
Kadenca (broj koraka u minuti)

Osim svega toga, trčanje na petu uzrokuje i druge probleme poput premale kadence koraka. Kada povećamo kadencu koraka, smanjimo i dužinu koraka pa tako noga ne dodiruje tlo petom nego prednjim djelom stopala. Idealna kadenca je oko 160-190 koraka u minuti. Kadencu možemo pratiti satom koji je uparen s footpodom ili nekim od jeftinijih pedometara. Naravno, možete i slušati glazbu koja ima taj zadani “ritam” i pratiti ga svojim koracima.

Kratki popis glazbe s “trkačkom kadencom”.

“Skakanje”

Još jedan povezani problem je “skakanje”, odnosno odražavanje u zrak prilikom svakog koraka. Uzrokovano je predugim korakom, i ne utječe toliko na brzinu trčanja, koliko utječe na potrošnju energije. Prilikom takvog trčanja, energiju trošimo na odražavanje u zrak umjesto na korisno odražavanje u naprijed. Potrebno je smanjiti vertikalno gibanje tijela i time povećati efikasnost gibanja prema naprijed

 

GORNJI DIO TIJELA

Osim rada nogu, važno je i pravilno raditi gornjim dijelom tijela, zato što se nepravilno kretanje u gornjem dijelu tijela se prenosi na noge.

Ruke

Rad rukama je važan zato što daje ravnotežu i ritam koraka. Kretanje ruku bi trebalo biti paralelno sa kretanjem tijela. Ako ruke idu lijevo-desno ispred tijela uzrokuju rotaciju trupa.


Rotacija tijela

Rotacija tijela u ramenima je nepoželjna zato što se rotacija s ramena prenosi na kukove, a s kukova na noge što kvari ritam trčanja i efikasnost koraka.

 

Naginjanje

Naginjanje nazad je loše zato što pomiče težište nazad i kvari ravnotežu. Kada se nagnemo naprijed i težište se pomakne naprijed i prirodno olakšava kretanje prema naprijed.

Trčanje oslobođeno ovih greški je ekonomičnije, manje sklono povredama i brže.
    

Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz