IDEMO NISKO

Podesite svoje aero barove

- Marketing -

Većina rekreativaca kod nas nema novca za skupi TT bicikl. Rješenje za bolju aerodinamičnost je svakako ugradnja aero barova. Kako ih podesiti? Odgovori su ovdje.

I tako, investirali ste u aero barove za svoj bicikl? Super! Sad se samo treba spustiti na njih tako da bradom skoro grebete po cesti i u istom trenu poboljštat ćete svoje triatlon vrijeme za nekoliko minuta samo zbog veće aerodinamičnosti. Pa idem ih onda učvrstiti i poletjeti, već čujem… Hm…. i DA i NE! Bilo bi lijepo da je sve tako jednostavno, ali kod ovog problema treba imati puno više toga na umu od same aerodinamičnosti. Da, aero-barovi su najjednostavniji i najjeftiniji način da biciklist ide brže uz isti utrošak energije jer je tijelo, osobito njegova prednja strana zaslužno za više od 60% otpora zraka.

Kada se vozač spusti, aero-barovi značajno poboljšavaju profil kojim biciklist ide protiv vjetra, značajnije od bilo kojeg drugog poboljšanja na biciklu – boljeg okvira ili kotača.

Uvijek je potrebno s novom opremom utrošiti nešto vremena za podešavanje pa je tako i s aero-barovima. Ali ovdje nije samo navikavanje u pitanju, jer su nedavna istraživanja pokazala da vožnja na aero-barovima može biti i loša – može smanjiti snagu koju vozač proizvodi i otežati trčanje nakon biciklističke dionice.

Napravljen je test s grupom triatlonaca u 20 minutnoj samostalnoj vožnji koju je slijedilo 15 minutno trčanje u tempu na 5.0000 m. Vozili su u niskoj aero-poziciji na barovima, a vozili su i u “normalnoj” biciklističkoj poziciji. Mjerena je prosječna snaga (u Wattima) proizvedena na biciklu kao i ekonomičnost kasnijeg trčanja. I nije samo utvrđeno da su triatlonci proizveli prosječno 8% više snage kada su vozili u gornjoj (ne na aero-barovima) poziciji, već su iznenađujuće imali i 4% bolju ekonomičnost trčanja. Zaključeno je da mali kut između bedara i torza značajno utječe na način kako se koriste mišići što dovodi do veće potrošnje kisika, višeg pulsa i ritma disanja.

I što sad, to znači da treba izbjegavati aero-barove? Naravno da ne! Aero-barovi donose značajnu prednost u vožnji, ali treba težiti aero poziciji s velikim kutom između bedara i torza. Ako imate cestovni bicikl s aero-barovima vrlo je vjerojatno da vam je taj kut premali. Dobro podešen time-trial sa strmom geometrijom vjerojatno će zajamčiti povećanje snage pedaliranja i bolju izvedbu na trčanju. Mnogi si ne mogu priuštiti takav bicikl pa je ključno podesiti sjedalo (visinu i udaljenost od volana) i aero-barove kako bi se omogućio što veći kut između bedara i torza (kao na slikama), a uz zadržavanje svih prednosti koje donosi vožnja u aero poziciji.

Zato montirajte aero-barove, budite spremni potrošiti malo vremena na podešavanje i nema razloga da ne srušite svoj PB!

 


Pogrešna pozicija – premali kut bedra-torzo

Ispravna pozicija – veći kut bedra-torzo

Autor: Garth Fox

Što misliš o temi?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here