DOVEDITE SE U RAVNOTEŽU

[POKRETOM DO ZDRAVLJA] U čemu nam može pomoći Egoscue metoda?

Ego… što? Mnogi se to zapitaju kada prvi puta čuju za Egoscue metodu. Pete Egoscue ime je čovjeka koji je osmislio tehniku vježbanja za otklanjanje boli u sustavu za pokretanje i vraćanju mišićno-koštane funkcionalnosti.

Pete Egoscue (70 god.) nije običan momak; bivši je marinac, igrač i trener američkog nogometa, svojim likom i karakterom podsjeća na pjesmu Stana Ridgwaya – Camouflage. U svojoj bogatoj karijeri, koja traje i danas, radio je sa Geraldom Fordom, bivšim predsjednikom SAD-a, Jackom Nicklausom poznatim profesionalnim golferom, Johnom Lynchom legendarnim igračem američkog nogometa i mnogim drugima.

Mnogi će za njega reći da je on jedan od najvećih stručnjaka na području funkcionalne anatomije, što je i potvrdio kao autor mnogobrojnih knjiga na području zdravlja i fitnessa. Njegova najpoznatija knjiga ‘Pain free‘ prodana je u milijunima primjeraka diljem svijeta, dok je knjiga ‘Egoscue metoda – pokretom do zdravlja‘ prevedena i na hrvatski jezik. Pete se na vrlo jednostavan i razumljiv način obraća čitateljima i pojašnjava zašto se javljaju problemi i kako ih otkloniti. Zbog svog jedinstvenog pristupa dobio je nadimak ‘čovjek od posture‘.


Kako Egoscue metoda funkcionira?

Danas ovisimo o modernom transportu, tehnologiji i automatiziranim radnjama. Posljedica toga je nedovoljno stimulansa koje primamo kroz pokret koji nam omogućuju održavanje cjelokupnog sustava. Nedostatak pokreta razvija disfunkcionalnosti koje dovode do javljanja boli, ograničenog pokreta i promjenu posture tijela.

Egoscue metoda temelji se na posturalnoj terapiji iz koje proizlazi da je glavni uzrok boli i problema odstupanje osnovnih nosećih zglobova od neutralnog anatomskog položaja. Temelji se na osnovama anatomije i fiziologije ljudskog tijela, te zbog činjenice da mišići drže kosti, određuju položaj kostiju i stvaraju pokret, koriste se posebno osmišljene vježbe koje osnovne noseće zglobove – stopala, koljena, kukove i ramena – vraćaju u neutralan položaj. Time se uspostavlja mišićna funkcija, povezuju kinetički lanci, zglobovi vraćaju u neutralu, rasterećuje tijelo i bol prestaje.

Egoscue vježbe su izrazito uspješne u otklanjanju simptoma boli i određuju se ciljano za svaku osobu ovisno o simptomima, disfunkcijama, vremenu koje osoba može odvojiti za vježbanje itd. Svaka vježba veže se jedna na drugu pripremajući tijelo za slijedeću vježbu. Individualni program Egoscue vježbi provodi se samostalno u vlastitom domu, po uputama terapeuta, a vježbe se mijenjaju ovisno o napretku i promjeni stanja. Tako se osoba uči kako postati majstor za svoje tijelo i koristiti vježbe kao alate za popravak.

Metoda je namijenjena svima koji imaju problema u sustavu za pokretanje bez obzira na dob i simptome boli, a spremni su prihvatiti odgovornost za svoje tijelo i zdravlje, te pravi uzrok boli riješiti uz pomoć jednostavnog programa vježbanja.


Tijelo kao cjelina

Tretiranje tijela kao cjeline osnovna je razlika između Egoscue metode i drugih stilova i tehnika vježbanja. Sustav za pokretanje povezan je od glave do stopala, pa tako mišići sa lijeve strane tijela moraju slušati one sa desne strane. Isto tako oni sa prednje strane moraju surađivati sa mišićima na stražnjoj strani tijela. To nazivamo mišićno-koštanom ravnotežom. Ukoliko je ona narušena javljaju se disfunkcije, problemi u mehanici, promjena položaja zglobova, što se na kraju manifestira kao bol.

Kao jedan od primjera može se uzeti trčanje. Ako prilikom trčanja stopala nisu usmjerena u istom smjeru, nego je jedno stopalo više okrenuto prema van, to ukazuje na različiti rad kukova i mišića zdjelice, te je upravo to uzrok zašto vas možda boli lijevo koljeno ili desno stopalo. Imajte na umu da, koliko su važne noge za kretanje pri trčanju, toliko je važan i gornji dio tijela koji one nose. Asimetričnost ili rotacija torza dodatno će usporiti i opteretiti donji dio tijela.

Druga velika razlika je potpuno individualan pristup. Yoga i Pilates najčešće se vježbaju u grupi, u kojoj se zahtjeva da svi vježbaju istu vježbu, položaj ili pokret, pa tako neka vježba može biti lagana za jednu osobu dok ju druga ne može niti izvesti. U Egoscue tehnici terapeut kroz niz testova, provjere opsega pokreta, posturi tijela i tako dalje, određuje koje vježbe su najprikladnije.

Za život bez boli

Niti jedna tjelesna aktivnost nije loša za naše tijelo. Trčanje, plivanje, biciklizam dizanje utega, razni sportovi, sve su to aktivnosti koje naše tijelo treba i ima sposobnosti za obavljanje. Trkače koljeno, bolovi u leđima, ukočen vrat, otečeni gležnjevi, puknuće rotacijskih manžeta, razne upale i tako dalje, sve u to posljedice disfunkcionalnosti i mišićno-koštane neravnoteže koje se mogu ispraviti uz korektivne vježbe.

Umjesto fokusiranja na bol i otklanjanje simptoma potrebno je razmotriti širu sliku, tijelo kao cjelinu i tako ga tretirati. Prihvaćanjem odgovornosti i ‘uzimanjem stvari u svoje ruke’ problem je lako riješiti jer ljudsko tijelo nema nikakvih mana i nedostataka, te uvijek teži ka tome da se vratiti u savršeno stanje zdravlja bez boli i ograničenja.

Udruga Pokretom do zdravlja djeluje u Osijeku i Zagrebu, slobodno im se obratite za individualne konzultacije.
Više o Egoscue metodi saznajte na web stranici udruge Pokretom do zdravlja.

Autor: Vjenceslav Svoboda, egoscue terapeut i predsjednik udruge Pokretom do zdravlja

Nema postova za prikaz