UGODA I KORIST

Sportska masaža za trkače – nije svaka masaža za svaku priliku

Masaža je jedna od najpoznatijih manualnih metoda opuštanja i liječenja. To je drevna tehnika koja obuhvaća niz različitih hvatova sa svrhom utjecaja na potkožno tkivo. U kombinaciji s eteričnim uljima, uljima ljekovitih svojstava snažno djeluje na zdravlje i opće raspoloženje pojedinca.

 

 

Kada bi trkači trebali na masažu?

Kod sportaša masaža ublažava grčeve i upale mišića, povećava izdržljivost i fleksibilnost eliminirajući toksine iz mišićnog tkiva. U kombinaciji s dobrom hidracijom toksini lako izlaze iz organizma što ubrzava oporavak i smanjuje mišićnu bol i umor. Masaža pospješuje i cirkulaciju i prokrvljenost. S obzirom na to da postoje različite vrste i tehnike masaža, primjenjuje se ona koja je u skladu s ciljem koji masažom želimo postići.

 

Četiri su osnovne kategorije sportske masaže:

1. Opća sportska masaža za trkače

Cilj joj je opustiti napete mišiće, žarišne točke, povećati pokretljivost i smanjiti rizik ozljede. Otklanja bolove i ukočenost, nije previše ugodna (osjeća se lagana bol prilikom izvođenja hvatova), ali nakon nje trebali bi osjećati olakšanje i opuštenost.

 

2. Masaža prije utrke

Svrha ovakve masaže je pripremiti tijelo za utrku. Dan ili dva prije utrke poželjna je lagana masaža. Važno je da se nakon nje osjećate svježe, poletno i energično. U kombinaciji s laganim istezanjem ovakva vrsta masaže opušta mišiće, tetive i vezivno tkivo.
Kada govorimo o masaži neposredno prije utrke, ona je kratka i čvršća, a s ciljem zagrijavanja mišića i poticanja njihove prokrvljenosti.

 

3. Masaža nakon utrke

Ova masaža ima cilj ubrzanje oporavka, smanjenje upalnih procesa i bolova. Nakon utrke mišići su puni mikrofraktura stoga masaža ne smije biti čvrsta niti preduboka jer će tako uzrokovati daljnja oštećenja na mišićima i time umjesto da pomogne, produžit će proces oporavka. Masaža se mora sastojati od laganih, kontroliranih pokreta i statičkih istezanja.
Hladni tuševi u kombinaciji s masažom uvelike olakšavaju posljedice jačih utrka i ubrzavaju oporavak.

 

4. Masaža ozlijeđenog područja

Svrha ovakve masaže je pomoći zalječivanju ozlijeđenog područja – mišića, tetive ili ligamenta. Ovakvu vrstu masaže trebali bi primiti od stručnjaka – fizikalnog terapeuta koji je upoznat s dijagnozom tj. medicinskim uzrokom problema, a ona je najčešće i dio fizikalnih terapija. Svaka ozljeda je različita pa je tako i protokol masaže ovisan o tipu i obujmu ozljede.

 

Jedno od vrlo čestih pitanja koje imamo za masere je – koliko često bi se kao aktivni trkači trebali masirati? Naravno da s obzirom na sve vrste masaža koje postoje mogli bi se masirati svaki dan, ali baš sportska masaža dobro bi došla barem jednom tjedno i to nakon jačih treninga ili utrka.

 

Što kada ne možemo na masažu?

Činjenica je da su ljudske ruke poseban alat i teško da se mogu uspoređivati s bilo čime, postoje alternative kojima možemo nadomjestiti masažu masera. Roleri, valjci, električni maseri pa i vlastite ruke mogu biti zamjena za stručnu masažu.

Međutim, kada te u prilici, prepustite se rukama stručnjaka, priuštite si povremeno dobru masažu i nagradite svoje tijelo za sve napore koje izdrži.  

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz