UGODA I KORIST

SPUŽVASTI ROLERI – Masaža u vlastitom domu

Proizvodi koji se upotrebljavaju za masažu postaju popularniji iz godine u godinu. To su različite vrste rollera, štapova i lopti. Proizvodi nisu skupi, mogu postati dio svakog doma i čak svakodnevne upotrebe te mogu zamijeniti profesionalne masaže za koje nemamo vremena ili novca.

 

Naravno, u slučaju ozbiljnih povreda i bolova uvijek se obratite stručnim osobama i liječnicima! Navedene proizvode, ali i njihove podvrste i izvedenice, možete pronaći na našem tržištu u lancima sportske opreme, a naravno, i preko internet trgovina.

 
Upotreba
Proizvodi se mogu upotrebljavati nakon trčanja, ali i nakon treninga snage tj. nakon svakog fizičkog napora kada vam je potrebna pametna strategija za oporavak. Kod nekih se strategija, uz pravilnu prehranu i san, može sastojati samo u istezanju, kod nekih u upotrebi spomenutih proizvoda, a kod nekih u kombinaciji elemenata.
Također, proizvodi se mogu upotrebljavati i prije treninga, za vrijeme treninga, u danima bez treninga, kod kuće ili na otvorenom: svuda i uvijek kada osjetite potrebu te kada zatrebate pomoć magične i prijenosne treće ruke.

 
*ROLLER
Roller je odlično sredstvo za masažu, a postoji više vrsta i oblika: foam (spužva, najmanja kompresija na mišiće, za početnike), grid (čvršći od klasičnog, ne gubi oblik dugotrajnim korištenjem, ima izbočene dijelove), rumble (najčvršći, ima još izbočenije dijelove od grid rollera). Rollerom masiramo mišiće i vezivna tkiva te uklanjamo miofascijalne žarišne točke (eng. trigger points, točke na mišiću koje su bolne te iz kojih se bol širi i na druge dijelove tijela). Rolanjem opuštamo mišiće, smanjujemo napetost, potičemo cirkulaciju i oksigenaciju krvi te poboljšavamo fleksibilnost, povećavamo opseg pokreta i smanjujemo rizik od ozljeda. Pritisak na mišić stvaramo vlastitom tjelesnom težinom: ako više vlastite tjelesne težine upotrijebimo, veći je pritisak na konkretan dio mišića.

 
Ako ste kreativni, možete sami načiniti svoj roler od obične PVC cijevi koju ćete omotati spužvom za jogu.
primjer:

 
*LOPTE ZA MASAŽU
Lopte postoje u različitim dimenzijama i materijalima. Kada obične masaže i roleri zakažu te kada je potreban točan i ciljani tretman, možemo upotrijebiti lopte za masažu. Zbog svog oblika bolje djeluju na bolne tjelesne točke, a pogotovo na dijelovima tijela koje ne možemo lako dohvatiti, kao što su npr. leđa. Odlične su za masažu iliotibijalne tetive, listova i stopala.
U nedostatku kupovnih loptica možemo koristiti npr. loptice za golf ili za tenis.
primjer:

*ŠTAP ZA MASAŽU
Štapovi postoje u različitim dužinama i debljinama, fleksibilni su, a za mišiće imaju značaj ‘četkice za zube’ jer bi trebali biti sastavni dio trkačke ‘higijene’. Štap se prvenstveno koristi za noge i za veće mišićne skupine. Funkcija mu je ista kao kod rolera, a razlika je u pritisku koji kod štapa stvaramo rukama.
primjer:

Isprobajte nešto novo i zanimljivo, brinite o sebi, razmazite se: duh i tijelo će vam biti zahvalni!

Autor: 3sporta / Valentina Đureković

Nema postova za prikaz