BRAVO ZA SWIBIROVCE

POREČ triatlon – dokaz da se u Hrvatskoj može organizirati vrhunska utrka!

U nedjelju je u Poreču održano treće izdanje POREČ triatlona u distanci half-ironmana (1.9 km plivanja, 93 km vožnje bicikla i 21 km trčanja). Organizatori iz Triatlon kluba Swibir opet su se dokazali kao najuigranija ekipa u Hrvatskoj kojoj je uspjelo organizirati skoro savršenu utrku.

Nakon IRONMAN 70.3 utrke u Puli, koja je održana prije kratkog vremena, bilo je pitanje hoće li Porečki triatlon uspjeti privući dovoljan broj natjecatelja. Osjećaj da je u Hrvatsku došao (pre)ozbiljan igrač – IRONMAN, možda je unio određenu sumnju, no povoljnija startnina, sam kraj sezone i poslovično dobra organizacija privukle su dovoljan broj natjecatelja u Poreč. Njih oko 370 u pojedinačnim nastupima i štafetama mogu biti više nego zadovoljni samom utrkom. Vrijeme kao stvoreno za triatlon, more ne prehladno, moglo se ugodno plivati u neoprenu, biciklistička staza zatvorena za promet (osim u malom dijelu gdje je promet uspješno reguliran) i trčanje predivnim krajolikom Lagune Poreč po ugodom vremenu.

Start je bio u 8 sati na plaži hotela Laguna Parentium, plivao se jedan krug od 1.900 m s izlaskom na istom mjestu gdje je bio start. Dvjestotinjak metara od izlaza iz vode bila je izvrsno organizirana tranzicijska zona. Biciklistička dionica od 93 kilometra bila je dosta zahtjevna, s oko 1.000 m penjanja ukupno, a triatlonke i triatlonci su vrtjeli četiri kruga. Nakon povratka u tranziciju, ostalo je još istrčati 21 km uz more, isto u četiri kruga.

U utrci koja se rješavala na trčanju najbrži je bio naš Andrej Vištica koji ju je završio za 3:54:26 h. Evo što nam je izjavio nakon utrke: “Ovo mi je bila najuspješnija sezona do sad i nadao sam se da ću je završiti u dobrom tonu. Znao sam da neće biti lako jer je na startnoj listi bilo dosta jakih Slovenaca koji su na ovoj utrci imali svoje državno prvenstvo. Zadnje utrke u sezoni su uvijek teške jer postane teško održati fokus na treninzima dijelom zbog dužine sezone, dijelom zbog hladnijih i vlažnijih vremenskih uvjeta. Utrka je krenula jako dobro i nakon plivanja sam imao samo minutu zaostatka za Kovačićem. Ulovio sam ga na biciklu, pa smo u drugu tranziciju ušli skupa i pitanje pobjednika riješili na trčanju. Do polovice trčanja sam imao samo 30 sekundi prednosti pa nije bilo vremena za opuštanje sve do ulaska u cilj. Ovo mi je bila 3. pobjeda u Poreču u 3. izdanju utrke s čime moram biti zadovoljan. Drago mi je da i utrka iz godine u godinu raste te da triatlon polako dobiva na popularnosti u Hrvatskoj.

Drugi je ciljem prošao Jaroslav Kovačič, sa zaostatkom od 2:34 min, a treći Denis Šketako sa zaostatkom 4:39 min, obojica iz Slovenije.

U ženskoj konkurenciji vodila se borba između tri natjecateljice. Prva je iz vode izišla Sonja Škevin, minutu kasnije isplivala je Željka Šaban-Miličić, a tek kao peta isplivala je Čehinja Simona Krivankova. No razlika se smanjivala – Krivankova je imala najbrže vrijeme na biciklu i najbrže istrčani polumaraton pa je na kraju slavila s vremenom 4:31:01 h. Za drugo mjesto vodila se bitka većim dijelom trkačkog segmenta, no na kraju je presudilo iskustvo i Želja Šaban-Miličić je ciljem prošla druga, oko tri minute ispred treće, Sonje Škevin.

2013. godine na Poreč triatlonu bila sam kao navijač budući da sam dva mjeseca prije utrke rodila. 2014. godine utrku sam završila sa rota virusom kojeg sam dobila od sinčića iz vrtića, a ove 2015. su se posložile kockice. Tijek same utrke bio je vrlo zanimljiv: nakon što sam isplivala kao druga bilo je potrebno na biciklu sustići prvu ženu, klupsku kolegicu Sonju Škevin i odvoziti ga pametno kako bi na trkačku dionicu došla sto svježija. Trčanje sam odradila po planu, malo na iskustvo, malo na sakupljene kilometre u nogama. Bilo je vrlo zanimljivo i napeto. Sonja i ja smo se više puta izmjenjivale u vodstvu za PH i borbi za drugo mjesto ukupno. Na kraju sam uspjela zadržati vodstvo i 2015. TRI sezonu završiti s naslovom državne prvakinje i drugim mjestom ukupno. Vrijeme za utrku bilo je idealno, a organizacija same utrke na nivou. Čestitke svim natjecateljima na utrci, a posebice svim volonterima koji su svojim predanim nesebičnim radom i navijanjem za svakoga Poreč triatlon učinili sigurnim i posebnim. Za ovu 2015. TRI sezonu mogla bih reći da je najuspješnija TRI sezona u mojoj karijeri. Osim postolja na državnim prvenstvima i osobnog IRONMAN rekorda, uspjela sam svoje snove pretvoriti u stvarnost i kvalificirati se na Svjetsko Ironman prvenstvo na Hawaiima 2016 u AG 30-34. Sama kvalifikacija na IM Svjetsko prvensto je bila moj cilj od kada se bavim triatlonom, a jedino što se promjenilo nakon rodjenja djeteta je sam put (age group) prema tome. Uskladiti posao, majčinske obaveze i treninge ponekad je teško, iscrpljujuće i zahtjevno ali, anything is possible. Sljedite i vi svoje snove! – izjavila je Željka Šaban-Miličić nakon utrke.

Bila je ovo posljednja ovogodišnja triatlonska utrka u Hrvatskoj, i ujedno prvenstvo Hrvatske u srednje dugom triatlonu. Treći uzastopni naslov prvaka u pripao je Andreju Vištici ispred Marina Koceića i Matije Avirovića, a uz njega se na najvišu stepenicu popela Željka Šaban Miličić ispred Sonje Škevin i Maje Bonačić, a kuriozitet je da su svi članovi Triatlon kluba Swibir. Jednaka je situacija i u ekipnom Prvenstvu Hrvatske – i muški i ženski prvak je TK Swibir.

Za kraj se samo može reći da nakon organizacijskog fijaska na IRONMAN 70.3. utrci u Puli, POREČ triatlon možemo s pravom proglasiti najboljom triatlonskom utrkom u Hrvatskoj.

Čestitamo Triatlon klubu Swibir na svemu što su pružili triatlonkama i triatloncima u Poreču!

Rezultati: http://grabarsport.hr/triatlon-sezona/porec-triatlon-2/

MEGA FOTO GALERIJA S UTRKE

 


 


 

Autor: 3sporta / foto: 3sporta (md/zm)

- Marketing -

Nema postova za prikaz