TRENIRAJ PAMETNO, JEDI PAMETNO

PREHRANA NAKON TRENINGA – pogreške koje se mogu izbjeći

Health food ingredients in white porcelain bowls over papyrus background.

Velike pohvale svima na svakoj sportskoj aktivnosti, redovitom treniranju i na redovitom trčanju, no sav trening je gotovo beznačajan ako se poslije treninga ne hranite ispravno.

 

*GLADOVANJE NAKON TRENINGA
Mislite da ne smijete jesti nakon treninga jer pokušavate smršavjeti ili smatrate da ćete pojesti previše, ako budete jeli neposredno nakon. No, istina je da vaše tijelo čezne za kalorijama i za energijom nakon treninga jer ste se istrošili. Potrebno je jesti unutar 30 minuta nakon treninga kako bi razina šećera u krvi ostala stabilna te kako bi smanjili umor i glad. Ako ste završili s treningom u vrijeme doručka, ručka ili večere, možete pojesti obrok od 400 do 500 kalorija, a ako ste završili u vrijeme međuobroka, možete pojesti obrok od 200 do 300 kalorija koji sadrži mješavinu proteina i složenih ugljikohidrata (npr. nemasni jogurt s komadićima voća ili orašastim plodovima).

*PUSTOŠENJE HLADNJAKA
Smatrate da ste potrošili nekoliko stotina kalorija za vrijeme treninga te da zato nakon treninga smijete dosta prigristi i stavljati u sebe npr. sve vrste sira koje imate u hladnjaku kako biste na brzinu ‘obuzdali’ glad. Takvo razmišljanje nije točno. Sva istraživanja pokazuju da ne znamo dobro procijeniti koliko smo kalorija potrošili trenirajući. Iako se nakon trčanja osjećate umorno, iscrpljeno te kao da ste odradili ‘lavovski trening’ i potrošili na tisuće kalorija, velike su šanse da se radi o relativno malom broju. Ako tako nastavite, vjerojatno ćete se još i udebljati.

*SPORTSKA PIĆA
Određene koristi od ispijanja sportskih napitaka možete imati ako ste elitni trkač koji je u jeku napornih treninga jer tako dobivate potrebnu energiju iz šećera i nadopunjujete elektrolite koji se izlučuju znojenjem. U suprotnom, za vašu hidraciju je najbolja i najzdravija obična voda. Vodu možete piti onoliko koliko vam je potrebno da ugasite žeđ i ne trebate se forsirati da popijete određenu količinu. Pouzdajte se u boju svoje mokraće: ako je svijetle boje, hidratacija je na dobroj razini.
 

 

*PREVIŠE PROTEINA
Protein je izvrstan nutrijent za oporavak mišića nakon treninga, no tijelo nema koristi od prevelike količine. Pokušajte kombinirati proteine sa složenim ugljikohidratima: cjelovite žitarice, voće i povrće pružaju postojanu energiju potrebnu vašem tijelu, a uz to pomažu proteinima u njihovoj zadaći. Nemojte se plašiti ni zdravih masti: one vas čine sitima. Odlične kombinacije: piletina i smeđa riža pa žitarice uz mlijeko i voće te tjestenina sa purećim mljevenim mesom.


*ŠEĆER I KOFEIN
Umor nakon napornog treninga je normalan, no oslanjanje na kavu i kolač po završetku može imati loše posljedice. U prvim sekundama ćete dobiti dodatnu energiju, no ona će brzo iščeznuti, a vi ćete posegnuti za još nezdravih namirnica te vrste.
Kofein
i šećere
zamijenite sa zdravim obrokom jer ćete tada održavati stabilnu razinu šećera u krvi, bez nezdravih oscilacija. 

 

*HAPPY HOUR NAKON TRENINGA
Lijepo je proslaviti svoje osobne rekorde i napredak u treningu, ali možda ne baš svaki puta uz čašu alkohola. Alkohol dovodi do dehidracije pa nije idealan odabir nakon treninga. Osim toga, nije napitak koji služi za oporavak: istraživanja pokazuju da alkohol onemogućuje sintezu proteina u mišićima te time sprječava reparaciju oštećenih mišićnih vlakana.

 

   Autor: 3sporta/Valentina Đureković

Nema postova za prikaz