DOK JOŠ NIJE KASNO

  Proljetne škole trčanja – gdje i kako započeti?

  Determined group of young people running together in city. Low angle shot of running club members training together in morning under a bridge.

  Početak veljače donio nam je lijepo vrijeme, kao da je svibanj. Početi trčati zbog zdravlja, kondicije, mršavljenja ili društva nikad nije bilo lakše nego u nekoj školi trčanja.

  Ako malo više surfate po sportskim web portalima (a da ne surfate, ne biste bili ovdje), sigurno ste već nekoliko puta naišli na pozive za upis u neku od brojnih škola trčanja. Pitate se, pa čemu škola trčanja? Svi možemo istrčati 50, 100 metara, čak i onih famoznih 6 minuta na tjelesnom u srednjoj, ne treba nas tome netko učiti. To je istina, ali u školi trčanja naučit ćete pravilnu tehniku, možda već na jesen istrčati svoj prvi (polu)maraton i što je važnije od svega, upoznati istomišljenike i dobro se zabaviti!

  U ovom tekstu donosimo pregled najpoznatijih (ali i najmasovnijih) ‘školica’ u Hrvatskoj. U tijeku su prijave za proljetni dio priprema, no svoja vrata otvaraju nekoliko puta godišnje. Većina ih je na području Zagreba, no ako u vašem kraju postoji sličan projekt, dojave su dobrodošle!


  Brooks Running Team (Zagreb)

  Već 11. generaciju trkača početnika upisuje Brooks Running Team (ili skraćeno BRT). Kako sami za sebe kažu oni su: “Jedina škola koja stvara maratonce (a ne samo polumaratonce), jedina škola u kojoj vas vodi ekipa s već 10. generacija trkača početnika iza sebe i, last but not least, jedina u kojoj vam je jedna od trenerica višestruka državna prvakinja u maratonu i ultramaratonu, te hrvatska rekorderka u trčanju na 24 sata – Veronika Jurišić, koja je u tom periodu pretrčala nevjerojatnih 218 kilometra.” Upisi su otvoreni, a sve dodatne informacije pronađite ovdje.

   

  adidas škola trčanja (Zagreb, Rijeka, Pula, Osijek i Split)

  Škola trčanja koja uvijek ima najviše “đaka” je adidas škola trčanja. Ove godine se šire i svoje usluge nude u čak pet hrvatskih gradova. Treninzi počinju već krajem veljače, stoga požurite s prijavama! Dodatnu motivaciju možete pronaći na ovom linku.

   

  Proljetna škola trčanja AK Forca (Zagreb)

  Atletski klub Forca organizira proljetnu školu trčanja, a imaju i jednu posebnost – predškolu. Radi se o pet tjedana uvoda u trčanje u kojem se ljudi koji su bili neaktivni “dovode u red”, pripremom tijela za trčanje. I ono što je u tome najbolje, taj je uvodni dio potpuno besplatan pa će svima koji se dvoume pomoći u odluci prije samog upisa škole. No, da ne duljimo, više informacija pronađite na službenoj stranici AK Forca.


  OUTDOOR RUN&TREKK (Zagreb i šire)

  Prva hrvatska škola trekinga, traila i trčanja „Outdoor Run&Trekk“ u suradnji sa Treking ligom, u svojoj trećoj sezoni svojim polaznicima nudi program u kojem trčanje postaje avantura! Kroz tjedne trkačke treninge, vikend treninge na Medvednici i nekoliko treking kampova na Pagu, Rabu, Krku i Velebitu, program priprema polaznike u razdoblju od 4 mjeseca da mogu sigurno uživati u blagodatima gorja i planina, trekinga i traila, za sve one kojima asfalt ne pruža dovoljno pustolovine.  Voditelji programa su prekaljeni trekeri i pustolovi, Kristijan Šivak i Šimun Cimerman.

  Info: http://www.outdoor.hr/outdoor-run-and-trekk

   

  RUN.HR škola trčanja (Zagreb)

  U Zagrebu djeluje i RUN.HR škola trčanja. Evo što kažu za sebe: “U naš klub dolaze i oni s minimalnim trkačkim iskustvom i potpuni početnici. Ali i napredniji trkači koji do sada nisu radili na tehnici trčanja, a žele postići bolje rezultate na trkama. Mi smo jedina škola trčanja koja ima atletskog trenera, ukomponiran trening snage i mobilnosti, pristup utezima, spravama, mobilizacijskim rekvizitima (roleri, loptice, elastične trake itd.), parteru i ostaloj opremi. Uz to, za svakog se člana izrađuje individualni program i gradi bliska komunikacija s trenerom.” Ako im se želite pridružiti više informacija pronađite ovdje.


  Škola trčanja Hrvatski sokol Osijek

  U Osijeku gotovo dvije godine djeluje “Škola trčanja Hrvatski sokol” čiji su polaznici u velikom broju nastupili na Wings for Life World Run u Zadru. Škola se pokazala i kao odskočna daska za one perspektivnije koji su se već okušali na polumaratonu i to sa zavidnim rezultatima. Zanimljivo je da su skoro svi polaznici nastavili s pripremama na višoj razini, što znači da u ovoj školi nastava ne prestaje istekom osnovnih osam mjeseci. Škola je posebna i zbog svog programa koji se bazira na osnovama tehnike trčanja, disanja, prehrane… a tek onda se razmišlja o utrkama. Upisi u školu su u tijeku i traju do 29. 2. 2016. godine, voditelji su Damir Černić, legenda trčanja iz Slavonije i pomoćni trener Bonny Tokić koji se iskazao svojim znanjem i studioznim radom na kondicijskim pripremama i vježbama snage koje su sastavni dio programa u školi trčanja. Više informacija.


  Škola trčanja Triatlon kluba TNT Zadar

  Škola trčanja Triatlon kluba TNT djeluje od jeseni 2015. Treninzi su primjereni svim uzrastima i svim razinama pripremljenosti, od potpunih početnika do onih koji se spremaju za polumaraton ili maraton. Nakon upisa vršimo testiranje razine utreniranosti i program treninga prilagođavamo prema potrebi svakog pojedinca. Treninge vodi višestruki prvak Hrvatske u triatlonu Daniel Filić. Više info na Facebook stranici.
  Ako znate za još neku školu koja se održava u vašem gradu, javite nam podatke na 3sporta@gmail.com da informaciju dodamo u ovaj tekst.

  Autor: 3sporta

  - Marketing -

  Nema postova za prikaz