4ENDURANCE

[PROMO] Kako svi (pogrešno) koristimo L-karnitin

Danas je moguće čitati o l-karnitinu na svakom portalu. U obliku pića može se kupiti čak i na štandovima brze hrane. To je supstanca koja igra vitalnu ulogu u metabolizmu masti u tijelu, pa gdje bi onda bilo prikladnije piti l-karnitin napitak, nego uz masni hamburger?! Međutim, moramo se kritički zapitati utječemo li dodavanjem ove tvari na naše fizičke procese.

 

U mnogim supstancama koje inače blagotvorno djeluju na tijelo, problemi nastaju u njihovom neprirodnom obliku – ili se ne apsorbiraju, ili se razgrađuju zbog želučanih sokova, ili ne ostaju u tijelu dovoljno dugo ili jednostavno ne funkcioniraju iz nepoznatog razloga. Razmotrimo stoga je li slava l-karnitina opravdana.

 

L-KARNITIN I NJEGOVA ULOGA U TIJELU

L-karnitin je biološki oblik karnitina, koji se formira iz dvije aminokiseline – lizina i metionina u bubrezima. Većina se dobiva iz (crvenog) mesa, zbog čega su neke skupine ljudi podložnije njegovom nedostatku. Poznato je da karnitin igra ključnu ulogu u metabolizmu masti – on je odgovoran za pretvorbu triglicerida u energiju, posebno u aktivnostima niskog intenziteta, uz smanjenje razine mliječne kiseline u mišićima. Učinak l-karnitina se osjeća kao normalna energetska razina – ili, drugačije rečeno, osjećamo ga samo kad se iz raznih razloga smanji.

Drugi oblik karnitina je acetil-l-karnitin (ALCAR), koji služi kao prethodnik našem glavnom neurotransmiteru učenja i pamćenja (acetilkolin), te koji prenosi signale kroz stanične stijenke i uključen je u zdravlje mitohondrija i hormona (manje kortizola, više testosterona). Dodavanje ALCAR-a stoga je osjetljivo u svim neurodegenerativnim stanjima, osobito u neuropatiji uzrokovanoj nekontroliranim dijabetesom. Na temelju studija u korist ALCAR-a, barem što se tiče cerebralnog zdravlja, gubitak masti s ovim aditivom je opravdan – čak i kada je u igri uobičajen oblik karnitina.

GUBITAK MASTI: DA ILI NE?

Zbog uključenosti u aktivnost mitohondrija, l-karnitin kao dodatak za sagorijevanje masti, trebao bi funkcionirati i kao tvar koja povećava kapacitet u kategorijama izdržljivosti. To je tvar koja utječe i na aerobni i na anaerobni mehanizam – potencijalni gubitak masti stoga bi trebao biti vidljiviji u većoj mjeri, nego sam rezultat optimalnog surađivanja jednog i drugog. Turska studija pokazala je, da je dodavanje 3-4 g l-karnitina dnevno, statistički značajno produljilo vrijeme izdržljivosti profesionalnih nogometaša. Što se tiče gubitka masti, rezultati su više mješoviti. Meta analiza, koja se odnosila na devet kliničkih ispitivanja s 911 sudionika, pokazala je da su pojedinci izgubili određenu količinu masti (1,33 kg prema 0,57 kg). Međutim, poznato je da mnoge studije nisu uspjele nadopuniti visoke doze karnitina. Primjer 36 žena srednje razine debljine, nakon osam tjedana aerobnog treninga nije pokazao gotovo nikakve promjene u indeksu tjelesne mase ili sastavu tijela, a konzumirale su čak četiri grama l-karnitina na dan.

Čini se da samo konzumacija visoke količine l-karnitina dovodi do određenih rezultata, što nije preporučljivo. Ako smo na početku spomenuli da karnitin smanjuje ozljede mišića (kreatin kinaza) i sprječava neurodegenerativna stanja, dodavanje tako velike količine l-karnitina može uzrokovati više problema nego prednosti. Upotreba prekomjernih količina L-karnitina dovodi do neugodnog tjelesnog mirisa, povećava osjetljivost na epileptički napad, ali je najproblematičniji u kontekstu crijevnih bakterija, stvaraju se određeni spojevi (TMAO), koji su također povezani s arteriosklerotskim promjenama. Međutim, prije nego li počnemo očajavati zbog l-kartinina, recimo dobre vijesti. Postoje oblici l-karnitina koje, čak i u malim količinama u anaerobnom okruženju, sadrže metaboličke procese rezervirane za laganu vježbu – i posljedično povećavaju sagorijevanje masti.

 

GUBITAK MASTI ZBOG ŠTEDNJE GLIKOGENA

Postoji li l-karnitin kojeg ne treba koristiti u količini od pet grama naviše, a da nema nuspojava? Preporučamo kupnju acetil-l-karnitina ili L-karnitin tartarata te njegovo konzumiranje u kombinaciji s malom količinom kofeina, zelenog čaja i adaptogena. Pogledajmo pobliže kako djeluje L-karnitin tartarat, kao relativno povoljan oblik karnitina.

L-karnitin tartarat povećava maksimalnu snagu u izdržljivosti vodeći računa o anaerobnom i aerobnom organizmu. Drugim riječima, poboljšava potrošnju goriva čak i u području gdje nije predviđeno. Ljudsko tijelo dizajnirano je da konzumira masne kiseline za aktivnosti niskog intenziteta, dok je glikogen ili glukoza zadužena za visoki intenzitet. Tu govorimo o hrani u obliku pakiranja gelova, hidratacijskih napitaka i pločica – više o tome pročitajte ovdje. Tartaratni oblik karnitina, međutim, povećava konverziju masti u energiju čak i u poljima visokog intenziteta. Ali za ovu promjenu potreban je vanjski izvor ugljikohidrata, tako da je pametno prije treninga jesti hranu s visokim glikemijskim indeksom. Preporučaju se zobene čokoladice koje su izvor sve “tri energije”. Ionako ćemo potrošiti brzu energiju – povećat će se ukupni kapacitet u vježbi izdržljivosti i kroz inzulin će omogućiti da tvar uopće stigne u stanicu. Na taj ćemo način, tijekom treninga stvoriti pozitivnu povratnu petlju koju nismo očekivali. Osim povećanja potrošnje masnih kiselina, uštedjet će se i glikogen – s više vlastitog glikogena osjećat ćemo se svježe, a time možemo duže i zahtjevnije izdržati opterećenja.

Studija Sveučilišta u Nottinghamu među sportašima koji su kombinirali l-karnitin s ugljikohidratima pokazala je poboljšanje u fiziološkim procesima na nekoliko razina:

  1. smanjenje potrošnje glikogena u mišićima za 55% (kod 50% VO2max) i 38% (kod 80% VO2max)
  2. niža razina uključivanja anaerobnih metaboličkih procesa zbog dodatnog izvora energije iz masti
  3. povećana potrošnja masnih kiselina (uključujući i razinu laktatnog praga), dakle dugoročna promjena sastava tijela
  4. redukcija laktata
  5. povećanje fizičkog kapaciteta za 21%
  6. smanjenje subjektivnog osjećaja napora

 

TARTRAT – IDEALAN KARNITIN ZA IZDRŽLJIVOST

Možemo uvijek gledati L-karnitin iz pogrešnog kuta. L-karnitin omogućuje bolju suradnju između aerobnog i anaerobnog metabolizma i na taj način, uz intenzivno vježbanje povećava gubitak masnoće. Spomenuli smo i trening u gornjoj polovici VO2max zone – tartaratni oblik karnitina može se savršeno kombinirati s adaptogenima, čime se povećava gubitak masti. Prirodni adaptogeni, kao što su ginseng, cordyceps, rodiola i drugi, pomažu tijelu da se prilagodi stresu tijekom treninga. To obavljaju na mnogo načina – između ostalog, smanjuju količinu stresnih faktora (kortikosterona) i povećavaju razgradnju ključnih monoaminskih neurotransmitera, kao što su noradrenalin i dopamin. Tako dulje vrijeme možemo trenirati blizu laktatnog praga, dok koristimo l-karnitin i glukozu, a također sagorijevamo masti rezervirane za laganu šetnju, istezanje ili obiteljske šetnje šumom.

 

Pripremili smo vam kombinaciju dva sjajna proizvoda – Fusion će povećati kapacitet s biljnim adaptogenima, te L-karnitin tartarat za optimalan rad energetskog metabolizma.  Uz dokazani V02 booster, dobivate L-karnitin tartrat besplatno u paketu za cijenu Fusiona (260 HRK) Tako možete sami testirati koliko je kombinacija učinkovita kada je koristite na naš način – i koliko je slatka 🙂

 

PROMO tekst 4endurance.hr
Fotografije omogućio 4endurance.hr

Nema postova za prikaz