BAZEN, BLATO, ŠUMA... TRIATLON?!

Prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu

Samo jedan dan nakon prvog Svjetskog prvenstva u kros triatlonu, u Varaždinskim Toplicama je 1. svibnja održano i prvo Prvenstvo Hrvatske u istoj triatlon disciplini. Triatlonski format postavljen je u potpuno novo okruženje i zahtjevao je od natjecatelja neke nove vještine.

Odnosi se ovo prije svega na vožnju brdskim biciklom preko tehnički zahtjevne staze na kojoj nije nedostajalo blata, jakih uspona i strmih spustova. I trčanje je bilo po pravoj kros stazi, po mekanim šumskim puteljcima s ozbiljnim usponima i spustovima. Plivalo se u zatvorenom bazenu Hotela Minerva koji je bio i suorganizator ove utrke. Organizaciju same utrke kvalitetno su odradili vrijedni članovi Triatlon kluba Međimurje.

U sklopu Prvenstva Hrvatske održane su dvije utrke, supersprint i sprint na kojima je nastupilo ukupno 60 natjecateljica i natjecatelja. U supersprintu su se uglavnom natjecali najmlađi triatlonci. Kod kadeta pobjednici su bili Puljani, Paliska, Marić i Škifić, dok su kod kadetkinja na postolju sestre Bubanko, Gabrijela malo brža od Mihaele (TK Hidraulika Kurelja). Kod mlađih kadeta pobjednici su bili Luka Grgorinić i Dora Grgorinić (TK Pula).

U sprint utrci dominirali su mlađi juniori koji su zauzeli četiri od prvih šest mjesta. Pobjednik utrke Ivan Jakovac (TK Swibir) je do pobjede došao vrlo uvjerljivom vožnjom bicikla, ispred Eugena Jagušta (TK Zrinski), a približio im se Viktor Sarić (TK Zagreb). 

Kod žena pobijedila je Iva Ruszkowski (TK Jarun) inače višestruka prvakinja Hrvatske u MTB biciklističkim utrkama. Nakon nje ciljem je prošla mlađa juniorka Tea Miloš (TK Pula), a broncu je uzela Sara Vilić (TK Pula). Zanimljivo je da su Sara Vilić i Martin Papišta dan ranije postigli odličan rezultat u triatlonu na Korčuli, a oboje su nastupili i na kros triatlonu u Varaždinskim Toplicama. Na kraju treba samo zaključiti da je utrka prošla u najboljem redu i da ovaj format natjecanja ima izvrsnu budućnost zbog svoje atraktivnosti i posebnosti.

Autor: Zvonimir Mikašek

Nema postova za prikaz