SVI SU POBJEDNICI

  Radovan Šoljaga – Napokon, 1. Riječki maraton

  U sklopu jubilarnog 20. Festivala sporta i rekreacije Homo si teć ove će se godine održati 15. Riječki polumaraton, u trkačkim krugovima već etablirana utrka, te kao najveći ovogodišnji novitet, dugo priželjkivani 1. Riječki maraton. O svemu smo odlučili porazgovarati s Radovanom Šoljagom, predsjednikom Atletskog kluba Ri maraton i direktorom Riječkog maratona i polumaratona.

   

  Radovan Šoljaga (1)3sporta: I ovogodišnja manifestacija Homo si teć teče u dobrom trkačkom ozračju. Već smo najavili što se sve u Rijeci odvija u ova dva tjedna, a neke su utrke i završene. Što smo mogli vidjeti do sad?

  Homo si teć već dvadeset godina promovira kulturu rekreacije i radosti kretanja. Posljednjih godina u njemu sudjeluje desetak tisuća trkača, što ovu manifestaciju svrstava u najmasovniju u Hrvatskoj. Želim istaknuti da je Homo si teć, od svojeg početka do danas, obogaćen brojnim sadržajima kao što su utrka djece vrtićke dobi pa do samog maratona, te je tim procesom postao u pravom smislu Festival sporta i rekreacije. Kao takav on poprima sve više titulu brenda urbanog turizma, privlačeći uz domaće i sve više trkača iz inozemstva, a ta masovnost trkača i gledatelja onda doprinosi i samoj svečanosti, ali i identifikaciji s ovim prekrasnim gradom. Dvije nove utrke: 539 skok i Molo longo trk najavljuju glavni događaj koji će se održati 17.4., kada će riječkim Korzom poteći rijeka tisuće i tisuće trkača. Impresivno zaista. Kao posebnu zanimljivost spomenuo bih da je ove godine riječki KBC prijavio čak 400 trkača, što nas jako veseli.  

   

  3sporta: Ova je godina posebna za vas i po tome što po prvi put organizirate i maratonsku utrku. Kako ste se odlučili za ovaj potez?

  Kao osnivač i direktor Riječkog polumaratona, od početka sam razmišljao i o organizaciji maratona, baš kako i mnogi rekreativci u trčanju maštaju o istrčanom maratonu. Međutim, trebalo se puno toga poklopiti. Prije svega interes trkača za trčanjem maratona u samom gradu Rijeci te brojni, zahtjevni ljudski i organizacijski resursi. Mislim da smo sada svi spremni i da ćemo zajedno opravdati očekivanja trkača, publike, grada i naravno, svoja vlastita.

   

  3sporta: Izmijenjena je trasa polumaratona, a i maratonska staza je zaista zanimljiva. Što trkačice i trkače čeka u Rijeci 17. travnja?

  Mijenjanjem staze željeli smo stazu učiniti još atraktivnijom i sigurnijom za same trkače. Veselim se jako da će maraton ove godine povezati grad Rijeku i grad Opatiju i na ovaj način. Novu stazu je izmjerio gospodin Tomo Šarf, poznati slovenski trkač koji za taj posao ima licencu Svjetske atletske federacije.

   

  3sporta: Koliko ima prijavljenih sudionika na polumaratonu i maratonu? Kako stojite sa “zvučnim imenima”?

  Prijavljenih za polumaraton ima preko 700, a za maraton oko 130. Od “zvučnih imena” izdvojio bih posebno poznate hrvatske trkače i trkačice: Drago Paripović, Franjo Lončar, Marija Vrajić, Veronika Jurišić, Zoran Žilić, Predrag Bošnjak, Žana Rajić, Dragan Janković, Juraj Evačić i Josip Nadenić. To su samo neki, ima ih još mnogo.  

   

  3sporta: Pored poznatih i brzih trkača ili rekorda koji se postavljaju, “Homo si teć” važi za najmasovniju manifestaciju cestovnog trčanja u Hrvatskoj i vjerojatno možemo reći da veliku važnost pridaje rekreativcima. Naglasak na promociji zdravog života vidljiv je i u ovogodišnjem sloganu “Svi su pobjednici”. Možete li već sada reći, u kojem će se pravcu manifestacija dalje razvijati, pogotovo u svjetlu činjenica da i u Hrvatskoj sazrijeva svijest kako se ovakve utrke mogu uvrstiti u turističku ponudu?

  Meni je kao organizatoru ipak uvijek najdraža masovnost trkača, brojnost trkača koja raste iz godine u godinu, i koja jasno pokazuje da sve više volimo trčati, uživamo u trčanju i da se sve više rekreiramo, odnosno onda i zdravije živimo. Počeli smo u Hrvatskoj sve više osjećati radost kretanja, a Homo si teć je manifestacija kojoj je cilj ponuditi jedan takav nezaboravni doživljaj vezan uz kretanje. Aktivni odmor, odnosno putovanje u drugi grad radi trčanja, usko je povezan i sa samim sadržajem koji neki grad nudi. Homo si teć, kao Festival sporta i rekreacije, opravdava i podupire atraktivnost grada Rijeke za brojne trkače, sportaše i rekreativce, koji će nam doputovati i kao turisti.

   

  Homo si teć 2016. 

   

   

  - Marketing -

  Nema postova za prikaz