NOVO DOBA TREBA NOVE LEGENDE

Roberto Setnik na ulasku u legendu

Živimo u hiper-realističnom svijetu, legende davnih dana znaju samo najstariji, a nove traju kratko i brzo se zaboravljaju. Teško je ući u legendu, obično se to dogodi slučajno i bez namjere. A upravo bi se to moglo dogoditi za nekoliko dana – neki će ljudi možda zakoračiti u legendu! Među njima je i naš Roberto Setnik.

Ovaj samozatajan sportaš iza sebe ima izazove koji su za većinu smrtnika teško shvatljivi. Nekoliko ironman triatlona, dvostruki ironman, trostruki ironman, najduži biciklistički breveto 1001 milju i brojne druge utrke. Zamolili smo ga za kratki razgovor prije odlaska na glavnu ovogodišnju utrku.

Pred tobom je najveći sportski izazov života. Reci nam, o čemu se radi?

Setnik: Radi se o utrci ultra triatlona, desetorostruke ironman distance (DecaIronman). Postoje dva formata ove utrke. Prvi je da se otpliva 38 km, pa vozi 1.800 km, a zatim trči 420 km.Vremenski limit tada je 14 dana. Drugi format je 10×1 ironman, znači svaki dan se odrađuje ironman distanca (3.8 km plivanja, 180 km bicikla i 42.2 km trčanja). Limit za ovu verziju je 10 dana. 

Kako će izgledati sama utrka?

Setnik: Utrka se održava u Italiji u izletničkom centru Lonato del Garda. Format je 10×1. Plivanje se odvija u bazenu. Biciklistička staza je kružna od 4 km i vozi se 45 krugova. Trkački dio iznosi 2 km po krugu, znači potrebno je  istrčati 21 krug. Za natjecatelje i suportere  osiguran je hotelski smještaj u neposrednoj blizini samog natjecateljskog centra, ali nema privatnih šatora i tendi uz stazu, što je inače uobičajeno na utrkama ultratriatlona.

Koliko si spreman za ove fizičke napore, i možda još zahtjevnije psihičke?

Setnik: Pa nadam se, dovoljno. U par posljednjih godina mi se nakupilo dosta utrka s ultraškim predznakom, a na takvim se utrkama skuplja važno iskustvo. Ova utrka je pravi izazov baš zbog tih fizičkih i psihičkih zahtjeva.

Kako si se pripremao?

Setnik: Treninzi su izgledali slično kao da se spremam za triatlonsku sezonu, samo su distance dulje, s naglasak na dugotrajnosti izvedbe.

Imaš li neku taktiku koju ćeš slijediti ili ćeš se prepustiti trenutnom “filingu”?

Setnik: Svakako ću se kretati prema osjećaju. Taj način najviše volim! Ne želim da mi nešto odvlači pažnju. Treba se potpuno prepustiti utrci, tek onda je zadovoljstvo potpuno.

Za one koji misle da je ovo ipak malo previše imamo i dodatak. Steve Harvey, redovitim pratiteljima ultra triatlona poznati Englez, već je više od dva tjedna u Italiji, i dok ovo pišem počinje biciklističku dionicu svojeg 17. ironman triatlona za redom. U zadnjih je 16 dana uspješno završio njih 16, a cilj mu je postati prvi čovjek na svijetu sa završenih 30 ironman triatlona u 30 dana. Upoznali smo se na utrci u Lensahnu i, vjerujte, njega može u njegovom naumu zaustaviti samo teška bolest ili smrt. Roberto i ostali natjecatelji na Deca ultra triatlonu pridužuju mu se pa će njegovih zadnjih 10 ironman triatlona nastupiti zajedno.

Želimo svima puno strpljenja, snage i sreće!

Više informacija na stranici TripleDecaIronman.

Autor: 3sporta (zm)

Nema postova za prikaz