U VRHU MEĐU NAJBOLJIMA

Sara Vilić šesta na Svjetskom prvenstvu u triatlonu!

Naša triatlonska reprezentativka, 20-godišnja Sara Vilić, za kraj sezone počastila je sebe i sve nas odličnim triatlonskim rezultatom. Na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Auckladnu na Novom Zelandu nastupila je na utrci olimpijskog triatlona u kategoriji U23 i osvojila izvrsno 6. mjesto!

U 9:15 h po lokalnom vremenu prvo su nastupile mlađe seniorke, a među njima i Sara. Utrka je bila izrazito zahtjevna. Plivalo se u hladnom oceanu temperature 15C. Biciklistička staza bila je izrazito tehnički zahtjevna s 24 okreta za 180 stupnjeva te 24 brda u rasponu od 8 do 16% nagiba. I trkački segment odvijao se na valovitoj stazi.

Na startu su se našle sve najbolje triatlonke u ovoj kategoriji, a glavne favoritkinje bile su olimpijke iz Londona – Nizozemka Caelers koja se dva puta ove godine popela na postolje WCS-a u Stockholmu i Yokahami te Emmie Charayron iz Francuske, prošlogodišnja europska seniorska prvakinja.

Utrku su povele dvije trenutno najbolje plivačice u ITU triatlonu, Carolina Routier i Lucy Hall, a Sara je zajedno s još dvije natjecateljice plivala na njihovim nogama. Grupa je konstantno povećavala svoju prednost te je do kraja plivanja stvorila 40 sekundi prednosti pred drugom grupom i 1:50 min prednosti pred trećom grupom.

Nakon 15-ak kilometara biciklističkog segmenta sedam natjecateljica je stiglo vodeću petorku i formiralo novu grupu vodećih od 12 natjecateljica. Ta prva grupa je iz kruga u krug lagano povećavala svoju prednost pred drugom grupom koja se do kraja biciklističkog segmenta povećala na 2:30 min. Sara se odlično držala na biciklističkom djelu penjući se uvijek na brda kao prva natjecateljica.

Svoju trkačku dionicu Sava je počela nešto sporijim tempom, jer joj je biciklistički zahtjevni dio uzeo dosta snage. Prva dva kruga bila je deseta, a onda je počela ubrzavati i na kraju se probila do šestog mjesta, s točno dvije minute zaostatka iza pobjednice, Britanke Non Stanford. Druga je bila Nizozemka Sarisse De Vries,  a treća Kanađanka Joanne Brown.

Poslije starta uspjela sam se odmah izgurati naprijed i tako sam izbjegla gužvu. Iz vode sam izišla kao peta u prvoj grupi. Biciklistička staza bila je jedna od najzahtjevnijih na kojima sam se utrkivala. Staza je bila tehnički zahtjevna, ali i teška s puno brda, a uz to je puhao i jak vjetar. Neočekivano dobro sam odradila taj segment i došla s prvom grupom u drugu tranziciju i krenula u prvoj grupi kao četvrta  ili peta na trčanje. Trčalo se četiri kruga po 2,5 km, a i staza za trčanje je bila prilično zahtjevna. Trčanje sam započela suzdržano jer me biciklistički segment dosta iscrpio, ali sam zadnja dva kruga ubrzala i uspjela pretrčati četiri djevojke i kao šesta ušla u cilj.

Zadovoljna sam ovim plasmanom i jako mi je drago da sam zadnju utrku ove sezone odradila kako treba i na svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu u kategoriji mlađih seniorki zauzela šesto mjesto. Za završetak sezone želim puno zahvaliti svima koji su mi pomagali u radu, a pogotovo treneru Martinu Papišti i mojoj obitelj na neprekidnoj velikoj podršci, kao i sponzorima Keindl Sportu i Multipoweru. Hvala vam!” – izjavila je Sara Vilić nakon utrke u Aucklandu

Rezultati

Za portal 3sporta Sara Vilić je prije nekoliko mjeseci dala intervju u kojem možete saznati malo više o njoj:

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz