10%, 25%, 50%, 3 za 2...

Sezona kupnje bicikla

Vrijeme je sve hladnije i svima je sve teže izići iz toplih domova i sjesti na bicikl. A jesen je tek počela. Ovaj put vas nećemo kuditi i podsjećati na mogućnosti treninga na zatvorenom (to nekom drugom prilikom), već otvoriti sezonu kupnje bicikla!

Može se reći da ne postoji biciklistička trgovina koja u posljednjih mjesec dana na sva zvona nije objavila razdoblje velikih sniženja. Mega sniženja posljednja su im nada zarade u ovoj godini, ali i prilika za rasprodaju prošlosezonskih modela, kako bi se napravilo mjesta za nove. Pa ako ste marljivo štedjeli cijelo ljeto, a možda čak žrtvovali godišnji u korist novog bicikla, sada je pravo vrijeme za potražiti odgovarajući model.

Od montića do cestovnjaka i nazad

Vjerojatno već znate svoj model, no za sve one koji kreću od nule, da kažemo par pametnih o vrstama i tipovima između kojih možete birati. Sve ovisi o tome čemu će vaš novi ljubimac biti namijenjen.

Cestovni bicikli namijenjeni su asfaltiranim cestama i brzoj vožnji. Prilagođeni su za dulji boravak na biciklu i bicikliranje na veće udaljenosti svojim tankim gumama, lakšim okvirom i položajem koji vas naginje prema upravljaču. Slabije su građe i ne podnose teške terete (npr. putničke bisage), pa ćete ovakvim odabirom šumu i makadam vrlo vjerojatno zaobilaziti u širokom luku.

Ako je adrenalin vaš odabir i ravnu cestu smatrate dosadnom, brdski bicikl je prava stvar za vas. Ova vrsta bicikla svoju popularnost razvija u posljednjih 30 godina. Karakteriziraju je široke gume s ripnama (prilagođene vožnji po neravnom terenu, blatu, šljunku i pijesku) te čvrsti okvir ojačan prednjim (hardtail), a nerijetko i stražnjim (full suspension) amortizerima. Istina je da je na brdskom biciklu teško razviti brzinu kao na cestovnom, no ovdje neće biti problema ako na vožnji odlučite malo skrenuti s ceste.

Hibridni bicikli su nešto između gore navedenih najpopularnijih modela. U ovu grupu bi lako mogli svrstati kros i treking bicikle. Glavna značajka su im gume deblje od onih na cestovnim, a opet tanje od brdskih bicikala. Radi tanjih guma brži su od brdskih, pružaju prirodniji položaj sjedenja nego na cestovnim, a uz to su izdržljivi i udobni. Najbolji su za gradsku vožnju, a nerijetko izbor i za dulja putovanja biciklom.

Nabrajajući tipove bicikala polako se odmičemo od brzine i sportskog entuzijazma, pa dolazimo i do gradskih (cruiser) bicikala. Sa nešto širim gumama, udobnim sjedalom i jednostavnijom građom, idealan su odabir za odlazak na kavu, plac ili laganu popodnevnu  vožnju. Prije svega pružaju udobnost, stavljajući brzinu u drugi plan.

Pazite na veličinu

Bicikli, baš kao i cipele, dolaze u različitim veličinama. Kod većine je veličina izražena u centimetrima, ali neki su se proizvođači odlučili za označavanje oznakama kao za garderobu – S, M, L, XL. U svakom slučaju, svi nude tablice raspona visine vozača/vozačice koja odgovara određenoj veličini rame. Nemojte si kupiti preveliki ili premali bicikl, bez obzira na cijenu – time riskirate neudobnost vožnje ali i moguće ozljede.

Nakon kratkog vodiča za apsolutne početnike i kada vjerojatno već znate prema kojim modelima ćete se uputiti, vrijeme je da prijeđemo na savjete koji će vam možda pomoći nakon ulaska u trgovinu.

Žena i bicikl se ne posuđuju – ali ipak

Poznata je izreka da se žena i bicikl ne posuđuju. No ipak, ako netko od vaših poznanika ima bicikl kakav namjeravate i sami kupiti, informirajte se o prednostima i nedostacima, a nije na odmet zamoliti za probnu vožnju. Dvadesetak minuta je sasvim dovoljno da procijenite da li se osjećate udobno i odgovara li vam odabrani model. Većina biciklističkih trgovina također će vam na upit dozvoliti da isprobate bicikl u neposrednoj blizini dućana.

Kol’ko para tol’ko muzike

Kao i u svemu drugome, i kod kupnje bicikala dobivate onoliko koliko platite. Velika je vjerojatnost da nećete biti zadovoljni s brže – bolje kupljenim biciklom na kojeg je stavljen najveći popust. Od loših dijelova koje ćete mijenjati već nakon nekoliko vožnji razvit će se frustracija i nadogradnja boljim dijelovima do razine onog bicikla kojeg ste u startu mogli kupiti. Ovaj put uz duplo veće troškove.

Tko pita…

Osim ako bicikl kupujete u Konzumu ili Pevecu, osoblje biciklističke trgovine je vaša posljednja nada za koji dobar savjet. Jest da su trgovci i u interesu im je zarada, ali zacijelo vam neće prodati mačka u vreći. Tim više da ćete ih vrlo vjerojatno susretati pri nabavi potrošnih dijelova ili za godišnjeg servisa. Najviše vam mogu pomoći pri odabiru veličine okvira i podešavanju ispravnog položaja na biciklu nakon što ste ga kupili. Stoga uzmite vremena, provedite neko vrijeme u trgovini i u razgovoru s djelatnicima, s kojima na kraju procijenite koji model najbolje zadovoljava vaše želje i potrebe.

A Njuškalo?

Iako je ovo članak o velikim jesenskim sniženjima u biciklističkim trgovinama, moramo spomenuti mogućnost kupnje rabljenog bicikla. Najbolje rješenje je ako kupujete od poznanika: znate što se dešavalo s biciklom i pravi razlog zbog čega ga prodaje. Uz to, tu je i mogućnost probne vožnje.

Drugi izbor je sveprisutna online trgovina. Na žalost, u današnje vrijeme na internetu ima svega: od spomenutih mačaka u vreći do ukradenih bicikala. Ako ste već odlučili da su vam ”dućanski” modeli preskupi, dva puta promislite prije kupnje rabljenog bicikla: pogotovo preko interneta!

 

 

 

Autor: 3sporta (mh)

- Marketing -

Nema postova za prikaz