DA POCRNIŠ A NE IZGORIŠ

Sport i opekline od sunca – što treba znati

Mnogi sportaši redovito preskaču nanošenje kreme za sunčanje. Nakon dugih utrka i treninga, opekline od sunca mogu izazvati jednake (možda i snažnije) bolove te neugodnosti kao primjerice, upale mišića ili iziritirana koža.

 

Opekline, zračenje i reakcije

Opekline od sunca nastaju zbog prevelike izloženosti sunčevom ultraljubičastom zračenju. Ultraljubičasto zračenje se dijeli na UVA (dugovalno), UVB (srednjevalno) i UVC (kratkovalno). UVC zrake ne dolaze do površine Zemlje ni do naše kože, a opekline i oštećenja izazivaju UVA i UVB zrake. UVA zrake obuhvaćaju 95% UV zraka koje dopiru do Zemlje i javljaju se kroz cijelu godinu. Prodiru kroz oblake, staklo te vrlo duboko u kožu, sve do stanica derme, a uzrokuju netoleranciju na sunce, fotostarenje, razvoj raka kože itd. UVB zrake obuhvaćaju 5% UV zraka te ne prodiru kroz oblake i staklo, no prodiru kroz epidermu. Uzrokuju preplanulost, rak kože, alergijske reakcije, opekline itd.

Najblaža reakcija kože na UV zrake je preplanulost. Većina opeklina od sunca spada u kategoriju opeklina prvog stupnja, a to su površinske opekline uz kožno crvenilo, mjehuriće, osjetljivost, suhoću kože i bolove. Opekline drugog stupnja su intenzivnije i ozbiljnije opekline uz crvenilo i bolne plikove.

Klasifikacija opeklina po stupnjevima

Potrebno je između dva i četiri sata nakon izlaganja suncu kako bi se uočile prve promjene na koži, a nakon 24 sata crvenilo kože je na svom vrhuncu. Uz razvoj crvenila, koža počinje boljeti i postaje jako topla. Neki ljudi dobiju i vrućicu ili groznicu. To su normalni simptomi koji se brzo povuku, no kod intenzivnijih simptoma treba potražiti liječničku pomoć. Ako vam se javljaju kožne infekcije, jaki bolovi, dehidracija, mučnina ili drugi znakovi koji su povezani npr. s posljedicama toplinskog udara ili sa sunčanicom, odmah se obratite vašem liječniku.
 

Djelovanje

Najbolji i najpametniji pristup opeklinama od sunca je prevencija. Kako bi smanjili rizik od crvenila, izbjegavajte izlaganje suncu od 10 sati ujutro do 16 sati poslijepodne, nosite odgovarajuću odjeću i obilno nanosite kremu za sunčanje. Ako već osjećate peckanje i
zatezanje, trebate djelovati brzo. Popijte aspirin ili ibuprofen kako bi smanjili bolove, otekline i crvenilo. Pijte mnogo vode za popravak štete jer opekline i dehidracija idu ruku pod ruku. Također, istuširajte se ili lezite u kadu s hladnom vodom kako bi smirili kožu.

Postoji mnogo krema na tržištu koje garantiraju brzi oporavak opečene kože, no prema dermatolozima, najsigurnija je obična hidratantna krema koju treba nanositi više puta na dan. Aloe vera nije čarobni lijek za sunčeve opekline; djeluje blagotvorno na kožu, no nije učinkovitija od običnih krema koje ju nemaju u svom sastavu. Od proizvoda treba izbjegavati one koji sadrže sastojke poput benzokaina jer takvi proizvodi mogu uzrokovati dodatne iritacije i alergijske reakcije. Također, ne treba koristiti vrhnje, jogurt, vazelin ili sl. jer ti proizvodi sprječavaju ‘disanje kože’ te izmjenu tvari. Ako vam ne pomaže obična hidratantna krema, pokušajte s proizvodima koji sadržavaju hidrokortizon, a možete ih nanositi do dva puta dnevno na neugodna područja.

 

Guljenje kože i regeneracija

Koža će se nakon opeklina regenerirati, a oštećena i mrtva koža će se ljuštiti. Iako je zbog estetskih razloga guljenje kože primamljivo, dermatolozi upozoravaju da to ne treba činiti. Koži je potreban prirodan proces zacjeljivanja, a uz često nanošenje hidratantne kreme koža će izgledati manje suho i neće biti dehidrirana. Ako su se formirali plikovi, ne treba ih dirati, bušiti ili guliti. Plikovi pomažu proces zacjeljivanja i sprječavaju infekcije. Opekline će proći u roku od sedam do četrnaest dana. U tom periodu potrebno je kožu često mazati kremama i štititi od sunca. Naravno, potrebno je obnoviti zalihe krema sa zaštitnim faktorom koje trebamo nanijeti prije svakog dužeg boravka u prirodi.

 

Autor: 3sporta/Valentina Đureković

Nema postova za prikaz