TRČANJE - SPORT ZA CIJELI ŽIVOT

Steve Smythe – 40 godina ispod 3:00!

58-godišnji Britanac Steve Smythe istrčao je u veljači ove godine maraton u Sevilli za 2:56:16. Ono što ga čini posebnim (osim što je poprilično brz) jest činjenica da je time napunio 40 godina trčanja maratona ispod tri sata!

 

Njegov prvi maraton bio je 1976., kada je imao 18 godina i trčao 2:54:42. Vrijeme s posljednjeg maratona pokazuje kako se gotovo uopće nije usporio s godinama, a svoj osobni rekord ostvario je 1981., kada je istrčao 2:29:42.

Steve je inače urednik magazina Athletic Weekly Results i trener trčanja koji živi i radi u Londonu. Trčati je počeo s 11 godina na školskim cross-country natjecanjima. Najdraži trening su mu dionice po 1000 metara, a voli raditi i brdske treninge.

Trčanje mi je donijelo prijatelje, prilike za putovanja i poslove koje volim kao i upoznavanje s velikim trkačkim zvijezdama kao što su Paul Tergat, Haile Gebrselassie, Paula Radcliffe i Steve Monghetti – rekao je u intervjuu za Runner’s World.

Steve Smythe 1970-tih
Steve Smythe 1970-tih

 

Ovo su neki od Steveovih savjeta za dugu i uspješnu trkačku karijeru:

  • mekane podloge – Steve trči nekoliko treninga tjedno po travi. Tjedne kilometraže su mu oko 85 milja (136 km)
  • manja težina – kako bi na utrkama bio lakši, pa time i brži, uveo je u prehranu određena pravila: jedna čokolada ili komad torte tjedno, izbjegavanje keksa i smanjenje porcija sira (vegetarijanac je)
  • manje utrka – dok je bio mlađi, Smythe se utrkivao gotovo svaki vikend. To je smanjio kako bi se čuvao za maratonske napore
  • teretana – kako bi smanjio mogućnost ozljeda, u teretani je vježbao noge, core i gornji dio tijela, najčešće pomoću utega, te radio vježbe istezanja
  • duga trčanja – svake je nedjelje radio (i još uvijek radi!) duge lagane treninge od minimalno 20 milja (32 km)

Steve kaže da mu motivacija ostaje na visokom nivou sve ove godine zbog želje za napretkom, a u posljednje vrijeme želi biti primjer drugima, prvenstveno ljudima koje trenira.

Najdraži maraton mu je onaj londonski – trčao ga je 28 puta i opet će, već sada u travnju.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: osobna arhiva Steve Smythe / Athletics Weekly

- Marketing -

Nema postova za prikaz