UTRKE NA IZBOR

Stiže jesen – vrijeme je za utrke!

Preživjeli smo ljetne vrućine i sve ‘čari’ treniranja u takvim uvjetima. Sad se bliži jesen, a to znači da se bliže i utrke za koje smo trenirali! Tradicionalno su rujan, listopad i studeni, pa čak i prosinac (i to je kalendarski jesen!) u Hrvatskoj bogati utrkama, što cestovnim, što trailovima. Pa da se podsjetimo što nas sve čeka…

 

 

Rujan

Prvo – i to jako brzo – nam dolazi Svjetsko Prvenstvo i Prvenstvo Hrvatske na 100 km. Vjerojatno se o tome sve već zna – 8. rujna u Sv. Martinu na Muri trčat će najbolji svjetski i domaći maratonci, a neki će se i po prvi puta okušati u toj dugačkoj disciplini. Jedva čekamo prisustvovati jednom takvom događaju!        

Istog se dana održava Učka Trail na prekrasnim planinama Kvarnera. Već dugi niz godina ova je trail utrka vrhunski organizirana i mnogi je trail trkači s nestrpljenjem iščekuju. U ponudi su distance od 16 km, 31 km i 42 km.

Dan nakon, 9. rujna, trči se drugo izdanje UNICEF-ove utrke Mliječna staza. Kotizacije za tu utrku doniraju se za pomoć udomljenoj djeci i njihovim udomiteljskim obiteljima. Trkači biraju između 5,1 i 10 kilometara, a sama utrka, iako je dosta mlada, ima već više od 2 300 prijavljenih!

16. rujna u bivšoj hrvatskoj prijestolnici, Varaždinu, – održava se Varaždinski polumaraton. Brza i lijepa utrka baroknim gradom sigurno će mnogima poslužiti za obaranje osobnog rekorda. Osim polumaratona održava se i utrka na 5 km te dječje utrke. Isti dan održava se i utrka Kutina-Voloder od 15 km.

Nedjelja 23. rujna krcata je trkačkim događajima. Tada se (između ostalog) održava Ston Wall Marathon – domaća inačica maratona po Kineskom Zidu te humanitarni Terry Fox Run na zagrebačkom Jarunu.

U subotu, 28. rujna, održava se Valamar Trail – jesensko izdanje trail utrkivanja prekrasnom Istrom. Vrhunska organizacija, prekrasne staze te spoj mora i planina zadovoljavaju i najzahtjevnije trkače, a birati se može između 11 km, 31 km i 57 km.

Zadnji dan mjeseca rujna rezerviran je za Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u polumaratonu na Aurea Fest Požeškom polumaratonu, te za veliko finale zagrebačkog Serijala 5×5 koje se tradicionalno održava na Kaptolu.

 

Ovogodišnji Zagrebački maraton će izgleda biti rekordan po broju sudionika

 

Listopad

Kod nas trkača listopad = Zagrebački maraton. Glavni hrvatski maraton ove godine održava se u nedjelju, 14. listopada, i mnogi se trkači cijeloga ljeta pripremaju baš za tu utrku. Trče se polumaraton, maraton i utrka građana od 5 km.

20. listopada u Šibeniku trči se u sjećanje na košarkaškog velikana Dražena Petrovića. Utrke Šibenska desetka te Draženova četvorka iz godine u godinu privlače sve više trkača.

Cijeli je treći listopadski vikend u znaku Dalmacija Ultra Traila u Omišu. Od distanci se može birati između 21 km, 53 km, 103 km i 160 km, a utrka na 53 km je ujedno i Prvenstvo Hrvatske u trailu. Ovaj je event sve popularniji među trail trkačima radi ljepote, ali i težine mosorskih staza.

 

Studeni

Prve nedjelje u studenom dolazi nam drugo izdanje Metković Mandarine polumaratona. Metkovčani pripremaju feštu, a osim utrke od 21 km može se trčati i Fun Run od 4,5 km.

Zahlađenje u studenom te ravna staza oko Jaruna mnoge domaće trkače privlači na Polumaraton Ivan Starek – ta se utrka ove godine održava 11. studenog i već je uobičajeno zadnji pokušaj među trkačima da poprave svoj PB. Brza, ravna staza bez previše distrakcija služi upravo tome – za jedno trkačko divljanje prije smiraja i početka zimske baze.

 

Prosinac

Za one čija zimska baza počinje s pravom zimom, prvog vikenda u prosincu imaju dvije popularne utrke – Krapinski cener s neandertalcima u subotu, te Advent Adria Maraton u Crikvenici u nedjelju. Advent Adria Maraton je, uz Zagrebački i Riječki, jedan od tri certificirana domaća maratona. Lijepa staza uz more te kasna primorska jesen čine dobre uvjete svojim trkačima. Može se birati između 5 km, 21 km te maratona.

Ovo su samo neke od mnogo jesenskih utrka koje nas čekaju. Detaljniji popis potražite u našoj Planirki, i vidimo se na stazi!

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz