TRČANJE ZA LJUDE I PSE

Što je canicross i kako se uključiti u utrke s ljubimcem

Foto: Sonja Ukmar

Unazad nekoliko godina, canicross je postao, isprva, novost u Hrvatskoj, a otad i sve popularnija sportska disciplina. Prije dvije godine na “ljudskoj” trail utrci, Popišanac Trail u Slatini prvi je put osmišljena i uvrštena canicross staza, kao jedna od ponuđenih opcija na događaju, a sad se pokreće i prava canicross liga u Hrvatskoj.

 

Trčanje sa psima u formi canicrossa kao zasebna disciplina razvilo se iz treninga sportskih pasa koji zimi vuku zaprege, a održavaju kondiciju čitave godine, odnosno i onda kad nema snijega. To je nova disciplina koja je postala popularna u 2000-tima, a 2003. godine održano je prvo svjetsko prvenstvo.

 

Osnovne značajke canicrossa

International Federation of Sleddog Sports, krovna organizacija u okviru koje se organiziraju kontinentalna i svjetska prvenstva, propisuje da canicross staze moraju biti dugačke između dva i osam kilometara te da njihove tehničke značajke ne smiju ugrožavati sigurnost natjecatelja – čovjeka i psa. Imajući to u vidu, podloga staza mora biti pretežno zemljana jer to psima najviše odgovara, a posebno se vodi računa i o vremenskim uvjetima na dan utrke.

Sportska događanja na kojima se trči canicross, obuhvaćaju i bikejoring – disciplinu u kojoj pas vuče biciklista, scootering – disciplinu u kojoj pas vuče čovjeka koji je na specijaliziranom skuteru, te zapregu koju vuče četiri do osam pasa.

 

Začeci trkačke discipline čovjeka i njegovog najboljeg prijatelja, u Hrvatskoj

U Hrvatskoj  je dosad organizirano svega nekoliko canicross utrka – 2015. i 2016. godine Kros DOGađanje “Brze šape”, te 2017. i 2018.  Alfa Canis Dog Race. Organizatori utrke Popišanac trail u Slatini su 2017. godine u sklopu svoje utrke uvrstili canicross disciplinu na stazu dugačku sedam kilometara, a 2018. pridružili su im se još jedni kolege iz Slavonsko-baranjske Trail Lige, organizatori Podunavlje traila u Erdutu.

U sve što nismo znali o toj sportskoj disciplini te utrkama koje se u zadnje vrijeme odvijaju u našoj zemlji, uputila nas je Irena Smojver, poznata po postizanju odličnih rezultata na trail utrkama sa svojom ptičarkom Harley, u vrijeme kad canicross u Hrvatskoj još nije ni postojao.

– Usprkos manjku iskustva u ovom sportu, te prve canicross utrke bile su organizirane na visokoj razini, a natjecatelji su imali izrazito pozitivna iskustva. S obzirom na to da je canicross kao sport kod nas u samom začetku, naglasak je više bio na promicanju aktivnog života s našim psima, a manje na postizanju rezultata – Irenino je mišljenje.

 

Prins Canicross Croatia trail liga

Mateja Tuščić, koja je ove godine nakon sudjelovanja na canicross utrci Popišanac traila, pokrenula Facebook stranicu Canicross Croatia, idejna je začetnica Prins Canicross Croatia trail lige u čijoj organizaciji sudjeluje i sama Irena.

– Mateju i njezinu pseću ljubimicu, bordericu Albu upoznala sam na već spomenutom Popišanac trailu, a ubrzo nakon toga zajedno smo otišle u Erdut, kako bismo sudjelovale na canicross utrci organiziranoj u sklopu Podunavlje traila. S obzirom na to da obje redovito trčimo u društvu svojih pasa te izrazito pozitivno iskustvo s navedenih utrka, canicross nas je kao disciplina oduševio te smo odlučile potaknuti razvoj ovog sporta i na našim prostorima – priča nam Irena, jedna od pokretačica canicross lige u Hrvatskoj.

Prins Canicross Croatia trail liga sastojat će se od deset utrka, a sedam najboljih nastupa bodovat će se za ukupni poredak. Devet canicross utrka lige bit će organizirane kao zasebna disciplina u sklopu trail utrka. Planirano je da posljednja utrka lige bude isključivo canicross i to u organizaciji Canicross Croatia projekta.

Foto: Lana Šokota

Organizirani treninzi, čak i sa psima koji traže dom

Na stranici Canicross Croatia može se vidjeti da su osnivači lige, ujedno i osnivači jednog cijelog pokreta te da organiziraju i druge sadržaje poput treninga.

– Nas nekoliko zaluđenika trail trčanjem  i psima, okupljenih pod nazivom Canicross Croatia od početka studenog organiziramo zajedničke treninge na području Zagreba. Glavni nam je cilj potaknuti ljude i pse bez obzira na godine i kondiciju, da se aktiviraju i uključe u ovaj sport – kaže nam Irena.

Na treninzima je ponuđeno nekoliko grupa – šetači i trkači početnici razine 1, 2 i 3, te trkači na pet i sedam kilometara. Također, plan je organizirati ovakav tip treninga na različitim lokacijama diljem Hrvatske.

– Posebno smo ponosni što na našim treninzima, u suradnji s udrugama koje skrbe o nezbrinutim životinjama, sudjeluju i psi koji traže dom. Sve osobe koje žele sudjelovati na treninzima, a nemaju psa, mogu nam se obratiti te ćemo im među psima koji traže dom pronaći partnera za šetnju ili trčanje – još je jedan benefit koji Irenina skupina nudi.

 

Tebi trebaju samo tenisice, a psu orma

Canicross opremu sačinjava orma odnosno oprsnica za psa te rastezljiv bungee povodac koji je pričvršćen za pojas trkača. Postoje duži i kraći tipovi ormi koji se biraju ovisno o načinu trčanja psa. Primjerice, ako pas cijelo vrijeme vuče trkača odgovarat će mu duže vrste ormi, a ukoliko pas ne vuče cijelo vrijeme ili trči sa strane, bitno je voditi računa da orma stoji fiksno na leđima psa i ne pomiče se.  Orme specijalizirane za canicross dizajnirane su na način da ne ograničavaju prirodno kretanje i disanje psa, kako smo doznali od naše sugovornice.

 

Kako uskladiti svoju energiju s energijom psa

Ukoliko vlasnik i pas nisu u mogućnosti sudjelovati na canicross treningu s drugima te trče sami, postoji više načina da se psa potakne da „vuče“ vlasnika. Od korištenja asistencije druge poznate osobe koja će trčati ispred i za kojom će pas vući, do stavljanja omiljene igračke ili hrane na udaljenost od, primjerice, 50 ili 100 metara ispred.

Canicross trening mora mu biti prikazan kao pozitivno iskustvo, uz mnogo pohvala i nagrada u obliku poslastica. Psa je bitno obilno nagraditi za poželjno ponašanje odnosno vučenje trkača, te ne pretjerati s dužinom i intenzitetom treninga, kao i kod trkača-početnika. S vremenom, pas će shvatiti što mu je činiti čim mu se stavi oprema za canicross – Irenine su riječi.

Naša nas sugovornica upućuje kako bi bilo dobro, ako je ikako moguće, kod zagrijavanja na samom početku canicross treninga, da pas trči odvezan.

– To je važno kako nas ne bi povukao do prejakog tempa koji nam ne odgovara i kako se sam ne bi pregrijao dok je „nabrijan“. Na canicross utrkama u Sloveniji primjetila sam da se iskusniji trkači zagrijavaju bez svojih pasa – Irenini su dojmovi.

Vrhunski canicross trkači i njihovi psi, zapravo, samo jednom tjedno treniraju u canicross formaciji“ i tu se uvijek radi o kratkom treningu visokog intenziteta, kako bi psi naučili da, kada im se stavi oprsnica, trče punom snagom u vidu pripreme za utrke. Ostale dane treniraju po planu i programu kao i svi ostali trkači, dok psi slobodni  trče oko njih u tempu koji im odgovara.

 

Koliko pas može izdržati

Canicross je pogodan za sve pse, bez obzira na njihovu veličinu i pasminu, doznajemo. Pritom je bitno da je pas zdrav i da treninzi budu prilagođeni njegovim mogućnostima i kondiciji.

Kao kod trkača, i među psima se brzina i izdržljivost uvelike razlikuju. Ukoliko redovito trenira sa svojim psom, svaki trkač trebao bi znati njegove mogućnosti te sukladno tome prilagoditi dužinu i zahtjevnost staza na koje će ga odvesti. O tome uveliko ovisi i temperatura – neki psi ne podnose visoke temperature i skloni su pregrijavanju, dok drugima smeta hladnoća.

– Moja trkačka partnerica Harley, koja je uz mene na svakom treningu, vrlo je izdržljiva te često trčimo po trail stazama dužim od 20 kilometara. Napominjem da smo do toga došle postepeno te da za vrijeme takvih treninga nosim vodu i za nju. Dojma sam da psi u trčanju napreduju mnogo brže od nas ljudi te im vrlo brzo raste izdržljivost i tempo – podijelila je svoja iskustva naša sugovornica.

 

Kalendar lige

  1. kolo – 26. siječnja 2019. – Samoborski zimski canicross trail (Samobor)
  2. kolo – 9. veljače 2019. – Neptun canicross trail (Osijek)
  3. kolo – 23. ožujka 2019. – Kalnik canicross trail (Križevci)
  4. kolo – 6. travnja 2019. – Ban canicross trail (Zaprešić)
  5. kolo – 26. svibnja 2019. – Poniq canicross trail (Zagreb)
  6. kolo – 7. rujna 2019. – Popišanac canicross trail (Slatina)
  7. kolo – 28./29. rujna 2019. – Podunavlje canicross trail (Erdut)
  8. kolo – 5. listopada 2019. – Ždral canicross trail (Daruvar)
  9. kolo – studeni 2019. – Papuk canicross trail (Velika)
  10. kolo – prosinac 2019. – Canicross Croatia trail (Zagreb)

 

Piše: Martina Maloča

- Marketing -

Nema postova za prikaz