NEMA VIŠE TRAKE OKO PRSA

[TEST] GARMIN Forerunner 225 – revolucija u mjerenju pulsa

Uzbudljivi novi uređaj dolazi iz GARMINA – Forerunner 225 je njihov prvi GPS sportski sat s ugrađenim optičkim senzorom za mjerenje pulsa. Ovo je zasigurno tek prvi u nizu uređaja koji puls očitavaju sa zapešća i ne treba traku oko prsa. Pročitajte kako se ponašao u realnim uvjetima našeg testa.

Osnove

GARMIN Forerunner 225 vrlo je sličan modelu Forerunner 220 s dodatkom spomenutog senzora pulsa te opcijom praćenja dnevne aktivnosti kakva postoji u Vivo GARMIN uređajima. Ovo ga svrstava u poželjne uređaje za one koji ne žele potrošiti previše, a žele funkcionalan uređaj za trčanje.

Najveća novost – optički senzor pulsa na samom uređaju

GARMIN je u Forerunner 225 odlučio ugraditi Mio optički senzor pulsa i tako u potpunosti izbjegao potrebu za ponekad neudobnom trakom za mjerenje pulsa koja se nosi oko prsa. Mio je etablirani proizvođač ovih senzora, a koriste ga već uređaji proizvođača TomTom, Adidas te sam Mio. Moramo priznati da smo bili pomalo skeptični kako to radi, ali već nakon prvih treninga bilo je jasno da će nova tehnologija vrlo brzo zasjeniti uređaje koji puls mjere preko trake oko prsa. Kako radi optički senzor za očitavanje pulsa? Sustav za očitavanje pulsa nalazi se s donje strane sata, a sastoji se od LED dioda i senzora. Diode osvjetljavaju površinu kože, tj. kapilare, a senzor u sredini očitava promjene i na taj način očitava puls.

 

Forerunner 225 smo testirali tako da smo u isto vrijeme koristili i Forerunner 310XT s trakom oko prsa – uređaj koji je dokazano pouzdan u praćenju srčanih otkucaja. Vrlo brzo se pokazalo da 225 koji mjeri puls na zapešću radi ovaj posao jednako precizno kao i 310XT koji je “impulse” primao od trake oko prsa.

No, da bi ovaj posao odrađivao ispravno, trebalo je Forerunner 225 pravilo namjestiti na ruku i dovoljno zategnuti remen kako se sat ne bi pomicao. Da ne bi bilo zabune, sat ne treba biti neugodno zategnut, ali mora biti na mjestu bez većeg pomicanja. Upravo se to vidi na sljedećim grafovima – na grafu 1 s Forerunnera 225 vidljiv je “skok” pulsa na samom početku, koji nije očitan na Forerunneru 310XT. Ovaj skok nije bio stvaran, radi se o namještanju sata, pa se senzor u tom trenutku “zbunio” i očitao krivi puls. No nakon toga, očitanja s trake i FR 225 uređaja gotovo su identična.

graf 1

graf 2

To je očito i s drugog para grafova (3 i 4) gdje se vidi samo razlika u preciznosti Forerunnera 225 koji očitava puls u kraćim intervalima, pa je i graf detaljniji. Oni koji su duže vremena koristili traku oko prsa za mjerenje pulsa znaju da i ona zna izgubiti signal, da zna loše raditi kada je hladno i koža nije vlažna. Dojma smo da će ovaj sustav sa senzorom na uređaju biti pouzdaniji.

graf 3

graf 4

Posebnost Forerunnera 225 je i crni gumeni obruč koji se nalazi oko donje strane sata, a koji ima zadatak da spriječi prodor svjetla do senzora. Ovaj obruč se može zamijeniti, a osim što pridonosi preciznom očitanju pulsa, ugodan je i ne smeta prilikom nošenja.

Zaključak koji se nametnuo već nakon prvih korištenja Forerunnera 225 – kada jednom probate uređaj s optičkim senzorom za praćenje pulsa na samom uređaju, sigurno će vam se svidjeti.

 

Ostale karakteristike GARMIN Forerunnera 225

Kako smo već naveli na početku ovog teksta, Forerunner 225 i neku je ruku snažniji brat Forerunnera 220. Namijenjen je trčanju i nema opciju za ostale sportove. Kao i ostali GARMIN uređaji za trčanje, omogućava praćenje svih parametara treninga ili utrke – tempo, prijeđenu udaljenost, vrijeme, puls, trkačku kadencu (broj koraka u minuti)… a na uređaju možete podesiti dva zaslona s po tri parametra koji se prikazuju.

Osim ovih standardnih funkcija, Forerunner 225 ima i posebnu “stranicu” za prikaz pulsa, te stranicu za prikaz pulsa u formi brojača okretaja u automobilu sa označenim zonama i kazaljkom koja pokazuje u kojoj se zoni nalazite. Ovo je jako zgodno za brzo ustanovljavanje u kojoj zoni trčite – dovoljno je baciti pogled i sve je odmah jasno.

Activity Tracking je nova opcija na Forerunneru 225 (u odnosu na 220) koja je poznata s linije Vivo uređaja Garmina. Ako uključite ovu opciju, uređaj će pratiti vašu dnevnu aktivnost, brojiti prijeđene korake, izračunati koliko ste kilokalorija potrošili te vas upozoravati da se krećete nakon dužeg vremena neaktivnosti. Osim toga, bilo kada možete provjeriti svoj puls u mirovanju – dovoljno je pritisnuti tipku i aktivirat će se senzor te prikazati trenutni puls.

Uređaj se može povezati s mobilnim telefonom Bluetooth sustavom, ali samo za prijenos podataka u Garmin Connect sustav – uređaj ne prikazuje notifikacije s mobitela. Kada je uređaj uparen sa satom koji imate sa sobom, omogućava vašim prijateljima na Garmin Connect stranici praćenje vaše aktivnosti u realnom vremenu.

Trajanje baterije je vrlo dobro, 7-10 sati aktivnosti s uključenim GPS-om i senzorom otkucaja srca, a kada ga nosite kao sat baterija će trajati oko 14 dana. Kao i većina GARMIN uređaja puni se preko “štipaljke” na kojoj se nalaze kontakti, a s druge strane je standardni USB priključak koji možete umetnuti u računalo ili bilo koji drugi strujni punjač. Forerunner 225 je lagan, teži samo 54 grama, a ekran u boji je čitljiv i na suncu i po mraku kada možete aktivirati pozadinsko osvjetljenje ekrana.

 

Zaključak

GARMIN Forerunner 225 izvrstan je uređaj srednje klase za trkačice i trkače koji traže pouzdan, moderan uređaj koji ih neće previše koštati. Cijena uređaja je oko 2.100 kuna, što ga svrstava u sredinu ponude Garmina. No kada uzmemo u obzir da uz njega ne trebate imati traku za mjerenje pulsa, ovo postaje cjenovno vrlo prihvatljiv uređaj. A oni koji žele samo najbolje, morat će još malo pričekati da GARMIN optički senzor za mjerenje pulsa ugradi u neki od svojih top modela, 920XT, Fenix…

PREDNOSTI:
optički senzor pulsa na zapešću koji radi izvrsno
prati dnevnu aktivnost kao Vivo uređaji
jednostavnost korištenja

NEDOSTACI:
nema mod za biciklizam
ne šalje podatke o očitanom pulsu u druge GARMIN uređaje (npr. Edge za biciklizam)

Više informacija na stranici GARMIN

 

 

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz