ZA SVAČIJU RUKU

[TEST] GARMIN Forerunner 25 – pametan, jednostavan, dostupan

Jedan od najnovijih sportskih satova iz GARMIN proizvodne linije nosi naziv Forerunner 25. Za poznavatelje sustava brojčanog označavanja ove tvrtke odmah je jasno da se radi o modelu s manjim brojem mogućnosti, ali koji je svojom cijenom vrlo dostupan. No, zadovoljava li on potrebe prosječnog trkača ili trkačice? Otkrivamo u testu.

GARMIN Forerunner 25 svojevrsni je nasljednik modela Forerunner 15, ali s mnogobrojnim dodacima i poboljšanjima, prije svega u segmentu “pametnog sata”. Ovaj se uređaj preko Bluetootha može upariti s mobilnim telefonom i tako postati pomoćnik pri ispunjavanju svakodnevnih obaveza modernog čovjeka. Osim toga, Forerunner 25 koristi se i kao uređaj za praćenje aktivnosti korisnika tijekom dana.

ERGONOMIJA

Forerunner 25 prije svega je namijenjen trčanju, a dolazi u dva izdanja – veći i manji. Manji ima pretežno “ženske” kombinacije boja – ljubičasto/crna i bijela/ružičasta, dok veći “muški” model ima kombinacije plava/crna i crna/crvena. Uređaj simpatičnog dizajna teži 39 grama za veći model i samo 31 gram za manji, pa je po tome jedan od najlakših uređaja na tržištu.

U usporedbi sa starim modelom Forerunner 310 XT, koji teži 78 grama, osjećaj dok nosite Forerunner 25 je kao da na ruci nešto nedostaje. No sve je tu, a Forerunner 25 izgleda i radi izvrsno. Veliki displej prikazuje parametre treninga – brzinu, prijeđenu udaljenost, potrošnju kalorija, puls, virtualnog partnera i još mnogobrojne korisne informacije. Kod treninga možete koristiti dva “ekrana” za prikaz parametara trčanja, a na dodatnom se ekranu prikazuje puls, ako koristite senzor pulsa. Remen od meke gume omogućava da sat izvrsno leži na ruci i vrlo je ugodan za nošenje.

Jednostavnost smo spomenuli već u naslovu. Ovo je za korištenje najjednostavniji sat koji smo do sada testirali. Četiri tipke, hrvatski izbornik, vrlo intuitivno i jasno. Ovaj sat svakako preporučamo svima koji nisu “tehnološki frikovi”, idealan je za ljude koji prije svega trebaju jednostavan uređaj koji i dalje ima sve mogućnosti potrebne prosječnom trkaču ili trkačici.


MOGUĆNOSTI

Neke smo već napomenuli, a moglo bi ih se podijeliti u tri kategorije – za vrijeme treninga, izvan treninga i funkcije pametnog sata.

Trening/utrka trčanja

Za vrijeme treninga ovaj uređaj se ponaša kao i svi GARMIN sportski satovi. Vrlo brzo pronalazi signal satelita i spreman je za korištenje par sekundi nakon što uključite sportski mod rada. GARMIN je na ovom polju značajno unaprijedio svoje uređaje u odnosu na stare prije 5-6 godina kojima je ponekad trebalo i nekoliko minuta da “uhvate” dovoljno satelita za precizan rad. Nije tih par minuta tako značajno, ali ponekad može živcirati.

Kada odlučite trčati, možete birati između više opcija – osnovni trening/utrka, mod trči/hodaj, trčanje protiv virtualnog partnera, vremenski određeno trčanje, trčanje određeno distancom i trčanje do zadanog broja potrošenih kalorija. U svakom ovom modu (osim osnovnog) unaprijed možete odrediti što želite postići treningom – udaljenost, vrijeme trčanje i hodanja, vrijeme treninga, kalorije i slično, a za vrijeme treninga uređaj će prema parametrima signalizirati kada dođete do zadane vrijednosti.

Za vrijeme treninga uređaj može signalizirati “krugove”, obično je ova opcija postavljena na 1 km, nakon kojeg će ispisati vrijeme u kojem ste ga istrčali. Osim toga, ako ga koristite s mjeračem pulsa, Forerunner 25 može davati i upozorenja o zoni pulsa u kojoj se nalazite. Uređaj se može koristiti i u zatvorenom prostoru, na npr. traci za trčanje jer je opremljen akcelerometrom koji prepoznaj korake i kada nema GPS signala.

Nakon što završite trening i prenesete podatke u GARMIN Connect sustav, bit će vam vidljivi svi parametri treninga koje je sat zabilježio. Osim standardnih, brzine, udaljenosti i slično, Forerunner će prikazati i kadencu trčanja – broj koraka u minuti, kao i prosječnu dužinu koraka. Sve postavke uređaja možete podesiti i na računalu, preko GARMIN Connect programa.

Ako za vrijeme trčanja imate sa sobom i pametni telefon, omogućena vam je LiveTrack opcija. Kada je uključite na svom pametnom telefonu preko aplikacije GARMIN Connect, ona će prikazivati tijek aktivnosti u realnom vremenu svima koji vas žele pratiti. Vidjet će vašu poziciju, brzinu, vrijeme, puls i ostale parametre trčanja. Zgodno ako želite podijeliti svoje sportske uspjehe za vrijeme dok se događaju!

Forerunner 25 izvan treninga

Ovo je izuzetno lagan sat ugodan za nošenje koji nećete željeti skinuti s ruke taj tren kad završi trčanje. Možete ga koristiti kao normalni sat, ali i kao sustav za praćenje fizičke aktivnosti tijekom dana. Ova opcija poznata iz GARMIN Vivofit uređaja omogućava vam da na kraju dana pogledate koliko ste bili aktivni, koliko ste koraka napravili u toku dana, a ako predugo neaktivno sjedite, uređaj će vas upozoriti da se pokrenete. Ako ga nosite i u krevet, pratit će dinamiku spavanja.

Forerunner 25 kao pametni sat

Volite li sportski stil odijevanja, Forerunner će biti izvrstan partner na vašem zapešću. Nakon što ga uparite s mobilnim telefonom, uređaj će prikazivati obavijesti s njega – pristigle SMS poruke, mailove, tko vas zove u trenutku kada telefon zazvoni i slično. Dovoljno je da sat bude u blizini mobitela i sve će odvijati potpuno automatski. Obavijesti se prikazuju i za vrijeme trčanja, naravno ako imate i mobitel sa sobom. Možda ove opcije nisu nešto bez čega se ne bi moglo, ali vjerujte da su zgodne kada je mobitel u džepu ili ste na sastanku gdje mora biti utišan.


ZAKLJUČAK

GARMIN je s Forerunner 25 uređajem uspio u više segmenata – napravio je lagan i jednostavan uređaj za trčanje, ugradio je u njega mogućnosti praćenja dnevne aktivnosti, a tu su i mogućnosti pametnog sata. Ovom uređaju ne nedostaje ništa od opcija koje trebaju rekreativnim trkačicama i trkačima pa ga toplo preporučujemo. Ovo je jedan od najpovoljnijih GARMIN uređaja. Cijena mu je oko 1.200 kn u verziji bez i oko 1.400 kn u verziji s monitorom pulsa.

Više informacija…

Autor: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz